måndag 26 mars 2012

Året 2011/2012 med IFK Nyköping

För första gången i en så kallad bloggspecial, sitter BÅDE Treijner & Söderberg vid tangenterna för att presentera året som gått för IFK Nyköping. Det kan bli succé eller helt åt helvete men here goes hur som helst!

Handbollsåret 2011/12 tog sin start måndagen den 2 maj med ett upptaktsmöte på Tessin som följdes av det mest vidriga intervallpass vi någonsin varit med om. En tid innan fick vi läsa i SN att Jacke utlovade en brutal försäsongsträning. Efter den där starten när man kom hem med blodsmak i munnen var det ingen som tvivlade på hans ord. Intervallpassen varvades under försäsongen med ett nygammalt element i form av brottningsfys ledd av Oscar Nielsen - allt för att skapa vinnarskallar samt svarva fram den ultimata handbollskroppen representerad här nere av vår eminente V6:a Axel Eriksson.



Axel värmer förövrigt sina fossingar här inför mötet med HK Eskil i Eskilstuna Sporthall efter vår sedvanliga promenix inför fight. Som tur är minns INGEN hur den matchen slutade. Nåväl, försäsongen fortsatte och nytt för i år var att det anordnades en try out i Nyköping. Spelare kom från Umeå, Avesta och Katrineholm för att pröva lyckan och visa upp sina kunskaper. Under en tuff men trevlig helg tränade vi med sköna grabbar och spenderade sedan övrig tid ute på Romholmen här i trakten. Efter den try outen valde sedan Amel Suljevic (Katrineholms AIK) och Fredrik Lidström (Avesta Brovallen HF) att pröva lyckan i IFK Nyköping.

Efter en väl genomförd försäsongsträning kom vi så äntligen in i Nyköpings Sporthall för att träna handboll fyra kvällar i veckan. Det vankades också träningsmatcher där i augusti och först ut var RP IF Linköping på bortaplan. Och det märktes tydligt att vi hade en del att jobba med efter den matchen, 30-19 blev det till östgötarna. Sedan var det dags att tillbringa en helg uppe i Eskilstuna för Eskil Cup. Vår vana trogen satte vi oss inte i någon större respekt den här gången heller i Eskil Cup. Det blev fyra raka förluster innan vi till slut lyckades vinna mot VI:s U-lag.

Vi skulle däremot få med oss en positiv känsla inför seriestarten efter att vi vann genrepet mot Mantorps IF HF på hemmaplan.

Seriepremiären blev en rafflande tillställning och de 508 åskådarna fick se en tät, spännande och  målrik match där gästerna HK Tyrold till slut fick ge sig efter att vi segrat med 36-33. Melcher Melchersson blev en stor segerorganisatör efter att ha gjort 13 mål i matchen och drämt dit 8 av 8 straffar.

Den goda starten följdes upp av en mycket bra prestation i Högdalshallen mot HK Silwing/Troja där vi hade ledningen med 6-7 bollar i den andra halvleken. Tyvärr vågade vi inte vinna tillräckligt mycket utan började spela mycket i sidled och det mer rutinerade hemmalaget kunde fixa ett oavgjort resultat. Men vem hade kalkylerat med att vi skulle ha 3 poäng efter 2 spelade omgångar?

Stärkta av de två inledande omgångarna tog vi sedan emot HK Country på hemmaplan. Även här bjöd vid storpubliken, 498 åskådare, på en härlig handbollsmatch. Vi hade faktiskt ett bra läge mot slutet att gå upp i ledning men med 3 sekunder kvar kunde storskytten Jimmy Otter sätta 26-25 till gästerna. Med facit i hand kändes det fruktansvärt tråkigt att vi missade en poäng i den här matchen.

Efter den starka inledningen med bra resultat mot både topp- och bottenlag blev vi smärtsamt påminda om att handbollen är en kampsport då vi i omgång 4 förlorade borta mot Sollentuna HK. En match vi på förhand bara skulle vinna. Nu blev det inte så.

Under säsongen har vi sedan blandat bra med urusla insatser. Vår lägstanivå var tyvärr riktig låg den här säsongen. Desto mer glädjande var att vi i några matcher skakade om topplagen på ett imponerande sätt. Där har vi främst det oavgjorda resultatet mot Ricoh HK hemma men även den knappa förlusten hemma mot RP IF Linköping i minnet. Vi gjorde även mycket bra insatser i de bägge matcherna mot IK Cyrus samt hemmamatchen mot Sollentuna HK.

Trots att vi förlorade två matcher mot lagen bakom oss hade vi ändå 8 poäng ner till kvalstrecket och vi uppfyllde säsongens målsättning. Det vill säga att vi skulle placera oss bättre än föregående säsong. Nu slutade vi 8:a och förra året 9:a. Vi har också gjort detta med en betydligt mer oerfaren trupp där några spelare inte ens hade känt på hetluften i division 1 tidigare.

Glädjande den här säsongen är att vi lyckades knyta till oss Hampus Asp från Caperiotumba på ett lån. En win-win situation för både oss, Hampus och Caperiotumba. Vi tog 6 av 8 poäng under dessa matcher, Hampus fick ordentligt med speltid och Caperiotumba fick tillbaka en spelare med gott självförtroende. Ett annat glädjeämne är att M6:an Rikard Ahlin, från Caperiotumba, spelat med oss under säsongen. Han har presterat riktigt bra i princip varenda match och har även bidragit med en skön inställning på våra träningar. Ahlin är dessutom en riktig härlig person på sidan av planen.

Avslutningsvis vill vi tacka vår enormt sköna, fina och lojala  publik som stöttat oss i ur och skur. Publiksnittet 496 är riktigt mäktigt och då ska vi komma ihåg att vi även spelat matcher på en torsdag, lördag och söndag. Normalt är det Handbollsfredag som gäller för oss som ni kanske vet vid det här laget. Med det publiksnittet hade vi placerat oss 6:a bland de allsvenska lagens publiksnitt. Alltså bättre än VästeråsIrsta HF som nu kvalar till Elitserien.

Ett stort skäl till detta fina publiksnitt är också den fantastiska arrangemangsgruppen, styrelsen och våra underbara värdlag som hjälpt till på ett alldeles föredömligt sätt. Ett extra tack till styrelsen som gett oss spelare de rätta förutsättningarna för att göra det vi gillar allra bäst - spela handboll!

Och utan alla våra sponsorer hade inte säsongen varit möjlig att genomföra. Ni är ovärderliga - tack ska ni ha!

Våra tack tycks aldrig ta slut. Självklart har vi också vår ledarstab att tacka för mycket. Jakob Sundberg och Tommy Dalin har lotsat laget i rätt riktning. Och Sten-Åke "Stugan" Olsson har även denna säsong varit en materialare att lita på.

Stort tack till alla ni som varit inblandade och gjort säsongen 2011/2012 till en minnesvärd sådan.

Signerat

Treijner & Söderberg

Inga kommentarer: