måndag 7 november 2011

Webbsideutvärdering i division 1 norra

Någon tyckte att det var på tiden att Treijner & Söderberg skulle utvärdera lagens webbsidor. Det var en förbannat bra idé. Jag har bedömt på punkterna design, uppdatering, laginfo samt gett ett slutbetyg. Fem plus är max och för godkänt krävs tre plus. Ett plus är alltså inte så bra och minus är ännu värre. Inga konstigheter alltså. Här kommer en sådan utvärdering och lagen kommer i bokstavsordning.

HK Country

Design ++
Det finns en del att göra med sidans utseende för att den ska få något högre betyg. Samtidigt går det inte att ta miste på att man hamnat på HK Countrys webbsida i och med den stora skölden uppe till vänster i bild. IdrottOnline som bas är säkert smidigt men ger ett stelt intryck för besökaren.

Uppdatering +++
Skriver matchreferat och ibland även inför matcherna. Det är vad man kan begära. Sedan finns en del ouppdaterade saker också som skytteliga, som ligger upplagt från 2010/11 (!). De finns även på Facebook, vilket är ett plus för att enkelt ta del av uppdateringar.

Laginfo +++
Spelarna ligger upplagda där det saknas bilder på vissa. Tyvärr finns ingen djupare information om spelarna utan endast namn och position. Någon lagbild går heller inte att finna.

Slutbetyg +++
En trea av fem möjliga känns inte helt fel att ge här. Tommy Leo skriver ambitiöst och han levererar snabbt efter match. Men jobba gärna på att få in bilder på alla spelare, lite spelarinfo och varför inte en lagbild?

***

HK Eskil

Design ++
Har fått till en, för division 1 mått mätt, rätt schysst banner. Men laget.se, IdrottOnline och ProteamOnline är väl inga höjdare men dock en bullseye för de som inte är några IT-experter och sitter som webmaster.

Uppdatering +++
Lite för korta reflektioner om matcherna. Dock ett plus att tränare Stefan Karlsson har en egen blogg som han uppdaterar ibland. Fast innehållet i den, hittills, kunde lika gärna ha placerats som matchereferat istället. Ungefär samma frekvens som HK Country fast de har samlat det som löpande nyheter. Gäller att vara lite konsekvent. Allt som nyheter eller allt i bloggen. Och om det ska bloggas är det roligare att läsa något annat än det som ska stå i matchreferat. Men fortsätt skriv, Stefan!

Finns också på Facebook men det duger inte att ha senaste uppdateringen från 7 maj 2011.

Laginfo +
Truppen är specificerad i textform men det hade gärna fått vara profilbilder och spelarinfo. Detsamma gäller lagbild, som också saknas. Finns ett bildarkiv men jag gillar inte bildverktyget som laget.se erbjuder.

Slutbetyg ++
Detta är, vad jag och många andra tror, en ny seriesuverän och det vill man läsa mer om. Vad händer i laget? Spelarinfo osv. Lite mer än bara referat på bloggen från matcherna. Det får också gärna uppdateras och samlas mer på ett och samma ställe. Lägg allt bland nyheter och kör en renodlad blogg med sådant som kanske inte passar in i ett stelt matchreferat. Nåt sånt kanske kan vara nåt för tränare Karlsson och hans gäng.

***

HK Silwing/Troja

Design +++++
Något annat än högsta betyg går inte att ge till Högdalsgänget och deras design. Mer modernt och fräscht får man leta länge efter för att få. Lätt att navigera på sidan med en liten men gedigen meny.

Uppdatering ++++
Uppdaterar föredömligt både på webbsidan, Twitter och Facebook. Kan inte bli mycket bättre än så. Fast, jo, tycker nog att de kan slarva lite med inför och efter matcher på sin egen webbsida. Jag kan uppleva att inte alla matcher tas upp vad gäller inför och efter. Högklassig design ställer också enorma krav.

Laginfo +++++
Proffsigt tagna profilbilder med spelarinformation som är outstanding. Blir inte bättre än så här. Att lagfotot är från förra säsongen drar inte ner fullpottaren, även om den borde det. Spelarinformationen räddar upp det.

Slutbetyg +++++
En svag femplussare i betyg. Ny lagbild och ett mer strukturerat uppdaterande inför och efter matcher. Eller så är det jag som inte hittar detta ordentligt. Överlägset bäst i hela serien på det här med IT.

***

HK Tyrold

Design +
Den här sidan lämnar en del övrigt att önska vad gäller design. En lågupplöst banner imponerar inte.

Uppdatering +
Det blir heller inte något högt betyg om senaste uppdateringen var 1 oktober 2011.

Laginfo -
Att spelare som Grahn, Holmberg, Söderström, Adjovi och Fihn fortfarande står kvar i truppen gör att man inte orkar gå igenom vilka som egentligen är aktuella för årets säsong. Sebastian Arnehall lämnade klubben i augusti 2010 för spel i IVH Västerås HK och gick sedan till Skogås HK. Nä, gammal information ska bort.

Slutbetyg -
Den här sidan måste HK Tyrold ta tag i ordentligt. Vem är inne och läser på en sida om den inte uppdateras? Jag skulle gladeligen vara inne där var och varannan dag om den var uppdaterad.


***

IFK Nyköping

Design ++
Likt några andras webbsidor utgår vår från en standardsida. I det här fallet ProteamOnline. Användarvänligt för den novise webmastern men det tar också död på designen.

Uppdatering ++
Strået vassare än HK Tyrold då vår uppdaterades 19 oktober. Men det duger inte heller. Fast som försvar, ska väl tilläggas, är att det skrivs rätt mycket på Treijner & Söderberg om laget och inför och efter matcher. Därför uppdateras inte vår huvudsida så bra. Finns också på Facebook men där är det senast uppdaterat 25 oktober 2010, när jag var inne och promotade bloggen.

Laginfo +
Inget att skryta med här. Simon Skuthälla finns med på en profibld från 2007/08. De andra profilbilderna, under medlemmar, är från förra säsongen. Spelare som Asp, Lennartsson och Haking finns också kvar så denna sida är helt enkelt bara bortglömd. Vi skulle ha denna sida uppdaterad med lag- och spelarbilder och sen kör vi bloggen med allt annat - som inte har stöd för att lägga upp detta som en statisk avdelning.

Slutbetyg ++
Att den inte får ett plus beror på att sidan i alla fall har en bildlänk till Treijner & Söderberg, så att besökaren ändå kan gå vidare och läsa mer om laget.

***

IK Cyrus

Design ++
Inte helt fel faktiskt med tydliga och bra rubriker i överkant och andra mer ingående till vänster. Men hela formatet känns lite väl ihoptryckt. Det blir för litet.

Uppdatering ++
Här skrivs inte mer än när nästa hemmamatch är, känns det som. Dock eldar tränare Christian Grönblad in ett och annat inlägg på Facebook. Det är bra!

Laginfo +
En lagbild i rekordlitet format. Tur att de har gula tröjor på sig och gröna shorts. Annars hade jag inte vetat vilket lag det var på bilden. Inget om vilka spelare som ingår i laget. En intern skytteliga finns dock - som inte stämmer!

Slutbetyg ++
Fem plus på tre områden ger 1,66667 i snitt. Jag väljer att avrunda uppåt. Och det enbart på grund av att tränare Grönblad håller liv i skiten via Facebook.

***

Ricoh HK

Här finns inget att urvärdera då laget saknar egen webbsida. Dock har de vuxna männen i för små shorts en egen blogg. Men den faller inte mig i smaken och är nog mest till för inbördes beundran, fylld med märkliga smeknamn. Säkert en kul intern grej. Men ett plus att det ändå finns en lagbild här och att den här Knorrtumme är vass i det svenska språket. Om de riktiga namnen skulle smyga sig in skulle jag gärna läsa den lite oftare.

Slutbetyg -

***

RP IF Linköping


Design ++++
Här har man träffat bra i designen med tydliga rubriker och en aktionladdad bakgrundsbild med ett inslag av Sporthallen. Inte gjort i Paint precis.

Uppdatering +++
Tror inte att webmastern lider av kramp i tangentbordsfingrarna precis men nyheterna visas, när de väl visas, på ett snyggt sätt. De använder sig också av Facebook vilket är ett stort plus. Hade de också hållit flåset uppe med sina YouTube-klipp hade jag klickat på Gilla-knappen direkt. Om det funnits en sådan vill säga.

Laginfo ++
Jag får intrycket av att det jobbas med webbsidan i mån av tid. Snygga profilbilder men inga namn (?). In med lite spelarinfo också.

Slutbetyg +++
Helt klart godkänt, förutom att Adam Lönn dyker upp på en bakgrundsbild när jag klickade in mig på matcher under herrar. När jag menar godkänt är det för
att merparten av alla andra sidor är under all kritik.

***

Sollentuna HK

Design ++
Rött och vitt på sidan. Precis som det ska vara. Egenproducerad logga med den röda vargen är kreativt och bra. Men jag är inget stort fan av laget.se och tycker inte att det smäller särskilt högt.

Uppdatering ++++
Tycker att man greppat grunderna bra med att driva en webbsida, alltså att de uppdaterar ofta och det gör de även via Facebook! Med en egen matchfotograf som lägger ut bilder dessutom! Föredömligt och handbollsbilder är en bristvara i den svenska handbollen.

Laginfo ++
Uppdateringen med spelarna i truppen verkar vara aktuell. Det är bra. Avsaknaden av profilbilder drar ner betyget och det borde vara lätt fixat med den här matchfotografen och dennes utrustning.

Slutbetyg +++
Ambitiöst på IT-fronten av nykomlingen i serien, punkt.

***

Strömnäs GIF

Design ++
En stilren och snygg banner. Få och enkla menyer inne på herrarnas egen sida. Men återigen är jag inget fan av laget.se och den stelhet som den basen leder till.

Uppdatering +
Det vi får ta del av är deras veckoschema och jag kan inte finna att man skrivit några egna referat förutom en länkning till vad Piteå-Tidningen skrivit efter matchen mot RP IF Linköping. Kul med en bra webbtidning som har med både bild och text. Det ska de ha cred för. Inte Strömnäs GIF.

Laginfo ++
Truppen listas upp med aktuella positioner. På respektive spelare finns också antal mål. Men det borde komma in profilbilder för att höja det här betyget. En aktuell lagbild vore ju bra också, även om det finns en från firandet av segern i division 2 förra säsongen.

Slutbetyg ++
Har svårt att ge den här sidan godkänt, vilket också två plus visar på. För lite bilder, nyheter och annan text.

***

Tyresö IF

Design ++
Jag har tjatat om det här med laget.se, IdrottOnline samt ProteamOnline som bas, för det blir lite stelt. Tyresö IF kör med IdrottOnline men de har ändå en snyggare uppställning än konkurrenterna i serien för det är mindre tjaffs på sidan. Deras banner är enkel men snygg.

Uppdatering ++++
Det uppdateras bra efter match med hänvisningar till Brejdings blogg. Och det är också högst troligt att det är Brejdings intågande i föreningen som gör att Tyresö IF har fått till det även på webben. Det som inte skrivs på webbsidan skrivs i bloggen. För full pott i betyget skulle de skriva lite mer i nyheterna och ha med en bild eller två. De verkar också ha förberett sig på Facebook i och med den framtida sammanslagningen med HK Tyrold, Handboll i Tyresö kan ni kolla på.

Laginfo ++
Bra med årets trupp i en fräsch och klickbar lagbild som kan fås i ett större format. Det som drar ner, om man inte känner igen spelarna, är att det saknas
profilbilder och truppen i sig är bara uppspecificerad utan länkar. Har en intern skytteliga som jag tyckte såg uppdaterad ut.

Slutbetyg +++
De får helt klart godkänt och med tanke på hur deras webbsida sett ut tidigare år så har de gjort en jäkla resa. Och den resan tror jag stavas BREJDING eftersom han
tidigare synat webbsidor och påtalat vikten med att ha en uppdaterad sådan.

***

Täby HBK

Design ++
Ännu en standardsida i form av IdrottOnline. Men här har man gjort en rätt tuff banner som livar upp det hela. Inte så mycket scrollande utan det paketeras i en överskådlig bild.

Uppdatering ++
Det skrivs matchreferat och de är tillräckligt omfattande, av de jag läst, för att läsaren ska få en bra bild av matchen. Men jag tycker att man alltid kan skriva mer. Lite inför matcher och kanske även annat som händer inom truppen osv.

Laginfo +
Kan inte bli annat än ett minus. När man klickar in sig på herrlaget finns inga bilder och ingen klickbar meny för att hitta spelartruppen. Riktigt så mycket behöver man inte mörka för motståndarlagen, kan jag tycka. En snabb replik från någon som heter Jörgen, hos Täby HBK, i kommentarsfältet och herrarnas sida hade uppdaterats med namn, födelseår, position och moderklubb. Bra jobbat och ett minus blev ett plus, bara sådär. Men det saknas fortfarande bilder och lite annan spelarinfo. Men hellre plus än minus.

Slutbetyg ++
Får de bara upp truppen på sidan och kanske även en lagbild ska de genast få två plus. Från ett plus till två på några timmar. Nu går det i alla fall att se vilka som spelar i Täby HBK:s herrlag. Kalas ju!

***

Summa summarum kan vi konstatera att de flesta har undermåliga webbsidor. Tyvärr genomsyrar väl det sporten i helhet och därför är det kul att sidor som AlltOmHandboll.nu finns att tillgå. Och HK Silwing/Trojas. Och bloggen Treijner & Söderberg.

Muhaha...

15 kommentarer:

Lennartsson sa...

Rille du är bra på mycket, men nu tror jag att du har tatt rekordet i Världens längsta blogginlägg! En merit att stoltsera med på Sveriges bästa handbollsblogg!

Söderberg sa...

All kritik är bra kritik, som Kassem brukar säga. Tack Lennartsson!

Jörgen sa...

Ja, vad gör man inte för ett extra plus av Treijner & Söderberg. Nu finns truppen ute på Täby HBK's sida.

Söderberg sa...

Världsklass på den, Jörgen! Uppdaterat utvärderingen!

Jonathan sa...

Nya lagfoton och spelarbilder är tagna. Vi väntar fortfarande på bilderna från fotografen. Ang. enklare väg till matchrapporterna får vi jobba på då fler verkar ha haft problem att finna de.

Men kul med 5 plus :)

Brejding sa...

Profilbilder är tagna och bör finnas till allmän beskådning inom snar framtid.

Söderberg sa...

Jonathan, vet inte hur tankarna går hos dig och Palmen men jag kan känna att om jag som läsare vill läsa om a-laget, så ska alla inför- och efter-texter samt andra a-lagsnyhet vara tydligt synliga under just a-lagets sida. Då slipper man leta igenom hela förstasidan efter det som berör a-laget och division 1 norra. Sedan ska väl givetvis sånt ramla upp på förstasidan också...

Grymt Brejding! Ordning på dig!

Germerud sa...

jag vet två killar som fått erbjudandet om att höja statusen på föreningens hemsida gällande handbollsherrarna - lite tid finns det väl över...! :)

/Kansliet, Nyköping

Söderberg sa...

Haha, Germe! Jo, nog skulle jag kunna fixa lite men då vill jag ha profilbilder och en lagbild till att börja med. Jag tänker inte lägga något krut på design och uppdateringarna blir på bloggen.

Jonathan sa...

Alla matchreferat och införmatchenartiklar finns under matchprogram.

Om det nu är så många som har svårt att uppfatta vår logik så får vi göra på annat sätt helt enkelt så vi når fler läsare. Inte svårare än så.

Feedback är alltid bra!

Söderberg sa...

Jonathan, det är ofta där det krockar, programmerare <--> användare, haha!

Det är ju skitsnyggt och tydligt under matchprogram. Men alla dessa referat och inför matcher (uttagna truppen osv) borde löpande komma under nyheter för det är ju de mest frekventa nyheterna. Och då menar jag nyheter (5 senaste) efter att man klickat på A-LAG. Sedan är det ju kanon att man enkelt hittar allt prydligt och snyggt under matchprogram, också.

Jonathan sa...

Nu har jag ändrat länken matchprogram till Matcher & referat. Simplare blir det inte.

Men vi ska också ta en titt på om man kan ha några extraboxar på sidan så man lättare får upp ögonen för de senaste referaten precis som ni efterfrågar.

Söderberg sa...

Lysande!

Patrik sa...

Då ingen annan lära göra det, hur känner ni inför samma bedömning av hemsidrona för lagen i elitserien, allsvenskan och söderettan?

Söderberg sa...

Ingen dum tanke Patrik! Och tanken svävade faktiskt runt i min skalle när jag slängde ihop denna utvärdering men blev då, för stunden, lite matt och lat. ;-)

Jag tar med mig den bollen och ser om det kan bli något sådant.

Tack för ditt tips!