tisdag 10 januari 2012

Tre matcher med liknande karaktär

Tänkte lite på de här tre matcherna i helgen. Vår match mot Täby HBK, Ricoh HK mot HK Country samt RP IF Linköping mot HK Silwing/Troja. I förra omgången lagen möttes vann två av hemmalagen sina matcher väldigt klart och ett vann med fyra bollar. I returmötet var det samma scenario, som ni kanske redan lagt märke till. De två lag (vi och Ricoh HK) som blev utskåpade vann nu med liknande siffror och det tredje (RP IF Linköping) vann med samma marginal som de förlorade med i Högdalen.

Hur kommer nu detta sig att det svänger så mycket?

Ja, kan det vara underskattning? Kanske till viss mån. Allmänt dålig inställning? Kan vara så. En stor revanschlusta? Givetvis, men samtidigt visar också detta hur stor roll hemmaplan spelar och att det aldrig går att räkna med en vinst. Alla måste komma upp på nivå.

Idrottspsykologi är bra knepigt ibland.

Ta oss som ett exempel. Hela hösten har vi pumpat på med ett ungt och orutinerat lag, precis som många andra också har gjort i serien. Efter att vi presterat på topp och vunnit en match har vi kunnat vara precis lika dåliga i matchen efter. Oftast har förklaringarna varit att vi tappat konceptet helt och börjat spela individuell handboll.

Till vår senaste match hade vi fullt manskap kryddat med Hampus Asp och Stefan Germerud som båda bidrar med spets och rutin. Kan det vara en förklaring till vår totala scenförändring mot förra matchen mot Täby HBK? Ja, till viss del men jag vill också svara med ett resolut absolut. Samtidigt har vi spelat de tidigare 11 matcherna utan dessa herrar och i några matcher presterat riktigt bra handboll. Ja, till och med bättre handboll än vi visade nu.

Ricoh HK åkte på en förlust med 11 mål i förra mötet mot HK Country. Serieledarna är vassa hemma men humana borta. Vi kunde ha vunnit mot dem och vi ligger på den nedre halvan av tabellen. Returmötet uppe i Stockholm nu senast känns som en blandning av att hemmalaget fick till det med sitt namnkunniga lag. De presterade på topp samtidigt som HK Country kom med lite underskattning i bakfickan. Men det ska inte förringa hemmalagets insats för de kan slå alla lagen i serien och det har de snart bevisat.

RP IF Linköping fick återigen igång sina duktiga kantspelare Jim Andersson (H6) och Philip Claudius (V6) mot HK Silwing/Troja. 10 mål tillsammans nu senast och 14 tillsammans i förra mötet. Den stora skillnaden mot förra mötet var att viktige Calle Andersson nu kom igång ordentligt och gjorde 7 mål, i en målsnål match. I förra mötet var det ingen i deras lag, förutom nämna kantspelare, som gjorde mer än 2 mål och då är det svårt att vinna. Samtidigt var inte H9:an Oscar Matsson med som annars snittar 4,1 mål/match. Markus Berg Loen, M9:a och samtidigt med i seriens All Star Team, gjorde bara 3 mål varav ett på straff. Rivjärnet Daniel Gustavsson snittar annars 4,6 mål/match men gjorde nu 2 mål. Detta är deras tre viktigaste spelare i det uppställda spelet så det tyder på att hemmalaget gjorde det riktigt bra.

Bäst att runda av här för jag vet inte riktigt var jag vill komma någonstans med resonemanget. Men klart kul att inget resultat är givet på förhand.

På dessa tre matcher hade jag tippat att vi skulle vinna med 4 bollar, nu blev det 14. Trodde också på att Ricoh HK skulle vinna med 3 men vann istället med 7. Och slutligen gick jag på en mina där jag trodde på Högdalsgänget och en seger med 3 men istället vann hemmalaget med 4.

Fortsätt överraska mig!

Inga kommentarer: