lördag 11 december 2010

Matematiklektion med Asp

Alldeles för längesedan vi snackade fiske i bloggen nu. Axel tjatar, så nu Axel, din gamla Rapala-wobbler! Här ska du få nåt att bita i. Här kommer Asp in och är gästspelande matematikprofessor på bloggen. Patrick Ekwall, TV4, envisas med att säga att Janne Lennartsson är en matematikprofessor. I och för sig är han ju det, på riktigt. Nu är i alla fall Asp också det, på låtsas, men han är jäkligt skärpt. IFK:s matematikprofessor. Så är det. Vilket skulle bevisas. Har ju själv läst diskret matematik på universitetet. Det ni. Det blir man inte dum av. Möjligtvis dummare, kanske. Asp kommer från en riktigt smart familj. Smarta som bara den faktiskt. Inget snack om det. Nu ska jag bara klura ut vad jag kan ha för nytta, i framtiden, av Asp och hans logiskt tänkande hjärna här på bloggen. Här nedan börjar Asps matematiklektion.

En ekvationsuppgift med handledning

Gee, Mattis och Asp var ute på en fisketur tillsammans med Tommy Dalin. Vid tillfället fick herrarna fyra fiskar med sig hem. Veckan efter bestämde sig Gee, Mattis och Asp för att lämna Tommy hemma i farsdagskammaren och bege sig ut utan honom och fick då 19 fiskar. Vad blir då Tommy Dalins fiskevärde? Förutsättningarna var desamma under bägge fisketillfällena med sydvästlig vind 2-4 m/s, 5 grader i både luft och vatten. Det fanns till och med mer fisk när Dalin var med.

Dessa ekvationer blir gällande.

Gee, Mattis o Asp på fisketur

x + y + z = a x, y och z är varje fiskares värde och a är totalvärdet för dessa tre fiskare, dvs det totala antalet fiskar de har fångat.

x + y + z = 19 Herrarna fick totalt 19 fiskar på sin tur och då är a ett känt värde.

Gee, Mattis, Asp o Dalin på fisketur

a + b = c a är värdet för Gee, Mattis och Asp, b är Dalins värde och c är dessa herrars totalvärde, dvs det totala antalet fiskar de har fångat.

19 + b = 4 I detta fall finns två kända värden och vi kan nu räkna ut Tommy Dalins fiskevärde och inverkan på en fisketur genom en enkel ekvation.

19 + b = 4
19 + b - 19 = 4 - 19 Genom att göra likadant (ekvation; equal = lika) i bägge led kan vi räkna ut b:s värde. Här subtraherar vi med 19 på båda sidorna om likhetstecknet och b blir då ensamt.
b = -15 Nu har vi räknat ut Tommy Dalins fiskevärde. Det är bara att konstatera att man inte ska räkna med nyfångad fisk på middagsbordet till kvällen om man ska ut och fiska i sällskap med Tommy.

Inga kommentarer: