måndag 12 mars 2012

Förutsättningarna inför sista omgången

Nu kliver vi in i den sista träningsveckan inför helgens avslutande omgång. Jag tänkte ge min syn på förutsättningarna för lagen och de kommer i tabellordning:

1. HK Eskil: Är sedan tidigare klara seriesegrare och avslutar nu hemma mot Tyresö IF som i sin tur måste vinna för att ha chans på allsvenskt kvalspel. Jag tror HK Eskil kommer göra allt för att vinna matchen och avsluta snyggt på hemmaplan för att därmed bli det enda obesegrade hemmalaget under säsongen. Deras hemmafacit är imponerande med 10 segrar av 10 möjliga. Lägg därtill att de gör flest mål och släpper in minst på hemmaplan.

2. Ricoh HK: Laget var uträknat efter cirka halva säsongen men är nu det hetaste laget i serien med 10 raka segrar. Är i praktiken redan klara för allsvenskt kvalspel. Det förutsätter att de inte åker på stortorsk borta mot Sollentuna HK samtidigt som HK Country och Tyresö IF vinner sina matcher där det sistnämnda laget måste ta in 29 plusmål. Låter som ett omöjligt scenario för de kommer vinna borta i Sollentuna.

3. HK Country: Har allt i sina egna händer i hemmamatchen mot RP IF Linköping. Blir det vinst är de klara och även ett oavgjort resultat kan räcka. Visserligen är det ett vasst lag de möter som också måste vinna, för att ha chansen på kvalspel, men jag tycker det är fördel HK Country efter deras 9 segrar av 10 möjliga på hemmaplan. RP IF Linköpings bortafacit är 5 segrar och 5 förluster.

4. Tyresö IF: Efter att länge ha legat på kvalplats har de nu inte längre saken i sina egna händer. Den avslutande matchen mot HK Eskil är stentuff även fast motståndet redan är klara för Allsvenskan. De måste också förlita sig på att RP IF Linköping vinner borta mot HK Country. Att sedan Mattias Lindahl är borta från spel gör att Johan Brun får dra ett tungt lass mot det tuffa försvaret i HK Eskil. Med Lindahl försvinner också 3-4 enkla mål från 10 meter. Men självklart har de chansen för HK Eskils 10 raka hemmasegrar borde, lite klyschigt sagt, innebära att de kommit en match närmre en förlust.

5. RP IF Linköping: Ställde ut skorna i matchen mot Sollentuna HK och trodde matchen var vunnen redan på förhand. Nu redde Filip Berentsen ut stormen för Linköpingslaget och det gäller att samtliga spelare tar för sig om det ska räcka till seger borta mot HK Country på söndag. De måste vinna samtidigt som HK Eskil måste vinna mot Tyresö IF för att det ska bli allsvenskt kval. Det kan också gå vägen om det blir oavgjort i Eskilstuna men då måste Linköpingsgänget ta in 5 plusmål på Tyresö IF. Vad är det som avgör om de slutar på samma poäng och samma plus- och minusmål i ett sådant scenario? Är det antalet gjorda mål? Eller kan det röra sig om antalet vinster?

6. HK Silwing/Troja: Uppe i 7 raka segrar nu och de har ett härligt driv i laget. Har inget att spela för mer än hedern och hemma i Högdalshallen är de riktigt tuffa att möta. Endast HK Eskil och Ricoh HK har vunnit där under säsongen. De kommer sluta på en sjätteplats oavsett resultatet på söndag.

7. IK Cyrus: Vunnit 5 och förlorat 5 på bortaplan. Kan inte sluta annat än 7:a i tabellen och jag kan tänka mig att tränare Grönblad luftar truppen ordentligt och ger de allra yngsta lite extra med speltid borta mot HK Silwing/Troja.

8. IFK Nyköping: Inte heller vi har någon viktig match kvar för tabellordningen. Vi kommer att sluta 8:a. För vår del gäller det att avsluta säsongen snyggt mot HK Tyrold med ett bra spel.

9. Sollentuna HK: Har kvar att möta seriens formstarkaste lag, Ricoh HK. Tar de inga poäng på söndag kan de sluta 10:a, på sämre målskillnad, om HK Tyrold vinner sin match mot oss. Det står redan klart att de får kvala sig kvar.

10. HK Tyrold: Har som nämnts ovan chansen att avancera till en niondeplats vid seger mot oss samtidigt som Ricoh HK vinner sin match. Sedan vet jag inte om det spelar så stor roll var de hamnar, de får kvala ändå och kvallagen underifrån är säkert jämnbra. För deras del handlar det mest om att avsluta snyggt och få med en bra känsla till kvalet. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på vad de kommer ha för inställning i kvalet med tanke på att laget ändå försvinner till nästa säsong när de slås ihop med Tyresö IF. Och var ska hela truppen (förutom typ Toni Johansson och Billy Näslund Sköld som tillhör HK Tyrold) ta vägen för att fortsätta spela seniorhandboll på den här nivån? De flesta tillhör ju Hammarby IF HF och de har en bit kvar till att ta en plats i deras a-lag. Om de nu ramlar ur Elitserien kanske det blir spelarflykt och junisarna får ta över i Allsvenskan?

11. Täby HBK: Kan inte sluta annat än 11:a i tabellen och får alltså lämna division 1 norra. Deras stora morot inför den avslutande matchen mot Strömnäs GIF måste ändå vara att inte bli seriens sämsta bortalag. De har nämligen förlorat samtliga bortamatcher.

12. Strömnäs GIF: Slutar sist i tabellen och deras stora mål måste vara att avsluta snyggt så de inte går igenom serien utan att ha vunnit en endaste match. Har helt klart haft en tung säsong med skador och sjukdomar på en redan tunn trupp. Om de haft lite mer flyt på den biten tror jag de hamnat högre upp i tabellen och kanske kunnat nå en kvalplats.


Tabellen inför den sista omgången på söndag. Klicka på bilden för större format.

Inga kommentarer: