tisdag 6 mars 2012

Inför Tyresö IF mot Ricoh HK

Imorgon spelas en stekhet toppmatch i Tyresöhallen mellan Tyresö IF och Ricoh HK. Vinnarlaget tar ett stort kliv mot det allsvenska kvalspelet. Bloggen har snackat med hemmatränaren Thomas Brejding samt Ricoh HK:s tränare Tomas Moberg.

Först ut är Brejding:

Ni har ingen lång och fin segersvit som motståndarna har just nu. Hur är formen hos er?
- Det känns som att hela vårsäsongen störts av sjukdomar och annat som fått rytmen ur spel, formen är lite osäker just nu.

Ricoh HK har 8 raka segrar och de har säkert en god känsla i truppen. Tror du det finns några faror med att ha så många segrar på raken inför toppmötet mot er?
- Det är så klart ingen nackdel att vinna mycket, men jag tror och hoppas det smyger sig på en liten smula för mycket självsäkerhet hos Ricoh HK.


Thomas Brejding. Bild från Tyresö IF:s webbsida.

Vilket lag får anses vara favoriter till segern i matchen?
- Det som talar för oss är att just ingenting talar för oss och att vi kan spela avslappnat. Får vi en bra start så kan vi nog störa gammelgäddorna.

Läget i truppen?
- Två spelare vilade från träningen igår p.g.a. sjukdom och är osäkra för spel på onsdag.

Vad förväntar du dig av Ricoh HK i matchen på onsdag?
- Det är faktiskt få spelare förunnat att spela avgörande matcher på denna nivå. Flera av våra motståndare har gjort det, men knappt någon av våra. Jag förväntar mig att Ricoh HK tar på sig erfarenhetskostymen och kör alla "fulknep" som finns i form av att försöka påverka domare, motståndare och att de kommer att spela ännu mer disciplinerat än vanligt. Det gäller att vi inte förivrar oss, utan att kontra konstant, men att sätta in attacken vid rätt tillfälle samt stanna upp och spela uppställt vid rätt tillfälle. Jag förväntar mig att de kommer att försöka skrämma oss genom att spela grisigt i början. Jag hoppas att domarna, som sist de var i Tyresöhallen inte gjorde någon av sina bättre matcher, också är förberedda.

Ert motstånd har, likt er, inga direkta svagheter. Har du hittat några svagheter hos motståndet som ni kommer försöka utnyttja lite extra?
- Denna match kommer vi att vara tvungna att spela taktiskt för att ha en chans att vinna så självklart ska vi försöka spela ett spel som får deras rytm ur balans.

Vad blir nyckeln till segern för er mot Ricoh HK?
- Högt matchtempo utan att att göra misstag.

Och näste man till rakning (fast han ser välrakad ut, se bild nedan) är Tomas Moberg:

Hur vill du förklara er fenomenala form med 8 raka segrar?
- Med Presidentens hjälp har vi tränat hårdare vilket också betyder att vi orkar genomföra matcherna på ett bättre sätt. Till skillnad mot höstsäsongen, då vi ibland kunde klappa igenom fullständigt sista kvarten, är vi nu bättre förberedda inför en tuff avslutning. Sen skulle jag vilja citera Björn Jilsén bevingade ord som han droppade i en tv-intervju i slutet på 80-talet:

"Varför hålla på och jolla när man vet att man kan fläska dit den?"

Nog för att jag gillar snygga mål men i slutändan handlar det om att just göra mål och sen vinna matcherna. Vi spelar lite mer ryskt (om uttrycket tillåts) än vad vi gjorde tidigare. Samurajen och Sexpacket går i bräschen för den spelstilen. De två har genom sina karriärer inte bjudit publiken på några estetiska wow-upplevelser direkt. Däremot är de viktiga som fan att ha i ett lag. Ett skott knä-in på målvakten är lika mycket värt som Svarte-Petters knorrlobbar. Önskar att det inte vore så, men tyvärr är det inte jag som ansvarar för regelboken.



Tomas Moberg.

Läget i truppen?
- Lite rörigt måste jag faktiskt säga. Många som drabbats av influensan sista veckan och vi kommer nog se en hel del nya spelare på onsdag. Kubanen, Småbyxan, Hightower och Tumba-Tarzan kommer tyvärr inte till spel. Båven är också ett osäkert kort. Det gör lite ont men vi ska se till att komma till spel med ett fullt slagkraftigt lag. Vår trupp är som bekant väldigt bred.

Ja, ni har lite folk att ta av. Vad förväntar du dig av Tyresö IF i matchen på onsdag?
- En tuff match, speciellt nu när vi har några namn på sjuklistan. För ett par dagar sen hade jag sagt att vi var favoriter, men nu står det och väger lite. Det kommer bli en härlig fajt som vi ser fram emot mycket. Tyresö IF som lag går en ljus framtid till mötes tror jag. Brejding är noggrann och brinner för sporten – och han är helt rätt man att utveckla ett lag som Tyresö IF. Trots heltidsjobb och en hel svärm av ungar är det nog ingen i Sverige som har sett så många handbollsmatcher som han i år. Tror inte han har missat många av våra hemmamatcher den här säsongen. Han är därför väl påläst om vårt spel, men vi får hoppas att hans analytiska hjärna trasslar in sig rejält i olika spelteorier och till slut slår knut på sig själv.

Nu börjar det onekligen dra ihop sig och varje match är avgörande i toppstriden. Har ni fler inslag av handboll på träningarna eller är det samma upplägg med mycket fotboll?
- Fotbollen ruckas det inte på, 30 minuters spel blev det igår. Tränare med lite för många GIH-poäng har en del att jobba med när det gäller att göra träningar roligare. De står där med sina pärmar och funderar ut nya komplicerade övningar som spelarna i slutändan tappar intresset för. Presidenten sköter våra träningar på ett föredömligt sätt. De är både roliga och jobbiga. Han kan nästan lika mycket handboll som Brejding och kommer gå långt om och när han bestämmer sig för att bli tränare på heltid.

Vad blir nyckeln till segern för er mot Tyresö IF?
- Det tråkiga svaret är bra försvar och målvaktsspel. I slutändan handlar det om att spelare kliver fram i viktiga stunder av matchen och VILL avgöra. Alibispelare som lämnar över ansvar till andra göra sig icke besvär. Man eller mus, det är frågan.

Bloggen tackar de bägge tränarna så mycket för intervjuerna!

***

Imorgon (onsdag) kl 19:00 drar matchen igång i Tyresöhallen. Liverapportering? Lämna en kommentar här så man kan följa.

***

Nyköpingspubliken och matcharrangemanget får återigen sträcka på sig. Detta är ingen färsk nyhet men jag såg den inte förrän nyss.

Läs här vad Tyresö IF:s Stefan Gimmerborn skrev efter matchen mot oss här för lite sen.

Inga kommentarer: