tisdag 16 november 2010

Intervju med Åsa Wilén

Ja inläggen haglar här på bloggen och Rille har just slängt in en bra intervju med damlagets målspruta Elina Engström. För en tid sedan sökte jag några svar hos damlagets nya spelmotor Åsa Wilén. En M9 med meriter från division 1 och med en allsvensk försäsong i benen kom hon till Nyköping och har inlett på ett mycket bra sätt.

Hej Åsa! Du är rätt ny för oss i IFK. Var kommer du ifrån egentligen? Var har du lirat boll tidigare och på vilken nivå var det?
Jag kommer från Torslanda, Göteborg och det var där jag började spela handboll. Då hette laget HK TAIK men sedan några år är Torslanda HK som gäller. Efter att jag hade ett uppehåll från handbollen under gymnasiet har det har blivit 3 säsonger i div 1 södra och nu senast en säsong i div 2 efter att vi åkte ur ettan. Inför denna säsong började jag träna med CaperioSport (KvIK Sport) som nu spelar i Allsvenskan. Men efter en försäsong med alldeles för många mil löpta med dem hände det annat…


Här ser vi Åsa i sitt Torslanda år 2007 då laget mötte RP i divison ett södra.

Ja precis, du hamnade ju här av alla ställen. Hur kommer det sig att det blev IFK Nyköping? Har hört ryktesvägen att det var jobb i stan som avgjorde. Får "vi" behålla dig hela säsongen?
Jag fick möjlighet att äntligen börja arbeta som dietist, och det på Nyköpings Lasarett. Så i slutet av augusti bar det av hit. Jag åkte upp till Tumba två dagar för att provträna med dem men insåg snabbt att jag inte skulle kunna pendla den vägen varje dag och samtidigt vara ny på jobbet med den extra tid det tar i början. Så då kollade jag om det inte fanns ett lag att spela i här, och visst gjorde det! Och tur som jag hade ville de ha med mig i laget! Jag kommer spela kvar i laget fram till jul. Därefter är det ännu lite oklart hur jobbet kommer att fortsätta.

Ah ok, då får vi hoppas på fortsättning efter jul då. Trivs du bra i stan och i laget?
Laget är kanon, ett riktigt gött gäng är det! Det jag har sett av stan är trevligt, gillar mindre städer. Men det är ju lite segt emellanåt... och så är ju en bit hem till familj och vänner också.

Jo det där med familjen på andra sidan Sverige känner man till... Någon i laget som du tycker sticker ut lite extra som handbollsspelare? Eller som sticker ut rent generellt?
Elina är ju en jätteduktig spelare, snabb i fötterna och spänstig, härlig att kasta långbollar till helt enkelt! Sen ska det bli kul att äntligen få spela med Joline och se hur det fungerar, vi har bara tränat ihop än. Josse är grym i försvaret. Men det finns fler, det är ett härligt gäng där alla bidrar med sitt på planen. Ellen är väl också värd att nämna, hon är en härlig typ!

Ja härliga och duktiga tjejer finns det gott om i IFK:s damlag. Sen har vi ju två tränare också. Jögge och Hassel är ju rätt speciella som personer (för att uttrycka det snällt). Hur är de som tränare tycker du?
Ibland undrar man ju om de kommer ner till hallen för att vara tränare eller för att ha en hel hög med folk att dra skämt för… :) Men när de ändå agerar tränare gör de det bra, roliga övningar och ett härligt engagemang. Det är mycket spel på träningarna och det gillar jag! Tycker de har en bra känsla för hur de ska matcha laget under matcherna.

Jo, de har coachat mig i Extra (heja!) och jag tycker de har en skön ledarstil. Men åter till er nu. IFK:s damer är nya i div 2 men ni har ju inlett relativt bra ändå. Hur tycker du att ni ligger till jämfört med övriga lag i serien?
Jag visste väl ännu mindre än resten av laget hur vi skulle stå oss i serien innan den startade eftersom jag inte har någon större koll på lagen här uppe eller hur förra säsongen såg ut. Den prestation vi än så länge åstadkommit har ju varit fantastisk. Vi kan slå alla lag i den här serien! Jag hoppas trenden kommer hålla i sig även när kropparna börjar bli slitna när våren närmar sig.

Det får vi tro! Vad tycker du om föreningen jämfört med dem du spelat tidigare i? Vad kan förbättras?
Tycker det verkar vara en stabil förening som har nära kontakt med spelarna. Känns även som att skillnaderna mellan dam- och herrlag är ganska små, vilket är kul då många damlag lätt hamnar i skuggan av herrlag, framförallt när de spelar i en högre serie.

Du lirar M9 nu i damlaget vad jag har sett. Är det där du alltid har spelat eller har du axlat rollen här?
För det mesta har det varit H9 som gällt för mig. De senaste två säsongerna har jag dock spelat mer och mer M9 vilket är roligt, känns som att jag har större möjlighet att utveckla mig där.

Ok, ok! Ja, men du har ju börjat på ett mycket bra sätt hittils i serien och på tal om att utvecklas: vad har du för ambitioner med handbollen rent personligt?
Så länge kroppen hänger med och jobbet och privatlivet gör att jag hinner med att träna mycket så vill jag gärna spela högre upp i seriesystemet. Handboll är fantastiskt kul och jag gillar träningen.

Handboll är utan tvekan fantastiskt kul, men det finn ju annat också. Vad gör du annars när du inte lirar handboll eller jobbar, några hobbys eller intressen?
Handbollen tar ju upp större delen av fritiden men annars så blir det en hel del myskvällar med vännerna, godispåsar och film eller Wii. Tycker det är rätt roligt att pyssla och att gå på loppisar med förhoppningar om att hitta något kul.

Får tacka för att du tagit dig tid till intervjun! Men jag måste avslutningsvis fråga en grej till. Julruschen är snart i full gång och därför undrar jag vad du tror kommer bli årets julklapp?
Jag skulle gissa på en iPhone. Fast mobiltelefonen har redan varit årets julklapp en gång men jag tänker att en iPhone väl knappast räknas till en mobil? Jag menar det finns ju fickkniv och så finns det schweizisk armékniv…

Haha! Så sant så. Vill minnas att jag köpt ett antal sådana där Schweiziska knivar till min bror på jularna. Nu har vi lyckligtivs kommit överens om att sluta byta gåvor på jul... Jaja, det var en bisak. Det kan mycket väl bli iPhone som blir årets julklapp. Tack så hemskt mycket för dina fina svar! Önskar dig all lycka i serien i höst och hoppas på att du blir kvar i Nyköping hela säsongen och nästa också såklart!

2 kommentarer:

undrande sa...

kul att damerna är med i bloggen!! när kommer video på mackans superskott mot lidingö? har hört att det var något i hästväg!!

Söderberg sa...

Vi tycker också att det är kul att de är med samt att damerna i det här fallet ville ställa upp. Kanon ju. Superskottet kommer att komma, var så säker. Jag ska lägga händerna på materialet bara och sen kommer jag att klippa och klippa tills vi har klippet klart.