onsdag 16 november 2011

Webbsideutvärdering i division 1 södra

Jag gjorde en liten hemsnickrad utvärdering av webbsidorna i division 1 norra. En kommenterare undrade om jag inte kunde gå vidare med division 1 södra, Allsvenskan och Elitserien. Jag tog till mig det hela men tänkte bara för stunden utvärdera division 1 södra, då den känns mest relevant att ha som jämförelse med vår egen serie.

Så, här kommer min ytterst subjektiva utvärdering. Kanske har någon fått ett plus för lite, eller för mycket. Men i det stora hela känner jag mig klar och färdig. Som ni alla kanske känner ger inte en webbsida så värst mycket tid till läsaren gällande det första intrycket. Och det är svårt att bortse ifrån just det första intrycket. Därför kan vissa alltså ha fått sig lite väl mycket negativ, som positiv, kritik. Lagen i bokstavsordning.

Alstermo IF

Design ++++
Enhetlig design som går i föreningens färger. Sponsorerna får bra med plats och menyerna är tydliga och få. Vilket är bra för det gör det lätt att hitta. Minus att inte bannern är klickbar och kan ta en till startsidan. Det bör vara standard. För att nå full pott behövs toppmodern webbsideteknik, så snegla på HK Silwing/Troja.

Uppdatering +++++
Som den serieledare de är föregår de med gott exempel och lägger ut bilder bland nyheterna. De finns på Facebook och där är det lätt att snabbt ta del av korta nyheter. De skriver inför och om matcherna på ett föredömligt sätt. Dessutom använder de sig av liverapportering från matcher. Målvakts-Berg har en egen blogg, som om möjligt kunde uppdateras lite oftare men de är klart duktiga på det här med att uppdatera om laget.

Laginfo +
Har man ingen laginfo ska man heller inte få några plus. Men anledningen till att de får ett plus beror på att de har en uppdateras skytteliga för sitt lag.

Slutbetyg +++ (+)
In med lagbild, spelarbilder och lite info om dessa så blir betyget ++++. Men jag gillar den här sidan och det speglar väl också draget kring handbollen i skogarna nere i Alstermo. Det märks att de satsar både på och utanför planen.

Anderstorps SK

Design +++++
Enkel och stilren webbsida som är lätt att navigera på. Tydliga rubriker. Lättsam sida för ögat och det behöver inte vara mer avancerat än så här. Den är riktigt fräsch och får av mig ett toppbetyg på designen. Men är det inte en felaktig särskrivning på meny-knappen ASK VÄNNER? Vill nästan få det till ASK-VÄNNER. Eller, har jag fel?

Uppdatering ++++
De finns på Twitter, Facebook och använder sig även av Feeds. Det är bara ambitionsnivån med att uppdatera som sätter gränserna för det är lätt att få information Anderstorps SK. Vissa matchreferat hade gärna fått vara lite mer utförliga, därav "bara" fyra plus.

Laginfo +++
Ingen lagbild men väl en bra uppställning av spelare för spelare med bild. Dock saknas en del information om varje spelare och det hade varit bra att använda en blixt vid fototillfället.

Slutbetyg ++++
Här finns hur mycket potential som helst. Webbmastern är duktig. Inget snack om det. Sula in en lagbild och varför inte en spelarblogg också så läsaren får ta del av vad som händer och sker i laget. Ambitionsnivån dog väl inte bara för att man en gång låg i Allsvenskan och nu tampas i botten av division 1 södra? Hoppas det inte är så.

***

BK Heid

Design ++
En ProteamOnline-sida lämnar en del övrigt att önska. Man har i alla fall ansträngt sig lite genom att ha Photoshop:at sig till en helt okej och stilren banner.

Uppdatering ++
Huvudtränare Jasmin Zuta tar hand om matchreferaten. Han gör det bra och låter läsaren få lite mer än bara ett klassiskt referat. Skulle vara bra om målskyttar och lite mer siffror fanns med bara. Men en tränare brukar oftast ha tillräckligt att göra med att bara vara tränare. Så inget negativt över detta. Inga bloggar eller andra nymodigheter men matchreferat är det minsta man kan begära. Och det finns.

Laginfo ++
Spelarbilder finns med namn. Men det är också det enda.

Slutbetyg ++
En sida som knappt når godkänt. De har dessutom ett damlag som spelar i högsta serien och den delen av BK Heid-sidan är inte märkbart bättre än herrarnas.

***

Borås HK 84

Design ++
Enkel att navigera i men den är inget kalasupplevelse för ögat och det blir lite segt för ögat när bakgrunden är svart.

Uppdatering ++
Det som skrivs om herrlaget är efter matcherna. Det blandas utförliga referat med enbart lagets målskyttar och då kan man kosta på sig att även skriva motståndarnas målskyttar tycker jag. De slänger däremot in en schysst tagen bild som livar upp texten.

Laginfo +
Lagbilden är klickbar men blir inte så värst stor och det är svårt att se spelarna ordentligt. Info om truppen känns långt ifrån klar och saknar spelarbilder. Har de bara 9 spelare i truppen samt en assisterande tränare och ingen huvudtränare? Sidan har stöd för statistik om varje spelare men det saknas.

Slutbetyg ++
Det blir inte riktigt godkänt här. Med små medel når man godkänt genom att lägga upp hela truppen och skriva mer strukturerat om matcherna.

***

GIK Wasaiterna Ungdom

Design ++
Att bakgrundsfärgen går i klubbens mörklila nyans är visserligen snyggt och matchande. Men att bannern upplevs som lågupplöst drar ner betyget. Dessa standardsidor borde ha en menyknapp till vänster för att ta sig till lagens sidor. För den ovane kan det bli rörigt att se dropdown-listan uppe till höger för att välja rätt lag.

Uppdatering +
När man möts av att senaste nyheten var från den 14 augusti 2011, tappar man suget. Det har gått över två månader och sju omgångar är spelade. Då vill man kunna ta del av några matchreferat. En ny läsare ska inte behöva börja med att ta del av lagets träningstider. Denna information är väl mest av intresse för spelare och ledare
och vid det här laget har de säkert koll på tiderna.

Laginfo ++
Ett helt drös av spelare saknar bilder men de flesta spelare är säkert namngivna. De som spelat i klubben ett tag har fyllt i ordentligt med information. Nu vet jag t.ex. att Catchupa är nationalrätten på Kap Verde-öarna.

Slutbetyg ++
En rätt svag tvåplussare i betyg där det egentligen bara finns bilder på hälften av spelarna i truppen. Det måste skrivas lite också.

***

H65 Höör

Design +
Huvudmenyn känns inte alls genomtänkt och jag undrar hur man tänkte när man döpte ingången till herrsidan för "Herrakademin". Det känns lite överkurs och kanske speciellt eftersom jag inte sett det tidigare på någon annan förenings webbsida. Annars rätt taskig komponering av text, sponsorer och annat på föreningens startsida. Intrycket blir "Var ska jag börja?". Väl inne på herrsidan känns det lite överambitiöst att behöva klicka på truppen två gånger för att få fram truppen.

Uppdatering ++
Matchfakta läggs i separata nyheter, utan motståndarlagets målskyttar. Det kan man väl kosta på sig, eller? Men tränare Martin Håård skriver matchreferat och det är bra. Men en annan rubriksättning än "Håård" på matchreferaten skulle göra det lite tydligare, kanske?!

Laginfo +++
Spelare för spelare med namn och annan info. Samt bild. Här finns också en intern skytte- och utvisningsliga. Ska man slå på stort och göra den ännu mer aktuell, vore info om när den senast var uppdaterad en bra grej. Att också ha detta med antal matcher som spelarna spelat förhöjer statistiken. Men ett bra initiativ.

Slutbetyg +++
Taskigt upplägg på design men det blir ändå godkänt i slutändan. Har man bara som läsare hittat in så hittar man det man vill ha, alltså spelarna med bilder, skytteliga och referat.

***

HK Farmen

Design +++
Ingen tokflashig sida på något sätt och då har man ändå ett storsatsande a-lag i Lugi. HK Farmen har en egen avdelning under a-laget och där skrivs att laget varierar från match till match beroende på vilka spelare från a-laget som är tillgängliga men att laget annars mest består av juniorer. Där kommer också en länk till juniorernas egna sida. Den länken kanske istället skulle vara kopplad direkt från huvudsidans meny på lugihandboll.se.

Uppdatering +++
Bra matchreferat som fångar upp matchen och målskyttarna.

Laginfo +++
Avsaknaden av lagbilden känns inte tung då spelarbilder med bra information finns tillgänglig.

Slutbetyg +++
En klart godkänd sida men har inte det där lilla extra (heja!) för att nå något högre betyg. Ett underbetyg med tanke på det hårt satsande a-laget? Fast å andra sidan, följer man Lugi räcker det med att läsa Axnér på Twitter för att bli tillfredsställd. Men det hjälper inte HK Farmen i värst mycket i det här fallet.

***

HK Varberg

Design +++
Det blir aldrig skitsnyggt med laget.se som grund men de har ändå jobbat på lite med bannern. Navigeringen kan nog många vid det här laget och väl inne på herrsidan är man intresserad av truppen och att läsa matchreferat. Och det är enkelt att hitta.

Uppdatering +++
Förutom att ha med senaste matchen marknadsför man då och då nästa match med en liten blänkare. Just denna blänkare får ju gärna innehålla info om laget och veckan som gått. Det som gör att denna avdelning blir godkänd är att man använder sig av en fotograf med ett eget webbgalleri från hemmamatcherna. Proffsig satsning. Matchbilder är guld värda i dagens handbollssverige. Men matchreferaten är för korta.

Laginfo ++++
Här finns bild och spelarinfo samt en lagbild. Grymt. Hade spelarbilderna presenteras på att annat sätt, där man ser alla ansikten som thumbnails, skulle det flasha upp sidan om truppen.

Slutbetyg +++
Ett starkt godkänt betyg som kan nå ytterligare ett plus om man skriver mer om matcherna och även har med lite tankar och funderingar. Något jag gärna skulle läsa av tränare Mathias Franzén som är en gammal världsspelare.

***

IF Kristianstad

Design ++
Farmarlag till IFK Kristianstad där handbollen är allt, och lite till. Tydlig information om nästa match, vilka som är uttagna till match. Så den information är lätt att hitta men det blir inte mycket roligare än så.

Uppdatering ++
Att man skriver några rader om matchen är viktigt. Men lite längre referat önskas av läsaren.

Laginfo ++
Spelarna finns med. Men inga bilder. Varken lag- eller spelarbilder. Det kan inte nå ett godkänt betyg.

Slutbetyg ++
En högst medioker sida som inte håller läsaren kvar mer än 15 sekunder efter att ha läst det korta matchreferatet. Tufft att vara farmarlag...

***

Kungälvs HK

Design +
En ProteamOnline-sida som man inte lagt ner så mycket tid på, känns det som. Plottrig och som läsare letar man febrilt efter rätt meny att klicka på. Var finns klassiska menyer som trupp och spelare?

Uppdatering -
Det blir inte ens ett plus här. Hittade en nyhetsrubrik för herrarna från 22 oktober, "Storförlust för herrarna". Den nyheten hade bara resultatet med avslutsfrasen "Matchreferat kommer senare". Det är just sådana här lovord som tar död på intresset hos en läsare. Man vill surfa vidare.

Laginfo ++
Hade kanske kunnat få godkänt om varje spelare haft mer information. Vissa saknar information om smeknamn, längd, moderklubb osv. Ingen lagbild.

Slutbetyg +
Sidan får i alla fall ett plus. Mycket tack vare att de över huvud taget har en sida men här måste man jobba på om man ska synas och ha några läsare alls.

***

Kärra HF

Design ++
Blir lätt rörigt när ett matchreferat finns på föreningens huvudsida och inte inne på herrarnas egna sida under laget.se. Det måste vara samlat om det ska kunna bli godkänt för som läsare ska man inte hoppa runt för mycket när man har 10 andra lag att följa efter helgens matcher.

Uppdatering ++
När man ser "Inför Kärra HF - H65 Höör" på herrsidan och inte kan finna matchreferatet för matchen på densamma blir man less. Nä, ni måste samla inför och efter matcher på herrsidan. Jag orkar inte göra någon vidare research men det är bra att ni skriver så därför får ni två plus.

Laginfo ++
Lag- och spelarbilder går att hitta men det är synd att inte alla spelare fyllt i mer av informationen som erbjuds att fylla i.

Slutbetyg ++
Det blir ett extremt rörigt intryck men samla allt om herrlaget på herrsidan så blir det nog godkänt till slut.

***

Vinslövs HK

Design ++
Väl inne på herrsidan möts man av den klassika, icke omdöpta, menyn som de här standardsidorna allt som oftast har. "Medlemmar" istället "Truppen" rör till det, även om det inte finns så mycket annat att välja på. En banner med klubbskölden till vänster och en inzoomad och nedtonad klubbsköld till höger är alltid något.

Uppdatering +
Att de skrivit ut resultaten är en bra start. Nu gäller det bara att komma igång med matchreferaten också. Hittade in till en blogg också men en blogg borde uppdateras oftare än en gång i veckan. Och, för lättläshetens skull, innehålla versal vid ny mening. Samt inga konstiga radbrytningar. Men bra att ni skriver något. Och om man vill blogga finns bra bloggportaler att tillgå.

Laginfo +++
Lag- och spelarbilder finns. Det kan man begära så det blir klart godkänt. Fyll på med spelarinfo också så blir det fyra plus.

Slutbetyg ++
Något godkänt betyg delar jag inte ut här. Har man kollat lag- och spelarbilder ett par gånger finns inte mycket mer att göra. En handbollsintresserad surfare måste kunna ta del av matchreferat och lite andra handbollsfyllda nyheter.

***

Men ingen av dessa når upp till HK Silwing/Trojas webbsida, som fick en svag femplussare i slutbetyg.

10 kommentarer:

Johan sa...

Är det inte Silwings WebM som håller i Anderstorps hemsida? Har för mig att Averstedt la grunden för hemsidan när han lira i Anderstorp men det kan ju vara så att man bytt.
I övrigt en klubb jag följer bara för att hemsidan är bra och har intressanta uppdateringar precis som jag följer Nyköping pga eran blogg, det om något är ju ett bevis på att man har lyckats med hemsidan.

Söderberg sa...

Ja, om det stämmer så är det ju lite kul att resp. lag utmärker sig i de bägge serierna med bra webbsidor.

Tack!

Jonathan sa...

Det stämmer att jag gjorde designen till deras förra hemsida. Det är även jag som gjort det orangea huvudet till deras nya sida också (resten har någon annan gjort).

Ang. uppdateringar så har Pelle Albertsson gjort ett hästjobb med ASKs hemsida tidigare år men lade under föregående år över en del av ansvaret på andra i föreningen. Synd men förståeligt.

Jonathan sa...

Tänkte även bara påpeka att Alstermos länk länkar till ASKs sida.

Söderberg sa...

Åtgärdat, Jonathan! Tack för det!

Roger Weijmer sa...

Ang matchref HK Varberg så finns det något som heter Caca's hörna vilken man kan nå på klubbens förstasida. Anledningen till att den ligger där och inte på herrarnas sida är att vi förutsätter att det är förstasidan man kommer till först men det är kanske läge att lägga den på herrarns sida också.

Söderberg sa...

Roger, det vore nog schysst att ha den på bägge sidorna, som du nämnde. För som ovan användare letar man nog sig direkt in på herrsidan, om det är den man söker.

David sa...

Synd bara att Alstermo enbart satsar på div 1 laget och ingenting på ungdomshandbollen...

Söderberg sa...

Tuff satsning i sådana fall och det brukar sällan hålla på sikt, speciellt när det vankas generationsskiften.

David sa...

Nej precis, iofs lär de väl klara någon säsong till då de har ett A-pojklag med ett par duktiga killar men sedan har de inga ytterligare ungdomslag i hela föreningen...