söndag 18 mars 2012

Inför avslutningen mot HK Tyrold

Idag är det dags för självaste epilogen i division 1 norra. Känns nästan konstigt att säsongen tar slut nu efter att vi hållit på så länge, försäsongen började den 2 maj. Efter dagens match mot HK Tyrold väntar direkt två veckors ledighet för vår del. Dagens kombatanter får nog glatt vänta på ledigheten eftersom de ska genomföra ett kvalspel här lite längre fram. Dock har de inte samma press på sig som när de fick kvala förra året. Nu ska ju laget ändå försvinna in i Tyresö IF till nästa säsong. Kan tycka att det känns väldigt konstigt att spela ett meningslöst kval där resultatet inte har någon betydelse för deras del.

Hur som helst är jag inte det minsta avundsjuk på dem att säsongen förlängs med ungefär en månad. Vi själva får anses vara rätt nöjda med säsongen eftersom vårt mål är uppfyllt - det vill säga att vi placerade oss bättre än föregående säsong. För den skull hoppas jag inte att vi är mätta, mer än i magen efter "Stugans" matlådor, när vi äntrar planen i Tyresöhallen idag. Att få avsluta snyggt är viktigt, inte minst för att ha med sig en god känsla när försäsongen kickar igång här snart.

Att döma av min statistik har HK Tyrolds säsong inneburit att de har behövt gå runt på mycket folk på grund av skador, sjukdomar och USM. Totalt har 28 spelare varit inblandade. Vissa matcher har de knappt haft någon avbytare. Dock står det klart att det finns gott om kvalitet i laget som drillas av tränaren Magnus Oskarsson. De har hot på alla positioner vilket innebär att de också sprider sina mål ganska jämnt på varje spelare. Dock sticker deras ytternior ut lite extra och gör de flesta av målen totalt sett, vilket det oftast brukar vara inom handbollen. Och kikar vi på deras kantspelare är de tekniska och duktiga i läget. Bäst, utan att jag sett honom spela, verkar vara Linus Pellas som är seriens främsta målskytt bland V6:orna efter nyår, 49 mål på 10 matcher. Andra heta målskyttar efter nyår är deras bägge H9:or Filip Kovacevic (45 mål/9 matcher) och Rasmus Andén (31 mål/6 matcher).

Vi då? Tyvärr kan inte vår M6:a Rikard Ahlin vara med då han ådrog sig en hjärnskakning i matchen mot HK Silwing/Troja förra fredagen. Men vi har en god ersättare i Viktor Brofjord som även han är en kraftfull linjespelare med låg tyngdpunkt. Brofjord krigar på och är en lojal lagspelare och jag är övertygad om att han kommer att göra ett gott jobb idag. Han har spelat bra den här säsongen.

Stefan Germerud är viktig för oss, inte minst eftersom han är vänsterhänt utan även för att han är en av våra bästa försvarsspelare. Han har varit sjuk senaste veckan så jag hoppas han orkar spela hyfsat mycket idag. Annars ställer vi upp med fullt manskap.

Ett av våra stora problem den här säsongen har varit straffskyttet. Vi får flest straffar av alla lagen i serien och vi gör också flest straffmål. Bra så långt. Men för den skull betyder inte detta att vi är bäst på att sätta dem. Vi har varit ett av lagen som haft den sämsta straffmålsprocenten. Lagom till nu mot slutet när V6:an Marcus Pettersson lagt straffarna i de två senaste matcherna. 10 av 11 är hans resultat på det.

Idag hoppas jag att vi får till det kollektiva spelet. Alltså inga hjärndöda och ogenomtänkta inspel eller avslut. Vi ska istället spela med ett stort tålamod med mycket rörlighet och tuffa satsningar. Att komma fram till att vi bör spela så, eller något annat handbollslag heller för den delen, känns inte direkt som någon raketforskning. Det är ju det som handbollen går ut på i stora drag. Lyckas vi med det idag har vi goda möjligheter att vinna. Vi ligger trots allt före HK Tyrold i tabellen vilket vittnar om att vi är ett bättre lag.

Så kom igen nu IFK Nyköping, nu ska vi se till att prestera ordentligt och göra en snygg avslutning på den här säsongen.

Om vi nu får med oss några trogna IFK-supporters ska vi heller inte göra dessa besvikna. Vår ordförande lät meddela till mig innan torsdagsträningen att han inte ville ha några fler SMS från upprörda åskådare. Han fick nämligen det efter matchen mot HK Silwing/Troja. Och jag kan förstå att de reagerade med att de önskade pengarna tillbaka. Då kan ni kanske förstå hur dåliga vi kan vara när hjärnan inte är påkopplad.

Nu jävlar, ursäkta uttrycket, har det blivit dags att knyta ihop säcken på säsongen 2011/2012!

***

Avslutar med att bjuda på lite skön statistik mellan lagen, summerat omgång 21.

Lagens 5 främsta målskyttar:



Lagens 3 främsta straffmålsskyttar:



Straffstatistik summerat på lagnivå:



Lagens 3 främsta målskyttar efter nyår, omgång 12-21:



Respektive lags mest utvisade spelare:



Tabelläget:



Medelålder i truppen och antal spelare som spelat under säsongen:



Antalet utvisningar och röda kort per lag:



HK Tyrolds hemmastatistik och IFK Nyköpings bortastatistik säsongen 2011/2012:



Historiska möten i division 1 norra:



Maratontabell baserad på mötena här ovan:

Inga kommentarer: