onsdag 2 november 2011

Analys av Ricoh HK:s överraskande förlust

Jag tror att det var fler än jag, innan helgen, som redan hade inkasserat en seger för Ricoh HK i hemmamötet med IK Cyrus. För Ricoh HK brukar det, som för de flesta lagen, vara optimalt med hemmamatch. Den lilla extra tändvätskan brukar vanligtvis infinna sig just precis då.

Men vad gick fel med det där spelarmaterialet nu senast mot IK Cyrus? Observera att jag på inget sätt vill förringa Jönköpingslagets imponerande vändning och seger.

IK Cyrus har trots allt varit uppe och vänt i Allsvenskan för ett par år sedan så rutin finns från högre divisioner. Visserligen har de en del nytt i laget men ska på inget sätt underskattas när de möter topplagen. Men Ricoh HK känns ändå som ett vassare lag. Och ska väl vara det också. I alla fall på det här berömda pappret som jag och andra brukar tjata om.

Jag har inga djupare analyser att komma med eftersom jag inte sett matchen. Men av det jag läst mig till så kom målvakten Markus Genestig upp i Gentzel-klass och slutade på fenomenala 67% i räddningar. Han stod bara i den andra halvleken. Ricoh HK ledde med 14-12 i halvtid och fick stryk med 21-28. Superlaget, på pappret, Ricoh HK gjorde alltså bara 7 mål i andra halvlek. 7 mål! Men va fan. 7 mål?

Visst, bara där känns en seger rätt logisk för IK Cyrus. Förmodligen var väl inte deras försvarsspel helt ute och cyklade heller. Det får man anta att det inte var. Att göra 28 mål framåt är inte kattskit mot Ricoh HK:s försvar och vasse Damberg i kassen. Nu luftades också Pontus Bonaguidi i hemmalagets mål. Han hade hämtats in från Djurgårdens organisation.

En annan sak är väl också att inte ex-svenska mästaren Patrick Quinones var med. Han var inte med borta mot HK Eskil heller. Och vi vet ju hur det gick i den matchen. Men samtidigt var han med i förlustmatchen borta mot RP IF Linköping. Fast vi kan väl ändå fastslå att han är rätt viktig för laget. En klasspelare på den här nivån. Men de ska inte stå och falla med Quinones i dessa lägen även om han håller ihop det både framåt och bakåt när han väl spelar.

Samtidigt förfogar de över de bägge skyttekungarna från förra året, Petter Holmberg och Patrik Söderström på varsin ytternia. Det är knappast några dussinlirare. Söderström snittade 6,6 mål/match förra säsongen på 21 matcher och Holmberg 5,9 mål/match på 20 matcher. De hade inte direkt samma omgivning i HK Tyrold. Däremot en mer konditionsstark sådan men inte i närheten av samma tyngd och rutin.

Men vad hjälpte det när de gjorde två mål tillsammans i den här matchen. När hände det senast? Svaret är givetvis i helgen som var, om du frågar en IFK:are med den humorn. Men innan det? Kan inte ha hänt. Inte ens med dubbelpunkt, som inte var helt ovanligt förra säsongen.

Förutom att dessa bägge spektakulära spelare inte gjorde mer än två mål tillsammans och att Genestig hade otroliga 67% i räddningar, blir jag ändå nyfiken på hur IK Cyrus lade upp matchplanen och hur matchbilden såg ut när krossen i andra halvleken var ett faktum.

Nu kom också den kvicke trollgubben David Jörgensen igång ordentligt på V6 och satte 7 mål för sitt IK Cyrus. Han har tidigare snittat 1,8 mål/match under de fem första omgångarna. Det kan vara en förklaring också i och för sig mot tunga ben i hemmalaget.

Vi kan i alla fall konstatera att IK Cyrus-tränaren Christian Grönblad fick med sig två pinnar ner till Jönköping och det lär inte vara många lag som kommer att få det efter att de mött Ricoh HK. I alla fall inte när de har hemmaplan.

***

Men jag har några fler tankar och kan inte avsluta inlägget än. Jag blir förundrad över hur dessa meriterade spelare, som ingår i Ricoh HK, inte vann nu senast eller tidigare mot RP IF Linköping. Förlusten mot HK Eskil blev med väldigt stora siffror men ingen skam att torska mot det laget. Det var väl mer på sättet de torskade som gör att jag undrar över just den matchen, 40-24. Hade det skiljt 5 baljor hade jag släppt det hela.

Motivation slår klass säger ni kanske? Och det håller jag med om. Javisst! Men spelar det så stor roll när gamla elitseriespelare möter, på pappret, ett sämre motstånd? Jag kan få känslan av att det ligger något annat bakom också.

Kan det kanske vara att två dagars träning/vecka börjar ta ut sin rätt där minst en av träningarna innehåller mycket fotboll (som ryktet säger)?

Eller blir användandet av för många spelare i truppen ett problem? Brist på klubbkänsla? Kontinuitet och samspelthet?

Vi lär väl få se när vi summerar serien längre fram.

***

Och ja, jag tycker att det är roligt att försöka analysera ett lag som Ricoh HK. De förfogar trots allt över en samling med spelare som inget annat lag kan matcha i den här serien. Åtminstone inte på det där jäkla pappret.

***

Men de kan alltid tröst sig med att de får åka i en lyxkonferenslokal på hjul till bortamatcherna. Och att de inte heller behöver dra in alltför många slantar till klubben på sidan av handbollen heller.

På min fråga, till ordförande Magnus Idén, om hur deras ekonomiska förutsättningar (resor, material, utrustning, arbetstidsersättning mm) var så fick jag intrycket av att de är rätt schyssta.

- Allt vi kan önska, svarade Idén.

***

Så. Nu känner jag mig rätt klar för idag. På återseende!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ricoh är ett gäng föredettingar som bara vill latja lite boll. Förstår inte att alla ska ha sån jävla respekt för dom. Hoppas att det krävs mer än två träningar i veckan för att vinna serien. Annars kan vi andra lägga ner.

Söderberg sa...

Ja, några i deras startuppställning har ju såklart haft sin peak för några år sedan men de goda handbollskunskaperna sitter fortfarande i ryggmärgen. Det är väl knappast så att spelare som Henriksson, Båverud, Söderström, Quinones, Järeholm, Holmberg, Damberg & Co har glömt bort hur man spelar handboll bara för att de endast tränar två dagar i veckan.

Det behöver oftast inte gå så fort, med maximal kondition, för att vinna matcher i division 1. Det visade om inte annat Djurgårdshofs IK för några år sedan.

Jag tror att vi redan nu kan säga att de inte kommer att vinna serien. Om de inte går och vinner resterande matcher förstås.

Förstår heller inte hur du kan säga att vi andra bara ska lägga ner om de skulle gå bra i serien och kanske t.o.m. vinna hela skiten. Man vinner inte matcher bara för att man är ung, lovande och är jäkligt bra tränad. Det är skillnad, som för många lag, att vara 18-20 år utan större erfarenhet mot att ha vunnit SM-guld, varit proffs och/eller spelat i Champions League.

Sånt spelar många gånger en stor roll på den här nivån.

Och såklart kommer alltid det bästa laget att vinna i slutändan. ;-)