torsdag 1 september 2011

Inför 2011/2012 med IK Cyrus

I IK Cyrus har tränaren Christian Grönblad valt att matcha skytteligavinnaren från division 1 södra, Erik Höglund, hårt. Förståeligt med tanke på vilken kaliber den spelaren besitter. Nu har också Christian valt att svara på bloggens frågor och det är vi mycket tacksamma för.

Ni har tappat några spelare till i år (bl.a. Kvick och Erlandsson till Hallby). Hur ser det ut på den fronten?
- Jättetråkigt att tappa så bra och "goa" grabbar. Dessutom har vi tappat Oskar Mattelin och David Larsson som båda ska studera i Göteborg och söker ny klubbadress där. David stod i målet i princip nonstop hos oss och hade mellan 46 och 68 i räddningsprocent i alla matcher utom tre under säsongen. Så det är klart att vi kommer att sakna honom. Kvick var fantastisk inne på linjen de 12 matcher han kunde spela och tyvärr åkte han på lite tråkiga skador. Redan i april när vi satte igång försäsongen startade det gedigna jobbet att förbereda efterträdarna på att ta över deras roller. Vi önskar givetvis de spelare som lämnat oss all lycka till och hoppas att de fortsätter att utvecklas som spelare och människor i sina nya miljöer.

Förluster: David Larsson och Oskar Mattelin flyttar till Göteborg p.g.a. studier (ingen ny klubb klar.). Johan Petersson (slutar), Anders Hedman (slutar), Jonathan Lindberg (slutar), Mattias Kvick och Mats Erlandsson lämnar oss för Hallby och Alexander Pavic trappar ner.

Skador: Höglund har rensat knät och är ej spelduglig än.

Nya spelare: Maximilian Berglund-Schwarz (IFK Skövde), Martin Andersson (Skara HF), Markus Genestig (Växjö HF), David Svensson (IF Hallby), Agust Falk, Jonas Carlsson, Alexander Sjöberg, Rasmus Johnson, Fredrik Wendel samt Christoffer Göpert (alla egna produkter)

På bänken: Christian Grönblad (Coach), Anders Wennblom (Målvaktstränare), Tomas Svenningsson (Lagledare/Massör) samt Johan Sjöö (Ny för i år, lagledare)


Blir det någon medverkan på något sätt för Johan Petersson?
- Inte som det ser ut just nu. Sen känner jag ju Johan personligen så det är klart att jag tar hjälp av honom när det ges tillfälle.

Ni har två starka handbolllslag där i Jönköping. Vad tror du om en sammanslagning? Skulle det gynna Jönköpingshandbollen eller är det för gammal och anrik föreningskultur?
- Personligen så tycker jag att förenings- och träningskulturen ser helt olika ut i IK Cyrus och Hallby. För att något sådant skulle lyckas krävs det en mycket stark och sammansvetsad styrelse som kan få alla att dra åt samma håll. Skulle vi säga att vi skulle slå ihop klubbarna 2012/2013 så är risken stor att det bara blir en handbollsklubb med samma verksamhet som en av klubbarna har idag. Så nej, det blir svårt i dagsläget.

Ni har varit ett starkt division 1-lag, förutom en säsong i Allsvenskan, de senaste fyra säsongerna med höga placeringar till följd (1:a, Allsvenskan, 4:a och 2:a). Vad är målet med kommande säsong?
- Vi jobbar inte överdrivet mycket med resultat/mål. Vi har ju ingen koll på hur de andra lagen har valt att träna, vilka spelare de fått fatt i, osv. Vi väljer att titta på saker som vi själva kan styra över. Exempelvis hur vi uppträder i försvaret, anfallet samt på och utanför plan. Får alla vara hela så tror jag vi ska kunna hamna topp-6!

Hur ser träningsmatchandet och upplägget ut innan serien drar igång?
- Vi spelar 1-3 matcher varje helg fram tills serien drar igång. Där testar vi våra 25 tillgängliga spelare. Efter det så delas de sista rollerna ut som inte är tillsatta i dagsläget. Vi är inne i en tung träningsperiod nu med mycket styrke- och uthållighetsträning. Förra helgen hade vi vårt Bankerydsläger där fokus var på det fysiska och gruppdynamiken. Spelare och tränare var mycket nöjda efter helgen. I september åker vi till Arboga där IFK Arboga har hjälpt oss med ett läger, vilket vi är mycket tacksamma för.

Ni förfogar över skyttekungen Erik Höglund (tidigare Hammarby och även någon landskamp). Hur är det att ha en spelare av hans kaliber i ett division 1-lag? Hur påverkar han andra spelare?
- Erik är en fantastisk spelare att ha i truppen. Han tillför rutin, lugn och missar inte en träning. Erik gör mål, drar på sig folk och spelar fram bollen till andra, han betyder massor för oss. Tyvärr är han skadad just nu och kommer inte att spela som det ser ut just nu på ett tag. Förhoppningsvis är han med till premiären.

Nu får ni också byta serie till den norra. Längre resor överlag med Piteå som pricken över i:t. Det snackas en del om skillnaderna mellan norra och södra. Vad är din uppfattning om division 1 norra?
- Riktigt roligt att få åka till Piteå. Jag har faktiskt inte varit längre norrut än Umeå, så det ska bli ett spännande äventyr. Vi får ju hoppas att Piteå gillar att resa eftersom de har en bit och åka till sina bortamatcher. Ja du? Får man tro ryktena så ska lagen i söder analysera mer innan varje match, spela ett mer styrt försvar och anfallsspel. Lagen i norr ska mer tuta och köra. Söder ska ha en större bredd och norr kan vissa år har starkare topplag men sämre bottenlag. Ärligt talat så har jag ingen aning. Vi tar en match i taget och jag har lärt mig att man spelar först och snackar sen, annars blir det farligt!

Vem tror du blir seriens mest sevärda spelare?
- Erik Höglund som redan bjudit på massa godis i söderettan.

Bästa spelaren i serien?
- Utespelare: Jimmy Otter i Country. Han har ställt till det för mig i 3 matcher förra säsongen. Förmodligen kommer det bli ännu värre i år! Målvakt: Alexander Rosén i Linköping (om han har gjort allt klart med Linköping.)

Bästa spelaren/spelarna som IK Cyrus har fostrats genom åren?
- På herrsidan Fredrik Petersson (proffs i Danmark numera) och på damsidan Filippa Idehn (Spårvägen).

Vem blir årets utropstecken i IK Cyrus?
- Någon av våra H6:or, där vi har hyfsad bredd. Maximilian Berglund-Schwarz (Ny från IFK Skövde och fostrad av Peter Johansson) samt Fredrik Wendell och Christoffer Göpert (Båda egna produkter och fostrade av Kim Scheperd)

Hur ser du på årets upplaga av IK Cyrus?
- Som vanligt har IK Cyrus väldigt god stämning i truppen vilket ger trygghet åt de unga spelarna. Vi blir klart svagare på målvaktssidan. Det går inte att begära av de som ska ta över i målet ska ligga på David Larssons procent. Vi är ett gott gäng med många spännande spelare som helt klart går att utveckla, sen om det tar en vecka eller två år får tiden utvisa.

Vad kan publiken runtom i division 1 norra förvänta sig när IK Cyrus kommer på besök?
- De kan förvänta sig sevärd och rolig handboll! Spelare som kämpar från minut ett till minut 60, oavsett vad det står på tavlan.

Någon de ska hålla ett extra öga på i laget?
- Erik Höglund och Tobias Andersson!

Vad är era styrkor?
- Vår Vi-känsla! I vårt lag är vi ett lag. Du ska kunna känna att du kan sätta dig bredvid vem som helst i spelarbussen eller i omklädningsrummet, vilket vi är väldigt stolta över!

Vad behöver särskilt förbättras?
- Vi behöver få igång fler spelare som tar för sig när de kommer in på planen. Vi jobbar ständigt med spelarutveckling och hoppas på att vi får fler spelare som tar för sig!

Vilka ekonomiska förutsättningar har ni som lag (t.ex. resor, material, utrustning, arbetstidsersättning)?
- Overall, skor, träningskläder, väska, jacka, hoodtröja. Det andra har jag inte lagt någon energi på då handbollen betyder mest för mig.

Hur mycket publik brukar ni ha på era hemmamatcher och vad kostar inträdet?
- 80 kr tror jag. Det brukar vara mellan 200 och 600 på läktarna beroende på vad det är för motstånd. Jönköpingspubliken är kräsen.

Vilka vinner serien och vilka får kvala till Allsvenskan?
- Country etta, Eskil tvåa och sedan är det vidöppet om tredjeplatsen.

Tack till dig Christian Grönblad för att du valde att dela med dig av lite information från IK Cyrus till oss andra.
- Tack och bra jobbat med bloggen. Inte precis så att SVT snackar division 1-handboll!

Haha, tackar Christian! Jag såg en gång att de visade ett 10-sekundersklipp från CL-matchen Sävehof mot Kolding. Det var stort!

Inga kommentarer: