fredag 19 november 2010

Korrekturläsning är min fetish! Vad är din?

Så är det, gott folk. Jag erkänner. Korrekturläsning är sexigt! Det tog ordentlig fart på det systemvetenskapliga programmet, 2001, när vi skrev rapport efter rapport. Opposition efter opposition. Hej och hå. Jag blev känd för att vara den som gillade korrekturläsning och jag var och är den som mår fysiskt dåligt av att se felstavade namn och konstiga meningar. Nu är jag inget proffs på att stava själv, men jag försöker anstränga mig och läser gärna igenom mitt alster både en och två gånger.

Germerud brukar sucka när jag hela tiden är på och klagar över hur mitt namn stavas. Jag stavar inte Rikard. Inte heller Richard. Däremot stavar jag mitt namn Rickard. RICKARD. Svårt? Ja, mycket svårt. På jobbet skriver de i mailen "Hej Rikard" eller "Hej Richard". Det märkliga här är att respondenten har mitt namn givet med min signatur "Med vänlig hälsning bla bla bla Rickard Söderberg". Hahaha. Inser ni vilka problem jag har? Undrar om Larsa har en sådan kurs? Han har ju fixat Asp med sin anger management-kurs, som jag berättat om tidigare.

Efternamnet då. Söderberg. Det är en historia i sig och jag måste nog inneha rekordet i handbollssverige med att ha fått det skrivet och uttalat på flest olika sätt. Jag vet, Söderberg är inte lätt. Jag är ingen vanlig Söderberg, som PH sjunger. Mest förvrängt måste vara i en artikel från SN där jag två gånger i samma artikel får heta Söderling. Coolt om man tänker på Robin och att jag själv var en lovande tennisspelare och höll på att vinna den lokala Kalle Anka-cupen som 12-åring.

Annars har jag fått heta Södergren, Söderqvist, Söderlöv, Söderborg och Södergräs. Jodå, det sistnämnda är sant, de andra också. Pojk-SM, steg 3, i Tyresö tror jag att det var. Jag blev matchens lirare i en match efter att ha gjort en sisådär 8 mål. Den stenhöga speekern tänkte säkert på något annat när han sa Södergräs. Men kom igen. Vem fan heter Södergräs i efternamn?? Va? Va? Va?

Artikeln, i SN, inför Ricoh och att Tobbe är klar hade jag ett och annat att klanka ner på. Jag ikläder mig härmed rollen som den mycket sjukligt besatta korrekturläsar-Rille.

- Victor Brofjord. Han stavar Viktor.
- Blindtarmen opererades inte i söndags på Victor. Det var i måndags.
- Andreas skriver sitt namn Andréas.
- Extra spelade inte mot RP. De spelade mot eRPing.
- Melker Melchersson. Fel! Melcher Melchersson.
- Melcher är inte borta p.g.a. att han blivit biten. Visst, eRPing-spelaren hade bra drag i käkarna men han har inte bitit ihjäl Melcher. Bara gett honom en blodförgiftning eller nåt sånt. Melcher har testats mot rabies. Väntar på svar. Nej, Melcher har hela högerarmen i gips. That's why!
- Ricoh har inte många spelare som tog Djurgården till elitserien förra året. Allsvenskan.
- Topplaget Ricoh. Nja. De ligger ju 8:a och vi ligger före. Fast ok, de spelar som ett topplag!
- Rättstavat på Mikael Gustafsson. Gee alltså. Roligt ändå med tanke på hur länge han spelat för han fick frågan av SN för ett tag sedan: - Gee, vi har i alla år du spelat här i IFK undrat hur du egentligen stavar ditt efternamn. Jaha. Är det inte bara att fråga om man är osäker? Fast det kanske bara är jag som är noga med stavningen?

Så. Det var nästan lite Fredlund över det här ilskna inlägget. Hahaha. Men nu vet ni att jag är noga med stavningen. Framför allt med namn. Dock ställer jag mig positiv till filosofin att alla kan göra fel. Det är dock viktigt att anstränga sig och göra sitt bästa.

Anstränga sig, det ska vi göra ikväll!

Vi ses i sporthallen och glöm inte att det är Handbollsfredag!!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Söder!

Sportredaktionen ber om ursäkt för de många korrfelen, men vill bara påpeka att Victor stavas så på lagets hemsida och noterade att du själv stavat Victor med c i din andra punkt om blindtarmen :-)
Mvh SN, som laddar inför kvällens match

Söderberg sa...

Hej på er SN-sporten!

Mmm. Ska försöka förklara mig här. Jag inser min felskrivning men syftade på det som stod i artikeln och därmed hur stavningen var där.

Alltså, att "Victor" opererat blindtarmen på söndagen, Victor med "c". Inget konstigt egentligen. Ja, det blev rörigt värre men det är det fetstilta som är själva rättelsen. Det förstod ni också.

Den första meningen i varje punkt var egentligen hänvisad till det som stod i artikeln. Viss omskrivning men det jag syftade till alltså. Därmed "Blindtarmen opererades inte i söndags på Victor"....Hörrni, jag var lite otydlig och det var kul att ni tittade in och tog åt er. Jag tog också åt mig. Jag är inte världsbäst heller. ;-)

Söderberg sa...

Sorry. Glömde kommentera det här med att vår egen hemsida skrivit Victor med c.

Själv går jag på Facebook och där hoppas jag att Viktor själv vet hur han stavar sitt namn. Fast eftersom ni kollat hemsidan kan jag inte klanka ner. En hemsida är till för alla utomstående och framför allt är det smidigt för er journalister. Den måste vara korrekt. Annars får man skylla sig själv. Tyvärr har jag inte tillgång till att vara webmaster där, i dagsläget. ;-)