torsdag 18 november 2010

Viktiga kuggar på våra hemmamatcher

De ställer upp och de gör det varje hemmamatch. Många tar dem förgivet utan att egentligen reflektera över all tid de lägger ner på handbollen. De är handbollsföräldrarna som ser till att våra arrangemang är vad de är – toppklass! Många allsvenska klubbar kan bara drömma om något liknande. De bemöter hemma- och bortalaget och publiken med en gemytlig stämning. Deras handbollsspelande pojkar och flickor springer in, som värdlag, tillsammans med oss i herrlaget. Bloggen har träffat en av alla dessa handbollsföräldrar.

Mats ”Legenden”/”Matte G” Gustavsson har tvillingsönerna Olle och Martin i P99-laget och även en äldre dotter som spelar innebandy . Han har rollen som lagledare i sönernas handbollslag men är även tränare i dotterns innebandylag , Onyx F95.

På fredagens hemmamatch mot Djurgårdens farmarlag, Ricoh HK, har turen gått till Mats och de andra föräldrarna i P99-laget. Dessa underbara själar kommer bl.a. sälja godis, kaffe, korv, läsk, IFK-prylar, lotter och innebandybollar till halvtidstävlingen. Samtidigt får de stolta föräldrarna se på när deras blivande små handbollsstjärnor får springa in med de större grabbarna.

Mats, hur mycket träningar (handboll och innebandy) och matcher blir det i veckan för dig?
Med innebandyn blir det 2 träningar + en match. I handbollen är jag bara lagledare, så där är jag inte aktiv på träningarna men är med på matcherna. Sköter ju även allt runt laget och hemsidan. Tränar även själv hockey med NH-Vets en gång i veckan. Fullt upp, det hör jag det.

Vad tycker du om stämningen och arrangemanget kring våra hemmamatcher?
Det blir en härlig inramning på matcherna när det är fullt på läktaren. Som spelare tänder man ju lite extra då.

Visst gör man det, tänder till alltså. Du själv är en gammal uppskattad målvakt och legendar i Nyköpings Hockey. Har du något tips på bra arrangemang från den tiden, som vi i handbollen skulle kunna anamma?
Försökte ta puckarna på isen så man var inte så inblandad i arrangemangen runt omkring.

Det är jäkligt sant, Mats. Dum fråga. Du har spelat inför mycket publik själv och vet hur härlig den känslan är. Stämningen och adrenalinruschen, du vet! Vad är ditt bästa idrottsminne som aktiv hockeyspelare?
Ja, det är många minnen man har men när vi gick upp i ettan 1991 och åren då vi hade AIK, SSK och Bajen i serien var det ju fullsatt i hallen. Då är det riktigt roligt att spela. Måste väl även ta upp att ett bra minne var när vi vann veteranturneringen i Tjeckien i våras. Det var stort. Det var verkligen en bedrift.

Fast med en målvakt av din kaliber kommer man långt. Vad tycker grabbarna om det här med inspringet på hemmamatcherna. Är de spända och förväntansfulla? Det är väldigt stort för grabbarna. De har pratat länge om den här matchen när de får springa in med sina idoler på plan. Det pirrar nog i många magar minuterna innan inspringet.



Vad är dina förväntningar på matchen mot Ricoh HK och hur god kommer kvällens korv med bröd att vara?
Mina förväntningar är väl ett glatt gäng med 2 poäng och det blir bara "glada" korvar, som givetvis ligger i världsklass.

Tack så mycket för att du, de andra föräldarna och era rara barn är med och ramar in våra fredagsmatcher till den fantastiska upplevelse det faktiskt är. Vi i laget är fantastiskt tacksamma för ert engagemang och den tid ni lägger ner för detta samt även för allt ni gör för ungdomshandbollen. Viktigt värre för framtiden!

Inga kommentarer: