lördag 12 mars 2011

Skånela IF - talangfabriken har avancerat

Nu är Skånela IF tillbaka i Allsvenskan efter några år i division 1 norra. I dagsläget hör de också verkligen hemma där. Vilket lag och vilken förening. Sveriges bästa blogg var tvungen att ta sig ett snack med a-lagets tränare, Dag "Dagge" Lundin, efter avancemanget och framgångarna som varit under säsongen.

Först och främst, Dagge, ett stort grattis till avancemanget!
Tack så jättemycket och grattis själv till den i särklass bästa handbollsbloggen.

Åh, tack så mycket själv för det. Hur såg firandet ut efter segern mot Irsta?
Vi hade ett första firande på en lokal krog hemma i Märsta. Det blev en lång och blöt natt... som för min del utmynnade i 2 timmars sömn innan det var dags att kliva upp och gå till jobbet på handbollsgymnasiet i Märsta.

Ett storslaget firande, härligt. Blir det någon tillställning här framöver?
Har ingen exakt koll på om det kommer bli mer firande framöver mer än att vi ska ha en ledar- och tränaravslutning hemma hos mig helgen efter finalspelet i flick-SM, ett lag som jag också tränar.


Dagge Lundin på hemmaplan, Vikingahallen.

Se där. Lycka till med flick-SM. Med erat flow just nu tar ni säkert hem det också. Från en sak till en annan Dagge, jätten och nyförvärvet inför säsongen, Axel Fihn, var tog han vägen?
Axel Fihn valde att hoppa av tåget i ett tidigt skede. Resor och idogt tränande var nog inte hans melodi. Såvitt jag vet är han fortfarande skriven för Skånela och spelar inte alls handboll i nuläget. Synd på så mycket talang...

Kommer ni jaga några nyförvärv inför nästa säsong eller kör ni samma trupp?
Vi är väldigt trygga och nöjda med den trupp vi har och jag tror faktiskt att vi skulle hävda oss ganska bra med årets spelarmaterial i nästa års Allsvenska. Men i den bästa av världar så värvar vi en lite äldre rutinerad målvakt som kan fungera som mentor till våra unga målvaktstalanger.

Dessutom skulle vi behöva ytterligare en linjespelare som komplement till Jesper Östlund. Om jag fortsätter drömma så vill jag ha en vänsterhänt spelare till som kan gå både H9 och H6. Men som sagt är vi rätt nöjda över att ha i stort sett hela årets lag kontraktsbundna över nästa år.

Ingen som flaggat för att lämna klubben?
Jag tror ingen kommer lämna Skånela. Vi har ett sånt flow nu och dom vill inte gå miste om spel i Allsvenskan med sin moderklubb. Dessutom är gräset sällan grönare på andra sidan...

Kommer några supertalanger underifrån som kan matchas in i den allsvenska truppen redan nästa säsong?
Vi har massvis av talanger i kullarna 93 och 94 som redan nu, i kortare perioder, "praoar" uppe i A-laget, mest på träning. Många av dom kommer på sikt bli A-lagsspelare hos oss men vi är nu i ett helt annat läge än i tidigare säsonger då vi varit tvungna att ta upp dom väldigt tidigt för att vi blivit sönderköpta. Nu får dom mogna i lugn och ro och spela div 2 handboll nästa säsong och parallellt fokusera på JSM. JSM-final ska vi f ö spela nere i Partille kommande helg! Det är mycket viktigare än man tror det där med att det tar tid utbilda handbollsspelare.

Jag minns premiären för två år sedan borta mot er f ö. En ung och valpig Kim Bäckman, H6 hos oss, gick en match mot storebror Asp hos er, då spelande V6. Asp vann sin match i matchen mot Kim med 16-0... Ni vann matchen med 4-5 bollar om jag minns rätt och Kim hade en jobbig bussresa hem kan jag lova! Idag har Kim tränat konsekvent under tre ytterligare säsonger och jag tycker han platsar i div 1 norras all star team på högerkanten!

Ja, Dagge, jag håller nog med dig på den punkten. Kim satte allt mot oss nu den här säsongen. Om du får plocka fram några viktiga punkter som legat till grund för avancemanget, vad vill du trycka på då?
Det är många faktorer som spelat in för vårat avancemang. Dels tror jag på mycket träning, och vi har tränat både ofta och ganska hårt! Fyra handbollspass och tre fyspass har varit dosen vecka ut och vecka in. I övrigt så har organisationen runt herrsidan funkat perfekt med fystränare Niklas Olsson, Målvaktstränare Janne Nilsson samt lagledare Örjan Eriksson och materialare Janne Olofsson som på ledig tid alltid gjort allt för att killarna ska få bästa tänkbara förutsättningar utifrån våra mål och visioner!

Men på det stora hela känns det som hela föreningen står rustad för att avancera, både ekonomiskt och organisatoriskt. En annan liten, men ack så viktig, detalj är att vi kunnat träna kl 17 fyra dagar i veckan och på så sätt kändes den utökade träningsdosen inte av lika tydligt.


Skånela IF - Märstas stolthet.

Att det blir några plumpar under en säsong kan man alltid räkna med men med er överlägsna stil måste jag bara fråga hur det kommer sig att ni gick så trögt i början? Har följande resultat i åtanke:

HK Tyrold - Skånela IF 30 - 27
Skånela IF - RP Linköping 32 - 33
Ricoh HK - Skånela IF 29 - 20
HK Eskil - Skånela IF 28 - 25

Efter dessa matcher har ni ju vunnit i överlägsen stil. Vad hände i dessa förlustmatcher?
Har också funderat mycket på våra ojämna resultat under hösten och ibland legat sömnlös. Vi visste ju tidigt att vi hade ett material för toppstriden i serien och därför blev ju t ex förlusten mot Tyrold i andra omg. en chockartad upplevelse.

Om jag får spekulera lite så tror jag torskarna berodde på främst två orsaker.

1. Vi var helt enkelt inte tillräckligt samspelta. Med 4-5 nya spelare så tar det helt enkelt längre tid än man tror att få ihop det.

2. Vi valde att på hela junior och herrsidan att spela 3-2-1 bakåt och med facit i hand så blev det inte bra mot framförallt Tyrold och Linköping som var ordentligt pålästa hur dom skulle agera mot oss. Det som konfunderade mig var ju att vi slagit både Tumba och Rimbo under försäsongen med samma försvarsteknik...

Jag får ta på mig att vi i det skedet inte var tillräckligt skickliga på alternativa försvarsmetoder.

Förlusten mot Ricoh är inte så mycket att orda om. Det va det hittills bästa lag vi mött och vi var helt chanslösa. Borta mot Eskil gör vi faktiskt en riktigt bra match! Vi får två oerhört märkligt dömda röda kort på Kacper och Viktor Ö tidigt i andra halvlek och det avgör definitivt den matchen. Vi missar dessutom 20 frilägen under den kampen.

Sen vänder det ju faktiskt rejält borta mot er i Nyköping, visserligen är Asp avstängd och Skuthälla fortfarande gipsad men känslan av att ha vunnit borta mot erkänt starka Nyköping med rejält stora marginaler minns jag som igår! Efter det har det sakta men säkert bara blivit bättre, målvaktsspelet allt stabilare, 6-0 försvaret svårforcerat och inte minst ett varierat anfallsspel där vi är farliga över hela banans bredd.

Vilken spelare har imponerat mest på dig i din egen trupp denna säsong?
Måste svara Jimmy Karlsson på den frågan och då inte bara för det han levererat innanför gult utan också för hans totala engagemang! Han jobbar på gymnasiet, han tränar ungdomslag, han ställer upp på sponsorträffar osv. Hans nästa projekt är att anordna en brännbollsturnering fram på vårkanten! Kort sagt brinner en låga för Skånela hos honom och det har smittat av sig till resten.

Tänk om alla föreningar kunde ha sådana förutsättningar med en spelare som kan driva på även under dagtid. Låter toppen tycker jag. Om vi räknar bort Boken, vem är seriens bästa spelare enligt dig?
Jävligt svårt att svara på vem som är tvåa bakom Boken för det är ju så att i den här serien har det sprungit omkring massor av jätteduktiga spelare som mycket väl skulle kunna figurera i utkanterna av elitserietrupperna! Men om jag ändå ska svara någon så säger jag Andréas Asp för sin grymma målfarlighet och det på individuellt plan. Jag är däremot inte så säker på att den gode Asp är så lätt att få in i ett kollektivt spel...

Avslutningsvis, kommer ni åka på Handbollskryssningen?
Slutligen har vi ännu inte bestämt om vi ska mönstra på handbollskryssningen! Sist men inte minst - lycka till i kvalet. En förening som Nyköping behövs, för handbollens skull, högt upp i seriesystemet!

Bloggen tackar dig, Dagge, för en öppen, lång och härlig intervju. Tack också för dina lyckönskningar inför det stundande kvalet. Vi har nog all anledning att kontakta dig igen vid ett senare tillfälle. Intressant att höra lite om hur det fungerar där uppe för skånelaiterna.

***

Nu kommer vi, till att börja med, inte möta Skånela i seriesammanhang något mer på minst ett år. Vi har själva spelat i division 1 norra de senaste fyra säsongerna och haft Skånela som kombatant i de tre senaste. Resultatmässigt har vi ett övertag, 4-2 i matcher. Alltid något att minnas.

2008/2009: IFK - Skånela IF 31-23, Skånela IF - IFK 34-39
2009/2010:
IFK - Skånela IF 27-20, Skånela IF - IFK 28-38
2010/2011: IFK - Skånela IF 19-33, Skånela IF - IFK 33-25

Vi kan konstatera att det tamefasiken var bättre förr!

2 kommentarer:

pelle sa...

Bra intervju rille! Man börjar ju undra om tiden sprungit ifrån oss? Men när man läser om skånelas träningsdos blir man imponerad och avis. Hade vi kört så hade vi garanterat huserat högre upp i serien!

Germerud sa...

Grattis Dagge. Ni är värda avancemanget!