torsdag 6 januari 2011

Höglund toppar skytteligan i div 1 södra

Det är utan tvivel det mest spektakulära spelarförvärvet till något av division 1-lagen inför den här säsongen (Boken borträknad). Han har varit en viktig kugge i Hammarbys framgångsrika lag som tog två raka SM-guld för några år sedan. Landslagsspel med a-landslaget och ett gäng Champions League-matcher har det också blivit.

Han är högst aktuell som skytteligaledare i division 1 södra där han representerar IK Cyrus. Bloggen har intervjuat den vänsterhänte Erik Höglund.

Tjenare Erik och kul att du ville ställa upp på en intervju till bloggen! Hur har julen varit för dig?
Julen har varit lugn och skön. Firade med min familj på julafton och sen med min sambos familj på juldagen. Nyår firades med alpvandring och lite snowboard nere hos min sambos syster som bor i Schweiz.

Låter kalas Erik. Hur har ni hållit igång i Cyrus under juluppehållet annars?
Vi har kört ett par handbollspass och individuell fys- och konditionsträning. Så julskinkan borde vara borta vid det här laget.

Det tvivlar jag inte på. Du är "bara" 27 år men ändå har du hunnit vinna två SM-guld med Hammarby, spela i Champions League samt spelat två a-landskamper. Så här efter drygt halva säsongen, känns det som att du gjorde rätt val med att skriva på för Cyrus?
Ja det tycker jag. Målet var att bo ihop med min tjej efter att ha haft ett 3 års distansförhållande så nu trivs jag väldigt bra här i Jönköping med vänner och familj. Sen är det klart att man saknar tiden från Stockholm ibland. Jag trivdes väldigt bra där uppe och fick uppleva väldigt mycket med Hammarby.

Det förstår jag. Ni var riktigt heta. Känner du dig mätt på handbollen eller kan du tänka dig spel i elitserien igen i framtiden eller förblir du Cyrus trogen?
Mätt på handbollen är jag nog inte men som det känns nu så blir jag nog Cyrus trogen. Sen börjar jag ju bli gammal också men man vet aldrig.


Storfiskaren Erik med ett klassiskt enhandsspö med kåpa.

Jag vill minnas att en av dina landskamper var i Rosvalla här i Nyköping när ni mötte Lettland. Lukas var med då också.
Ja, det stämmer. Första landskampen var i Nyköping. Minns att det första jag gjorde var att bränna en straff. Men efter det gick det okej.

Känslan av att spela i landslaget?
Det var helt klart en härlig känsla att bli kallad till landslaget. Även om det bara var två träningslandskamper som inte betydde något så är det kul att ha det på papper i alla fall.

Du gjorde åtta mål på två A-landskamper. Skönt facit. Hur har det känts att inte spela vidare i landslaget nu när du fick smaka lite av kakan?
Visst, mördande konkurrens men ändå. Ja det får jag vara nöjd med. Det var inget jag räknade med att få göra. Den samlingen jag var med på var det bara spelare från Sverige och Danmark som var med och jag fick hoppa in som reserv efter att Janne Lennartsson blivit skadad. Har i och för sig varit med på något mindre roligare fysläger efter.

Vilken/vilka klubbar hörde av sig från utlandet inför den här säsongen?
Det var aldrig några konkreta anbud från någon klubb utan bara lite förfrågningar från ett par tyska och spanska klubbar. Hannover Burgdorf visade lite intresse under pågående säsong men det kändes inte bra att lämna Hammarby i sticket.

Du leder division 1 södras skytteliga efter 13 spelade matcher. 98 kassar har du stänkt in. Uppskattningsvis, i % per läge, varifrån sätter du alla dina mål?
Oj, det var svårt. 90% är nog kontringar, 4% på kantskott, 4 % på niometer och 2% på straffar.

Kontringsspecialist alltså. Du är uppenbarligen bra på att göra mål. Förra säsongen gjorde du flest mål i Hammarby i slutspelet. Hur såg handbollslivet ut för dig innan du gick till Hammarby säsongen 06/07, öste du in mål då också?
Jag har alltid haft bra spelare runt omkring mig som har gjort så att jag kan göra lätta mål, speciellt i Hammarby. Under första året fanns Lukas K, Tobbe K, Bedda, Apel, Påven och Pava på nio meter och Grundan och kämpen Arvidsson på mittsex, vilket gjorde att det blev väldigt mycket utrymme på kanterna.

Bara tacka och ta emot. Innan jag gick till Hammarby blev det också en hel del mål. Mest på kontringar och det var nog därför som Hammarby fick upp ögonen för mig. Jag passade nog in bra i deras snabba handboll med mycket kontringar.

I Hammarby var du lite av en allroundspelare. Bra kontringsspelare, bra i läget på H6, satte straffar och kom även runt och dunkade in bollar från H9. Hur matchas du i Cyrus?
Dunkade in bollar från H9 vet jag inte riktigt. Brukar vara 2-3 studsar innan bollen kommer fram till målet men tack ändå. Nu spelar jag mest på H9 vilket är roligt eftersom man är mer delaktig i spelet. Men som sagt så blir det flest mål på kontringar.

Cyrus ligger endast en poäng efter Country men med mycket bättre målskillnad. Har era resultat varit väntade så här långt eller har någon av förlusterna varit några riktiga plattmatcher?
När serien startade hade jag inte en aning om något motstånd. Det har nog varit lite tuffare än vad jag trodde från början och Country är nog det lag som imponerat mest på mig. Jag tycker att vi har blandat väldigt bra insatser med väldigt dåliga.

Ni siktar på att komma topp-3 och dina mål är att bidra till det. Du leder skytteligan och bidrar uppenbarligen. Ni är snubblande nära en kvalplats. Vad behöver förbättras för att ni ska säkra minst en kvalplats?
Vi behöver framför allt bli mer jämna i vårt spel. Det slarvas lite för mycket ibland. Får vi vårt försvars- och målvaktsspel att fungera så blir vi svårslagna men det är en jämn serie där alla lag slår alla så det kommer bli jämnt in i det sista.

Har du hunnit knorra och flippa något på Mats Erlandsson innan han lånades över till Hallby?
Knorra är jag väldigt dålig på men en och annan tumskruv och flipp har det nog blivit.

Snart dags för lite VM också. Jönköping är en av städerna som arrangerar och då med Johan Petersson i spetsen. Kommer du vara delaktig på något sätt?
Nej, det kommer jag inte att vara.

Johan Petersson fixar med VM, ska sälja glass från sin glasskiosk i sommar och har varit dominant med IFK Kristianstad på sistone. Har det blivit någon klarhet i om JP kommer att vara med och spela i Cyrus något denna säsong?
Jag tror inte att han kommer att bli aktuell för spel i Cyrus denna säsong. Kanske ifall vi skulle drabbas av skador inför slutspurten av serien och eventuellt kval. Det är nog större chans att han fortsätter i Kristianstad.

Vi sticker emellan med ett par korta frågor. Bästa spelaren du spelat med?
Fredrik "Bedda" Larsson

Bästa spelaren du spelat mot?
Fredrik "Bedda" Larsson

Du kallas för Hogis. Någon utsvävning från Höglund eller hur uppkom ditt smeknamn?
Det är en utsvävning från Höglund med lite mer söderklang på det.

Vad saknar du från dina år i Hammarby?
Jag saknar Södermalm väldigt mycket och givetvis alla vänner man skaffade sig i Hammarby. Vi hade en väldigt bra sammanhållning i laget. Idrelägerna saknar jag inte lika mycket även om vi hade väldigt roligt där uppe.

Har förstått att de där lägerna är riktigt tuffa. Avslutningsvis då Erik, vad är det bästa med att spela i Cyrus?
Det är ett härligt go i laget med mycket humor.

Låter härligt. Som i IFK. Tack för att du ställde upp på detta och du ska ha ett stort lycka till med ditt och lagets spel i division 1 södra!
Tack för att jag fick vara med.

3 kommentarer:

Simon sa...

Är inte Boquist är mer spektakulär värvning???

pelle sa...

haha, ja det kan man ju tycka simon! Men höglund är en klassvärvning och Rille är bra på att promota!!

Söderberg sa...

Jo, Simon, du har helt rätt. Om jag ska försöka rädda upp det hela får det väl vara att Höglund enbart är spelare. Jag hade uppenbarligen räknat bort Boken, av någon märklig anledning.

Får väl lägga till en rad helt enkelt. :-)