fredag 25 februari 2011

Höken om Sveriges största handbollsevent

Mycke' händer i handboll. Nu senast hade vi VM på hemmaplan. En succé. Nu, om knappa två månader, är det dags för årets största handbollsevent - Handbollskryssningen. Bloggen har tagit sig ett snack med handbollsprofilen, ikonen och gurun Stefan "Höken" Högquist för att få reda på lite mer om detta event.

Kan inte du börja med att berätta, för de som inte känner dig, vem Höken är?
Vem är jag. Inte ens 40 år gammal handbollsidiot i Stockholm som spelat själv i Norsborg, Tumba, Tyresö, Bolton och klassiska Sannadals SK. Min spelarkarriär tog slut för att jag inte orkade träna så mycket som krävdes. Man kan inte leva på talang om man vill bli något. Spelade som högst i division ett under slutet av 80 talet fram till 1996. Som ledare har jag varit tränare för Tumbas P75 under början av 90 talet och för Tumbas P95 som jag avslutade förra säsongen.

Jag brukar säga att det Thomas Aggefors kan har han fått från mig, sen att jag fick sparken som tränare för att jag inte hann med att jobba, träna själv och ha ett lag är en annan femma. Det var Arne Aggefors som avsatte mig. Sådant biter. Har du sett honom arg någon gång?

Ditt bästa handbollsminne?
Bästa och bästa. Det är många. Men mitt största minne är när vi i Tyresö mötte Ystads IF i i kvalet upp till Elitserien och jag täckte ner hans skott och skrek honom rakt i ansiktet. Anfallet efteråt nitade han mig duktigt ska du veta. En annan gång hade jag hetsat Lars ”lappen” Enström i Skånela. För er som kommer ihåg honom så sköt han fruktansvärt hårt. Jag sa väl något dumt för anfallet efteråt slutade med att jag hade ett bollmärke i pannan, ditsatt från 2 meter.

Rent sportsligt spelade jag med Erik Hajas i Tumba och första gången jag hade chansen att göra tio mål från linjen i division ett saboterade han genom att sluta att spela in till mig i en match mot Tord/Södra. Anledningen? Jag missade två lägen och han sa rakt ut ”nu får du fan inga fler”. Och det stämde. Oavsett om jag var sopren.

Vilka är med och hjälper till att arrangera Handbollskryssningen?
Vi har en styrelse som alla bidrar med tips och idéer. Tommy Kravljanac ansvarar för webb och i övrigt så jobbar Tomas Sundblad med planeringen. Själv arbetar jag 25 timmar om dygnet med detta gigantiska projekt. Inget liknande har tidigare gjorts.



Bakgrunden till denna kryssning?
Jag ställer mig en fråga. När samlas kunskap och idéer om utvecklingen av Svensk handboll på samma ställe utanför sin egen hemmaplan? Det finns så mycket att göra inom handbollen och detta är inget lojt försök. Kryssningen blir ett årligt event med fokus på handboll och affärer. Självklart med en välbehövd och välbesökt avslutningsfest ombord. Det ska jag inte ljuga för någon om.

Vad ser du mest fram emot med denna kryssning?
Då jag vet att vår nya assisterande förbundskapten Anders Lundin ska beröra ett arbetssätt som heter Idrottlean blir jag sugen att lära mig mer. Anders är en fantastisk föreläsare.

Annars är det såklart min gode vän Herr Axnérs försök att rå på Wikegård som lockar. Wikegård är en klass för sig men Tomas är rapp i käft och tanke och bör kunna stå emot - speciellt när handbollsfrälste Henrik Johnsson håller i trådarna. Sen såklart att träffa polare från hela Sverige.

Kurre, hos oss, gillar ju att plåta sig tillsammans med känt folk. Är Handbollskryssningen ett bra tillfälle för detta?
Förutom ovannämnda lirare så kan han ju försöka sig på att få några bilder med damlandslaget. De ställer nog upp. De som inte är bortresta eller tillhör proffsklubbarna som fortfarande spelar kommer många att vara på kryssningen. Mitt förslag är att Kurre ser till att köpa in sig på VIP-middagen. Där finns en och annan. Sen är det ett par hemlisar som vi släpper ju närmare vi kommer.

Journalister kommer att vara civilister ombord och flera är inbokade. Att Johan Flinck kommer att florera i baren kan man nog räkna med. Men då har han semester. Observera att ingen får sina resor gratis. Alla har råd att betala för ett sådant evenemang. Oj höll på att glömma att Johan Petersson som alltid finns överallt såklart kommer att prata med alla ombord om sina projekt. Det har han lovat.

Båten är Viking Line Cinderella. Samma båt som Färjan-Håkan huserade på. Kommer det att filmas en massa ombord?
Båten? Cinderella är ett fartyg. Inget annat. Färjan Håkan har jag redan pratat med men han hade en övertro på sig själv att han trodde vi skulle pröjsa 40 lax för att han skulle gästspela. Och på din fråga om det kommer att filmas är svaret: Hela tiden! Dessutom är nog över 13 fotografer med ombord och hoppas på att kamma hem första priset i Årets Handbollsbild. Jag har sett att du anmält dig med din digitalkamera för 500 kronor...hoppas du vinner. Fast det får juryn bestämma. Jag vet inte men Hans Pekkari kanske gillar suddiga bilder.

Hahaha. Klart det är en båt, Höken. Kollade så du var med i matchen bara. Jodå, snart är jag officiellt med i tävlingen årets handbollsbild. CD-R-skivan med bilden postas vilken dag som helst nu. Vidare med frågorna då. Kryssningen är 19-20/5. En torsdag till fredag. Vad är det för åldersgräns?
Eftersom Svensk handboll har ett ungt spelarmaterial så fick vi förhandla ned åldersgränsen från 20 till 18. Motprestationen är att taxfreen är stängd på utresan.

Vad kan man räkna med att minst få pynta för att åka med?
Om man nu kan säga att 539 kronor är att betala är det priset det minsta. I det ingår middag och frukost ombord. Priserna kommer att höjas vartefter eftersom trycket de senaste två dagarna har varit mycket stort. Idag har nog över 75 bokningar kommit in.

Varför ska man åka med på just denna kryssning?
För att man vill ha förbannat kul och för att man vill lära sig något. Dessutom för att kliva av och känna att det är ett avstamp för Svensk handboll oavsett om man är spelare, ledare, sponsor eller föreningsmänniska.

Inga kommentarer: