lördag 15 januari 2011

Han gör mästerskapsdebut nu i VM

Han har suttit åtskilliga matcher som matchfunktionär i Nyköpings Sporthall. Ungdoms- som seniormatcher. Numera sitter han allt som oftast i Linköpings Sporthall när han inte, som nu, är på VM och gör mästerskapsdebut. Niklas Maurer var namnet. Gammal Nyköpingsbo som numera bor i Linköping.

Mästerskapsdebut? Hur känns det?
Som Linnea Torstenson summerade vinsten mot Norge i EM "Värme, det är bara värme inombords". Nej, men det är sjukt stort det här så klart. Något man gått och sett fram emot ända sedan det var klart att VM skulle spelas i Sverige och Linköping.

Varje gång, de senaste två åren, man väntat på tåget nere på Resecentrum har man blickat bort mot Cloetta Center på andra sidan Stångån och tänkt tanken att man kanske ska få sitta på VM där januari 2011.

Vad kommer din roll vara på matcherna? Vad är uppgifterna, rent praktiskt?
Som tidtagare, matchtiden, lag-Time Out, kolla byten, utvisade spelare in på plan igen etc.

Som sekreterare, få ner i protokollet allt som händer (mål, varningar, bestraffningar, TO etc) och kolla byten.

Uppgifter under en VM-match skiljer sig nog inte så mycket från vanliga serielunken, mer än att allt går betydligt snabbare och att vi även kommer ha IHF-delegater som sitter med oss vid bordet. Ja... en och annan TV-kamera extra så klart.


Niklas under VM-matchen Island - Ungern.

Hinner man njuta nåt av handbollsmatchen när man sitter i sekretariatet?
Ofta när man sitter sådana här matcher är man så pass fokuserad på allt man ska göra och det som händer runt omkring, att man inte ens vet hur matchen gick efteråt. Har hänt ett par gånger att folk frågat efter match och man inte har en aning.

Så trots att man nog har bästa platsen i hela hallen, så märker man ändå inte av det så mycket att man kan njuta av det som händer.

Vad kännetecknar en duktig funktionär i ett sekretariat?
Fokus på uppgiften, kunna läsa spelet och se vem som gör mål eller får bestraffning, bra kontakt med domarna, ha split vision så man dels kan se det som händer på plan och vad bänkarna har för sig, inte vara rädd att blåsa. Stresstålig.

Vad är det roligaste med att sitta i sekretariatet?
Man är så inne i det när man sitter där under en match, även om man som jag tidigare sa kanske inte märker av så mycket av vem som vinner med vad, så finns det inget bättre sätt att uppleva en match. Man känner av all atmosfär så mycket tätare när man sitter så nära plan precis mellan lagen. Man missar inte ett ord av vad som sägs.


Niklas laddar inför EM-kvalet mellan Sverige - Montenegro.

Några förmåner under VM för att du jobbar?
Vi får VM-kavaj och slips som vi ska ha på matcherna, plus att vi så klart får vara kvar i hallen och se de övriga två matcher som spelas samma dag. Arvodet ligger på samma nivå som en elitseriematch.

Hur ser en uppladdning ut för ett sekretariatproffs?
U21-herrarna spelade sitt VM-kval i Eskilstuna förra helgen, det kvalet blev som ett litet träningsläger för oss åtta som nu ska sitta VM-matcherna i Norrköping/Linköping. Det var nyttigt, skönt att komma igång igen efter juluppehåll och även en chans att få lite feedback på det man gör av andra som är på samma nivå.


Niklas, suddig, hänger med Larholm efter EM-kvalmatchen mellan Sverige - Montenegro.

Avslutningsvis, har du några särskilt ovanliga situationer du råkat ut för under en match?
Känns som det finns hur mycket som helst här men ett par roliga händelser som jag kommer att tänka på med anknytning till Nyköping så är det väl
en landskamp i Sporthallen när gubbar från Eskilstuna kommit för att sitta. De strular till klockan så slutsignal går när de ska starta matchen och jag kommer in från läktarn och styr upp det åt dem.

En damtrea då domaren ville kasta upp mig på läktarn för att jag ville följa regelboken och till slut bara satt kvar för att Janne-Parken höll i mig. Den händelsen nämndes även i SN sen.

En spelare i Flick-SM blev utesluten efter att ha slagit ner kontrande IFK-tjej bakifrån (F83 eller F84). Båda de domarna är tränare i elitserien nu.

P80-laget som i åratal vägrade släppa en händelse från en match om att vi glömt ett mål för dem (jag är fortfarande hundra på att jag och Hanna hade rätt... ;) )

Glädjescenerna efter P83s första vinst på typ sju år (lätt överdrivet).

Andra händelser utanför Nyköping så är väl topphändelsen en kvartsfinal i SM-slutspelet jag satt. Lindesbergs första år i Elitserien när Sävehof ligger under i andra och är i anfall. Rustan Lundbäck lämnar in TO-kortet och det är sånt liv i hallen att trots att både jag och delegat blåser så hårt vi kan och jag trycker på slutsignalsknappen så hörs det inte ut till de på plan. Till slut är det Lindes lagkapten Herman Arenvang som gör domarna uppmärksamma på att vi försöker stanna tiden.

Tack för det och lycka till Niklas!
Tack!

Inga kommentarer: