torsdag 7 april 2011

Mattelin hittade suget i Sollentuna HK

Erik Mattelin, målvakt i Sollentuna HK, har fina meriter från spel i Allsvenskan med Jönköpingslaget Cyrus under halva säsongen 2008/2009. Innan dess var han med och tog upp laget till just Allsvenskan efter att bl.a. ha vunnit mot oss i Idrottshuset även om vi fick en pinne hemma i våran borg mot då seriesuveräna Cyrus säsongen 2007/2008.

Studier till sjukgymnast på Karolinska Institutet tog sedan Mattelin till huvudstaden där det först blev spel i den dåvarande division 1-klubben Djurgårdshof. Nu är han aktuell som en ytterst bidragande orsak till att hans nya klubb, Sollentuna HK, slutade trea i division 2 norra, tog laget till Semi off-kval och slog ut GP efter en rysare för att sedan hamna i ett Direkt off-kval mot oss.

Mattelin är alltså tillbaka på planen. Men det kunde lika gärna ha fått vara.

- Jag hade egentligen inte tänkt lira denna säsongen p.g.a. bristande motivation och kanske främst att jag inte hade något boende i Stockholm de första månaderna efter sommarlovet.

Vad tog dig till laget i Sollentuna?
- Anledningen till att jag hamnade i Sollentuna är coachen Janne. Han ringde i början av säsongen men då sa jag nej. Sedan hörde han av sig efter några omgångar och då hade det löst sig med boende. Då sa jag att jag skulle komma och känna på det.


En skön tröja har han fått i Sollentuna. "Skjut inte hårt - skadebenägen."

Vad fick dig att fasta för handbollen igen?
- Efter första träningen gick det rätt snabbt. Man är inte svårflörtad när det gäller handboll och suget kom tillbaka direkt jag satte foten på planen.

Och vad fastnade du för i klubben?
- Jag märkte omgående att det var ett grymt skönt gäng som lirade i Sollentuna. Efter AIK-matchen har det flytit på grymt bra för oss och alla spelare har höjt sig flera nivåer vilket är grymt roligt.

AIK-matchen var alltså Mattelins första i Sollentuna den där torsdagen den 4 november på bortaplan. Matchen i sig blev ingen fullträff, förlust 31-25, men det var ändå vändpunkten med stort V för laget.

- Det var inget vidare målvaktsspel i den matchen från min sida, förklarar Mattelin.

Nej, det må va hänt att den matchen sket sig för Mattelin och laget. Samtidigt skulle det ju visa sig att AIK också blev ett topplag så ingen skam över den matchen. Statistiken för Sollentuna efter AIK-matchen var följande:


Ingen vacker läsning för Sollentuna-gänget.

Laget hade släppt in flest mål av alla i serien. Ett snitt på 29,7 insläppta per match leder knappast till några segrar om man inte spelar i revolveraftonsgänget Rimbo HK. Sollentuna hade dessutom blott 25 mål i snitt per match i motståndarnas kasse. Den ekvationen och tabelläget efter sju omgångar går på så sätt ihop.

När tabellen sedan skulle summeras efter 22 omgångar såg den ut enligt följande:


Glada siffror med Mattelin i laget.

Som ni ser slutade Sollentunas resterande 15 matcher med ett imponerande facit. 11 vinster, två oavgjorda och två förluster. Mattelin stod i samtliga. Målsnittet höjdes från 25 till 28,4 mål. Bakåt hade man imponerande 22,4 istället för 29,7. Ett tydligt tecken på att Mattelin spikat igen samtidigt som försvaret blev tryggare och litade på att ta sitt hörn och så vidare. De 3,4 extramålen per match skulle mycket väl kunna vara rena kontringsmål efter fina målvaktsräddningar.

Sollentuna hade flest insläppta efter sju omgångar men näst minst efter 22. Endast slaget med fyra mål av Sikeå från Robertsfors.

Att Mattelin höll siffrorna nere i första matchen här i lördags mot oss är ingen hemlighet men det hjälpte föga när vi bara släppte 18 samtidigt som vi "bara" gjorde 27 framåt. Vi missade sjukt många bra lägen via frilägen och straffar.

Nu är det snart dags för match igen och den här gången blir det i Nyköping och den härliga inramningen som vi har på våra hemmamatcher. Vi hoppas på fullsatt och kanske att det vankas ett nytt publikrekord till och med. De är många, i våra motståndarlag, som uppskattar ett besök i Nyköping för att spela handboll.

- Ska bli roligt och komma till er på söndag. Tror jag kan säga lycka till utan att våran coach blir lack, haha, avslutar Mattelin.

Det ska bli roligt med match igen Erik och ni är välkomna, lycka till!

4 kommentarer:

NIklas sa...

Och vald till bästa målvakt i H2 Norra i omröstningen på Brännans blogg

http://blogg.brannanhandboll.se/#post387

Sollentuna fick även in M6 Carl Lennerman i All Star Team H2N

Anonym sa...

noterbart att strömnäs vann samtliga matcher de sju första omgångarna, kolla upp det tycker jag! Vad som hände!!

Anonym sa...

efter de..*

NIklas sa...

Grattis bloggen, ni blev utsedda till bästa blogg i herrtvå norra.. :)

http://blogg.brannanhandboll.se/#post390