torsdag 31 mars 2011

Thomas Brejding föredrar en dam

För något år sedan var han den rutinerade målvakten som räddade Djurgårdshof åtskilliga gånger. Han bloggade och stack ut. Han är numera tränaren som vet hur en taktik ska läggas för att gå obesegrade genom en serie. Han är dessutom restaurangchef på det multinationella bolag som har flest matgäster världen över. Han är Thomas Brejding som för oss i IFK Nyköping är en stor profil. Mest på gott såklart men vi minns Thomas mest för hans sanslösa räddningar. Sveriges bästa handbollsblogg har djupdykt tillsammans med Brejding i en härlig intervju. Varsågoda!

Du har nyligen fått ett tillskott i familjen. Vilket barn var det i ordningen?
- Nummer fem faktiskt.

Du är för närvarande pappaledig i ett halvår. Vad är dina största utmaningar i vardagen som hemmapappa?
- Största utmaningarna är av naturliga skäl att få tiden att gå ihop. I år blev det inte särskilt mycket scouting av motståndarlagen. Med jobb, träningar och matcher så blir det inte mycket tid över till annat.

Lagar du egen barnmat eller köper du dessa glasburkar?
- Den korta tid som är från amning till vanlig mat så blir det glasburkar.

Räcker det med barn nu eller satsar ni på att komma med i programmet Familjen Annorlunda?
- Jag sa att det räckte efter Martin (3 år nu), men nu har t.o.m Pia sagt att det räcker och det brukar bli som hon vill i den frågan.

Vill du att det blir lite handbollsspel för barnen när de växer upp så du får bli en fanatisk pappa som styr och ställer med laget?
- Jag är faktiskt en sån där pappa som inte lägger mig i över huvudtaget. Vi bor precis mellan Handen och Tyresö och Johanna som är elva bytte precis till Handen eftersom hon började i skola där. Jag tänker inte pusha mina barn för mycket utan det måste komma från dem själva. Patricia som är 17 nu tyckte inte att det var kul och slutade när hon var tio. Malin som är fem börjar nog om något år.

Är du fortfarande restaurangchef på McDonald's? Var ligger restaurangen?
- Yes. Restaurangen ligger i Älvsjö. Ni kör förbi den varje gång ni åker till Högdalen. Tyvärr brukar ni inte stanna eftersom bensinmacken bredvid är obemannad.

Okej. Ja, vi gör ju mest mackstopp på resan hem från Stockholm men hade varit trevligt att hälsa på dig. Om du får blanda ihop en egen meny från McD, vad är favoriten?
- El Maco när den är. Annars är det nog McChicken.

Vad är det bästa med att jobba på McD?
- Man vet aldrig vad dagen har att erbjuda.

När man tänker på Djurgårdshofs matchtröjor tänker man på en stor McD-logga mitt på magen. Antar att du låg bakom den sponsorn. Hade Djurgårdshofsspelarna några förmåner via detta multinationella företag?
- Ja, jag låg bakom sponsringen. Det var viktigt för mig att klubbens finanser gick runt. Jag vill alltid göra det bästa med allt jag håller på med, annars får det vara och jag ville inte starta upp något som betydde att det skulle kosta Tordan en massa pengar. Det innebar att så länge jag var med så delade alla på resekostnaderna. När det började bli resor till Norrland så gick det inte längre att förutsätta att spelarna skulle betala det och då gick restaurangen in med pengar så att det räckte till norrlandsresan.


Brejding och DIK på norrlandsäventyr i Härnösand mot Brännan.

Har du knäckt extra som Ronald McDonald någon gång?
- Det är längre utbildning att bli Ronald än någon kan tänka sig och vem som helst får inte vara Ronald. I Sverige finns det nog bara tre stycken och jag är inte en av dem.

Jag tror att några av våra komiker i laget i form av Dalin och Treijner skulle passa som Ronald. Hör med dem ifall du kallar till en Ronald McDonald audition. Du är inte bara ett handbollsfreak utan även en logiskt tänkande schackspelare i klubben från Bollmora med rutin från högsta serien inom det Svenska Schackförbundet - Allsvenskan. Hur går det för dig där?
- Allsvenskan är en benämning för hela seriesystmet och Bollmora spelar i division 2. Jag brukar spela ett par partier per år när det är ont om spelare. I år sa jag till innan att det inte skulle funka tidsmässigt.


LHK:s säkre V6:a Daniel Blomqvist (numera RP Linköping) mot Brejding. Legenden Gert Forje till vänster i bild.

Vilken är din favorit bland schackpjäserna?
- Damen såklart.

Hur bra är du på schack då, ranking i Sverige om det finns någon sådan?
- Klart medioker, men på samma sätt som du aldrig skulle bli bortstegad av någon som inte hållit på med hanboll på hög nivå så skulle jag inte förlora mot någon som inte pysslat med schack så mycket. Jag var ganska bra som junior och spelade i JSM-gruppen (de 14 bästa) som sistaårsjunior och en 15:e plats i öppna holländska juniormästerskapen.

Drar du någon nytta i ditt sätt att coacha handboll från schackspelandet?
- Jag tänker ofta taktiskt, utnyttja svagheter i försvaret och störa motståndarna att inte få igång spel som de är bra på, men om det har med min förkärlek till schack att göra har jag svårt att svara på.

Din egen handbollskarriär då. Vilka föreningar har du spelat i?
- Tyresö IF 1981-93
- Skuru IK 93-99
- IK Bolton 99-05 (spelande tränare)
- Djurgårdshof IK 05-10 (spelande tränare)
- Tyresö IF 10 - (tränare)


I vilken förening har du haft dina bästa handbollsstunder i och varför?
- Skuru rent handbollsmässigt. Vi kvalade till Elitserien och hade ett jäkligt bra lag samtidigt som vi var bra polare på sidan om. Det är flera från det laget som jag pratar med varje vecka. Vi har samlat ihop nästan hela laget från det året och ska spela Trim-SM i år, ska bli riktigt kul.

Bästa handbollsminnet?
- Hela året 1992 med JSM-brons inne, JSM-guld ute kryddat med spel i j-landslaget.

Bästa medspelare?
- Det är naturligtvis svårt att ranka, men Tommy Souraniemi ligger nära till hands att säga. Annars ”Putte” Nygren eller Fredrik Svedebäck. Lite olika spelstilar så det är svårt att välja.

Bästa motspelare?
- Jag har två som ploppar upp och det är Per Carlén och Mikael Apelgren.

Roligaste medspelare?
- Oj, den var svår. Tobbe Nord. Dels för att han lyfte 180 i bänk och alltid vek ner sig i närkamperna i fotbollen och för att han spexade hela tiden.

IFK Nyköping, vad är de tre första orden som dyker upp i ditt huvud då?
- Kamratskap, fanatisk publik och fiske.

Ja, fiske ja Brejding. Fiskar du själv?
- Fiskade en del som yngre, mina föräldrar har landställe i Björkeby i mörkaste Småland.

Fick du något då?
- Någon gös och lite mindre gäddor (typ 1 kilo).


En yngling till Brejding med en typisk enkilos gädda.

Om vi backar några år. Säsongen 2005/2006. Då var du spelande tränare i Djurgårdshof i division 2 och vi i IFK var en seriekombatant. Vår gamla handbollstränare och spelare, Jakob Sundberg, uttalade sig lite fräckt i SN då om att ni i Djurgårdshof var en samling halvfeta spelare. Det blev ett helsikes liv kring detta uttalande. Ni tryckte upp uppvärmningströjor med citatet och mot slutet blev det väl bara en rolig grej. Hur arga/ledsna blev ni över detta uttalande?
- Vi var inte ett dugg arga, men det gav ju lite extra tändvätska. Jag tror att vi vann bägge matcherna mot IFK det året. "Halvfeta gubbar i min egen ålder, här tar vi fyra poäng". Han fick käka upp det den käre Sundberg. Kommer ihåg när Germerud kom fram säsongen efter, när vi gjorde tröjerna och nästan bönade om att vi skulle glömma det där uttalandet. Skrattade rätt gott då.

Haha, det förstår jag. Vad är din relation till Sundberg idag?
- Känner inte karln särskilt bra. Vi är kompisar på Facebook så det är inga hard feelings men det har det å andra sidan aldig varit. Det var en riktigt kul grej.

Din sejour i j-landslaget Brejding, berätta lite om den!
- Spelade i j-landslaget 1992. Tyvärr så hade vi inga mästerskap och det enda vi hade var en fyrnationsturnering. Vi mötte Norge, Kroatien och Sydkorea. Mest kända för allmänheten är nog Johan Petersson, Andreas Larsson och Thomas ”Ryssen” Eriksson, men även andra fantastiskt bra spelare som Niklas Martinsson, Andreas Ageborn och Marcus Lindblad.


Brejding och grabbarna i j-landslaget från 1992.

Minns att ni vann mot Sikeå borta i division 1 norra för ett par år sedan med 28-13 och dessutom med det helt sanslösa halvtidsresultatet 14-3. Du släppte in tre mål på en halvlek. Berätta! Hur är det möjligt?
- En sån där match när allt funkar i målet. De hade ganska många lägen trots allt och Olsson (Per, tränare i Sikeå, reds anm) var helt galen i halvtid.


Handbollsfredag. Axel Eriksson på ett friläge med Brejding. Ser ut att bli mål här.

Djurgårdshof valde i år att inte kvala sig kvar i division 2 där de skulle ha spelat mot Kiruna från division 3. Varför valde ditt gamla lag bort kvalet?
- Förutom att man tappade en del sponsorer så hade man tre norrlandsresor och när det sen visade sig att Umeå inte ville kvala utan det skulle bli Kiruna så skulle kostnaden för kvalet landa på 50.000 kr och då valde man att spara dom pengarna helt enkelt för att överlva.

Vad händer i laget som var klubben för framtiden (Djurgårdshof)?
- Förmodligen drar man ur b-laget och har ett lag i trean, tränar 1 gång/vecka och spelar för att det är kul.

Vad gör legender som Kollin, Forje och Micke Larsson nu för tiden?
- Kolle och Micke har spelat med b-laget i division 3. Forje fick sitt andra barn och du vet Rickard att när man får barn då kan man inte spela handboll.

Haha. Kan, kan man väl. Frågan är om man gör det så bra, hmm. Kommer du fortsätta som tränare i Tyresö IF även i division 1 nästa säsong?
- Jajamän, jag har 1 plus 1 år kvar på mitt kontrakt så vi ses nästa säsong.

Ja, men det hoppas jag ju att vi gör. Några spelare som redan nu bestämt sig för att lämna till nästa säsong?
- Nej, alla blir kvar.

Några nya spelare?
- Vi behöver förstärka på två positioner. H6 bland annat. Du är inte på väg att flytta till storstaden?

Inga sådana planer i dagsläget men om du konsekvent väljer en taktik där H6 får många lägen är jag med på tåget, haha. Om du fick välja några rimliga nyförvärv. Vilka skulle det vara?
- Lite känsligt just nu, med kval och allt.

Ni gjorde en enastående insats genom att vinna serien med idel segrar förutom ett oavgjort resultat. Någon dipp har väl alla lag under en säsong men hur kommer det sig att ni klarade er utan förluster? Var ni så överlägsna?
- Ja, vi var så överlägsna. En gåta att man ramlade ur ettan med det materialet. Det var inte många matcher som vi spelade och coachade för fullt.

Några spelare du vill framhäva i erat lag?
- Skulle man ta ut ett division 2 östra All Star Team så skulle kanske 8 spelare vara från vårat lag så det blir svårt att bara nämna någon.

Saknar du att komma till Nyköping för lite Handbollsfredag?
- Det är fantastiskt kul att komma och spela i Nyköping. Det blev lite kontraster att spela i en tom Högdalshall för att sedan spela hos er. Ibland undrade man om det var samma division.

Du har annars gjort härliga avtryck inom IFK Nyköping kan jag säga. Några exempel på det är "att göra en Brejding" samt "att sitta i linje". Det förstnämnda är att limma bollen som målvakt. Något du gjort mot oss många gånger trots stenhårda skott. "Att sitta i linje" kommer från när du skrev i vår gästbok att du just satt i linje och historien är följande:

När vi spelade premiärmatchen säsongen 2007/2008 hemma mot Linköpings HK (nu RP Linköping) slutade matchen oavgjort. Jag blev lite av en syndabock efter att ha kunnat sätta spiken i kistan vid ställningen 25-24. Istället blev det motståndarnas boll och chans till kvittering. Med ett par sekunder kvar stötte jag ihop med deras kantspelare som fick straff vilken de sedan satte. Kantspelare Ted Ottey erkände sedan att han filmade och överdrev situationen efter att han dragit in straffen i mål. Du fanns på plats och skrev sedan i vår gästbok att IFK:s kantspelare, alltså jag, skulle vara riktigt glad över att han inte åkte på ett rött kort för du själv satt minsann "i linje" och såg allt. Detta är alltså något som vi tycker är ganska roligt att dra upp då och då när tillfälle ges. Numera hävdar man i IFK att man sitter i linje när man ser något bättre än någon annan.

Hur känns det att ha saker uppkallade efter sig i en annan förening som blivit legendariska?
- Kul att man blir ihågkommen. Att göra en Brejding låter ju roligt, skönt att få något positivt uppkallat efter sig till skillnad från den där Bosse*. Sen är det ju så att om man tycker så mycket som jag gör och dessutom inte drar sig för att tala om för världen vad man tycker så får man räkna med några gliringar. Gliring är en sak och tjat och påhopp en annan och jag tycker att ni i Nyköping verkar ha hajat det där samtidigt som engagmanget finns. Ni verkar ha riktigt kul samtidigt som det satsas. Låter som en förening att trivas i.

Handbollsfredag. Andréas Asp ser här ut att missa och Brejding gör här en "Brejding", limmar bollen alltså. Legenden Gert Forje är inne och stör Asp i satsningen.

Det var minsann ingen dålig beskrivning av vårat lag/förening. Tycker det stämmer bra. Du är välkommen hit, vi har två stycken McD och någon roll inom IFK ska inte vara omöjlig att skramla fram för en sådan handbollsälskare som dig. Tack så väldigt mycket för intervjun Brejding och lycka till med pappaledigheten, handbollen, McD och om tid finns så lycka till med schackspelandet!

*Att göra en Bosse innebär att skjuta ett skott med studs som studsar över hela målet. Hela publiken ska då ropa, helt spontant, BOSSE!!! Ett fenomen som uppfunnits i IFK Nyköping men som nu spridit sig. Ryktet säger att det t.o.m. gick att höra publiken skrika BOSSE under en handbollsmatch, via en svensk tv-sändning, i OS i Sydney 2000. Det är stort.

1 kommentar:

NIklas sa...

Björn Andersson på SN gjorde en skön grej just på Bosse för ett par år sen, den Riktiga Bosse

Skulle vara kul att läsa en liknande intervju med mannen bakom myten, fast med en Söderbergsk vinkling

SN 2003-04-05