lördag 4 december 2010

Peter Melchersson bänkade 230 kg!

Peter Melchersson är, för er som inte vet, en legendar inom handbollen. Han har krigat i Elitserien och många har fått känna på hans styrka. Eller vad sägs om ett personbästa på 230 kg i bänkpress? Vill man verkligen känna den kraften i en smäll i bröstet som satsande nia på handbollsplanen? Det är respekt gott folk. Peters personbästa i bänk är RESPEKT! Nu på senare år tävlar vår käre och färgstarke lagledare, samt försvarsansvarige, i veteran-SM i bänkpress för klubben Katrineholms Atletklubb. På tävling har Peter "bara" tryckt upp 195 kg. Det är mycket tack vare dessa domare, som han själv uttryckte det.

- Ja, Rille, du vet ju hur domare är!
- Jodå Peter, jag vet nog, svarade jag.

Han började tävla, på allvar, 1998 efter att handbollskarriären började nå sitt slut. Handbollen slutade han helt med som spelare år 2000 i KAIK efter 26 säsongers a-lagsspel. Sista matchen blev en klassiker då Peter spelade tillsammans med sonen Melcher.



Annars debuterade Peter i KAIK:s a-lag (div 2) som 14-åring där han fick agera bollplank på H6. Efter det blev han snabbt M6:a vilket också har varit hans position resten av karriären. Från 1975-1985 spelade hans KAIK i division 1 (nuvarande allsvenskan) följt av tre år i Elitserien. Där spelade Peter mot många av Sveriges bästa landslagsspelare i form av Staffan Olsson, Magnus Wislander, Tomas Svensson, Pierre Thorsson, Per och Björn Jilsén, Magnus Andersson samt Erik Hajas. Tyvärr åkte laget ur efter tre år och fick återigen spela i division 1.

Den bitige Peter har också hunnit med att spela två säsonger i det klassika "Nyköpingslaget" MP (Matteuspojkarna), från Stockholm. Han har även hunnit med att träna ett flicklag i fyra år.

Hans roligaste minne var helt klart när de kvalade upp till Elitserien. Peter har också segern mot GUIF, på bortplan, färsk och fin i minnet. KAIK vann med hela 26-16 och Peter täckte ner Hajas, 9 av 10 gånger. Den sistnämnde bytte ut sig själv - enligt KAIK:s tränare. Peter, med sin enorma styrka, har förstås också ovänner på planen. Han använde krutet i armarna på bästa möjliga sätt. Tydligen står det någonstans att han varit den värsta busen någonsin i svensk handboll men det stämmer inte alls, enligt huvudpersonen själv. Han kan nämligen ange fler som var mycket värre på planen. Fast fint omdöme fick han i alla fall från Claes Hellgren, som simpelt tyckte att Peter var en hård och tuff försvarsspelare.

Peters lista över de bästa och svåraste motståndarna han mött är inga mindre än Staffan Olsson och Magnus Andersson. Inga dussinspelare alltså.

Förutom all handboll har han kastat upp åtskilliga antal kilon i bänkpressen. Som för ett år sedan på DM. Då lyckades Peter åka på en axelluxation i ett lyft. Det låter som en mardröm för en annan som nästan svimmade efter Viktors borttagning av stygnen. Usch. Men Peter är ju en stenhård kille och det var inget märkvärdigt. Han menar också att han är den enda elitspelaren i vår trupp. Han syftar då på att hans lag tävlar i bänkpressens elitserie. Svårt att ha något motargument på det. Enklaste tipset på att bli starkare är att träna tung styrketräning, minst tre gånger i veckan, enligt Peter. Att även ha Bamses polare Skalman och hans ideologi som förebild hjälper till. Att äta och sova mycket, förutom träningen då alltså, är viktiga hörnstenar i att nå framgång i träning! Men detta visste väl ni? Tål att repeteras dock.

Här har ni en bild på en nypumpad Peter, år 2010, under semesterresan på Rhodos där han firade sin 50-årsdag.

PS. Peter tränade, enligt sambon Suzanne, varje dag på semesterresan. DS.

Inga kommentarer: