fredag 9 september 2011

"Elitserien är rätt profillös på bad boys"

Han är en handbollsjournalists dröm. Det händer saker omkring honom som folk vill se och läsa om. Både på och utanför planen. Stilen sticker i andras ögon och han har allt som oftast fått stå i skuggan av den suveräna Jonathan Stenbäcken som nu lämnat för Füchse Berlin. Efter nio mål i det avgörande CL-kvalet mot Dynamo Minsk har han visat var ribban ligger. Treijner & Söderberg har skjutit högt, lågt och mittemellan med Sävehofs självsäkre Emil Berggren.

Tjenare morsning Emil!
- Hejsan hejsan!

Hur är det med handbollslivet just nu?
- Handbollslivet rullar på helt okej. Rent sportsligt är det väldigt skönt att årets första kollektiva mål kunde infrias i helgen - att vi ska få spela Champions League! Annars går man mest och laddar för en härlig seriestart.

Hur känns det nu när spelare som Jonathan Stenbäcken och Johan Jakobsson lämnat laget?
- Det känns givetvis tråkigt. Det var väldigt trevliga killar, sköt- samt skämtsamma, så det är lite ledsamt. Handbollsmässigt är det ju givetvis två stora hål att fylla men vi får tänka positivt och satsa ännu hårdare. Vi är fortfarande ett väldigt kompetent handbollslag så jag är inte orolig.


Johan Petersson blir uppvaktad av Berggren. Foto: Viktor Ljungström.

För din del borde det innebära mer speltid när Jonathan lämnat. Kommer du utvecklas mer än vanligt i år tror du?
- Det tror och hoppas jag givetvis. Jag tar ju inte ut laget men känslan säger att jag kommer få spela relativt mycket i år. Har fått göra det hittills och har i alla fall svårt att se att de blir mindre speltid, haha!

Vad tror du om möjligheterna för er del i CL-gruppen?
- Alla lag i CL är ju självklart väldigt bra. Jag är realist och säger att vi kommer få en del styk men vi har större skrällchans i år. Vi trodde stenhårt på att vi kunde slå Kolding förra året och i år har vi 2-3 lag av Koldings kaliber. Så varför inte några härliga skrällar?

Låter rimligt tycker jag och det ska bli kul att följa er i handbollens finrum. Flinck skrev en artikel om dig och din stil för ett par år sedan. Dåvarande tränaren Rustan Lundbäck menade att du var den mest komplexa spelaren han haft och att han riskerade att bli vithårig på grund av dig. Haha, låter ju lite kul om jag får inflika. Kan du beskriva några situationer där du kan upplevas som komplex i handbollslivet? Vad är det du har för dig egentligen när ni ses med laget?
- Det där med vithårig tror jag har en del att göra med att jag är rätt impulsstyrd. Jag har bra självförtroende och ser möjligheter där folk annars inte vågar chansa. Det är ju givetvis en fördel och en nackdel men jag tycker personligen att jag blivit extremt mycket bättre på att värdera sedan jag kom från RIK så det riskerades nog mest hår i början av min och Rustans lilla romans. Rustan har också ett relativt sunt kontrollbehov och jag anser mig själv också som komplex, även i privatlivet. Jag är rätt osvensk, rak och tycker jag någonting är dåligt så säger jag det eller begär ofta någon form av motivering. Annars i laget är jag väl som de flesta andra, lugn ibland, skämtsam ibland. Inget speciellt mer med det.

Vad ser du för positiva och negativa saker med att vara en spelare som drar på sig just mycket uppmärksamhet för ditt sätt att vara på och utanför planen?
- Jag ser det inte som att jag drar på mig uppmärksamhet. Det är inget jag ber om även om jag givetvis i vissa stunder gillar att bli uppmärksammad. Men mitt sätt att vara är rätt svart eller vitt. Jag har en stadig bas med vänner samt familj som jag vet gillar mig och det räcker för mig. Jag kommer inte konstla mig eller hålla igen bara för att några som kollar på någon tv-match ska gilla mig. Gillar man inte mig är det lugnt för jag bryr mig inte speciellt mycket. Ni kan till och med få säga det till mig för det rinner av snabbare än jag uppfattat det och kommer antagligen skratta en del och få ut energi utav det. Jag trivs bra med mitt liv och leverne så jag kommer fortsätta vara Emil, haha.

Det är väl kanske så många gånger också att du fastnar i artiklarna bara för att det inte finns någon annan som säger vad de tycker rakt ut. Det blir roligare läsning om man inte är sådär korrekt, mediatränad, hela tiden. Blir du mjukare och mindre egoistisk med åren eller känner du att du är samma person nu som för något år sedan?
- Jag går ofta och tänker på hur jag kan utveckla mig som person då jag anser att man är dum ifall man tror att man är klar som person vid t.ex. 25 år. Det finns alltid saker att lära, av sig själv eller av andra, insikter eller vägledning. Personligen, nu är jag ju extremt partisk, tycker jag verkligen inte att jag är egoistisk. Jag har, i sann Eskil-anda, uppfostrats med att man är ett lag. Jag är lika energisk på bänken om jag spelat noll minuter som 55. Jag tar för mig mycket men har inga problem om någon annan tar för sig då jag gläds innerligt åt andra människors framgångar. Det jag kanske upplever som förändring är att jag anpassar vilka konflikter jag behöver ta. Jag sorterar bort en del saker som jag kanske hade tagit tidigare år. Inte på grund av rädsla men mer på grund av att jag sätter det oftast i perspektiv med vad som egentligen är viktigt.

Om vi väger in det här med attityd och stil, är du då Elitseriens stora bad boy? Om inte, vem anser du vara det annars?
- Hahaha, tycker Elitserien är rätt profillös på bad boys om jag ens är nominerad. Skitsnackare hade jag kunnat acceptera men jag har t.ex. bara slagits en gång i självförsvar och inga sorters prickar i nåt register. Aldrig rökt och aldrig snusat och blir tårögd till typ Extreme House Makeover! Tycker jag faller ur bad boy-ramen på några utav de argumenten i alla fall. Men jag vet faktist inte annars vem som skulle kunna vara det. Nuförtiden är ju alla söndertatuerade (sjukt fult) så någon sådan grej kan man ju inte utläsa något av. Jag nominerar två med motiveringar:

1. Glenn Andersson - Han är från Hisingen. Där är det tufft!
2. Mattias Tholin - Med hänvisning till alla (för övrigt sjukt larviga) "Skandalartiklar".

Nu har jag inte haft så mycket mediatid senaste tiden då man bara får det när man är bra men jag tänkte ta tillfället i akt (ett år för sent) och säga att jag också har pissat utomhus full flera gånger. Tror fan Rolf Andersson också har gjort det. De här är givetvis inte heller några bad boys, men vi får light-nominera!



Emil posar bredvid en roll-up på handbolls-, blogg-, och twitterprofilen Tomas Axnér.

Psykas det mycket i Elitserien annars?
- Nej.

Vilka är de mesta snackarna enligt dig?
- Jag och Andreas Stockenberg.

Ditt bästa handbollsminne?
- Guldet i ICA-cupen med P 90 HK Eskil. Jag klev in som fystränare säsongen innan, året efter fick jag lite mer ansvar även om Stocken och Hasse Leonardsson var masterminds. Tog straff emot Trelleborg, i Trelleborg, med 18 sekunder kvar. Loa Ottosson (fin pöjk) slår jappe igenom målgården till ex-Guifaren Alexander Karlsson! Rysningar än!

Ditt sämsta handbollsminne?
- Har inget!

Satsar du på att spela utomlands någon gång i framtiden?
- Ja.

I vilken liga och lag skulle du helst vilja spela i då?
- Vilken liga spelar inte så stor roll. Gärna varmt!

Vad är ditt mål med handbollen?
- Skapa mig och min blivande familj bra förutsättningar i livet.

Det har väl knappast undgått någon handbollsintresserad att du är tillsammans med Sävehofs Jamina Roberts. Har hon någon handbollsegenskap som slår dig på fingrarna?
- Hon är fruktansvärt snabb, betydligt snabbare än mig. Jag är snabbare än det ser ut men det säger nog inte så mycket. Vi lämnar det där!

Förresten, har ni kört någon match mot Sävehofs damer någon gång?
- Nej.

Vad tror du att det skulle bli för siffror om ni gjorde det?
- 55-1 låter realistiskt. Så länge vi tar i.


Emil på genombrott mot HK Drotts Gunnar Stein Jonsson. Foto: Viktor Ljungström.

Spelar du handboll på heltid eller har du någon sysselsättning på dagarna?
- Heltid men ska jobba sju timmar i veckan nu på en skola som lite extra sysselsättning.

Vad gör du helst en handbollsfri kväll?
- Kollar på Man Utd och dricker en cider. Efter matchen spelar jag COD (Call of Duty, reds anm) med polarna från Eskilstuna. Sen går jag in och somnar till en film med Jamina i famnen.

Då kanske det kan vara läge att ta en match på COD, du och ditt Eskilstunagäng mot vårat Nypan-gäng med Treijner & Söderberg i spetsen. Hur bra är ni på en Team Deathmatch på en skala 1-5 (5 är bäst såklart)?
- På Team Deathmatch är vi halvbra. Vi spelar nästan uteslutande Hardcore HQ. Men de gånger vi spelar Team Deathmatch vinner vi oftast, speciellt på Firing Range. Där är vi oslagbara!

Vilken prestation av dig själv är du mest nöjd med så här långt i din handbollskarriär?
- Två matcher kommer jag att tänka på direkt. Femte avgörande kvartsfinalen mot Ystad för x antal år sedan. Vi vann med 2-3 mål och jag hade gjort nio mål och kände väl där någonstans en stolthet och tacksamhetskänsla som då var den starkaste jag någonsin känt. Jag fick en större roll i slutspelet den vevan och jag var nervös och lite spänd ifall jag skulle klara av att hantera den. Skillnaden mellan succé och en medioker säsong var nog att vinna just den matchen. Wiskman som skrev referatet gjorde någon liknelse med att karusellerna inte bara gick inne på Liseberg för Oscar Carlén utan även att jag hade bjudit på något snurrigt åk också, kommer inte riktigt ihåg men en härlig match var det och jag fick ge tillbaka lite till Eklund/Wislander som satsade på mig. Match nummer två är givetvis finalen mot Drott*.

*(Sävehof - Drott 30-28, efter förlängning. 23-23 vid full tid och 10-10 i halvtid. I förlängningen satte matchhjälten Emil tre av lagets sju mål och blev målbäst i Sävehof med sju mål och året var 2010, reds anm.)

Du är ju en gammal Eskilstunapojk. Har inte spel i Guif och draget kring handbollen där lockat någon gång?
- Jag har spelat i Guif tills jag var junior och sedan gick jag till HK Eskil, världens mest gemytliga klubb. Innan jag gick till RIK tackade jag nej till Guif och sa att jag inte ville spela där. Då var Guif fortfarande en sorts värvarklubb där man inte satsade på unga spelare och om jag hade lärt mig någonting av året i Eskil var det att jag ville spela. På senare år har Guif blivit ett föredöme på just den punkten. Däremot när jag flyttade så fick jag träningsförbud och det blev väldigt utdraget. Jag vet inte alls vems fel det var och det är gammalt så det är för mig helt ointressant nu. Men det gjorde väl att jag och Guif inte skiljdes åt på det bästa sättet. Slutligen så kan jag bara konstatera att Göteborg är hem för mig och att jag inte vill flytta till Eskilstuna stad igen. Det är nog där skon klämmer mest.

Träningsförbud sa du. Var det ett kontrakt som sa att du inte fick träna med några andra lag alls, eller?
- Guif gav mig det när de fick reda på att jag tränade med RIK. Det visade sig senare att man inte ens kunde göra så. Jag hade inte ens något kontrakt med Guif.

Har förstått att du gärna slänger in några odds lite då och då. Om man ska gå "all in" och tippa på en handbollsmatch i Elitserien i år, vilken match och lag ska man då satsa på?
- Det beror på. Det handlar mest om magkänsla för mig och om man har nån info som inte spelbolagen har. Dunka i rätt läge är nog det viktigaste, haha. Spela Lindesberg 95% av matcherna i år kan man ju göra men det ger nog inte så mycket pengar. Då är det mer värt att dunka på lag som Skånela då och då.

Om du fick välja en spelare i Elitserien som du skulle vilja ha i ditt lag. Vem skulle det vara?
- Oj, här måste man ju vara lite politisk. Säger jag Robin Andersson kommer inte Apel passa mig något mer. Eller säger jag Joakim Hykkerud vill ju Jeppe Nielsen sänka mig på träningen. Jag säger Andreas Ungesson. Då slipper jag spela försvar om jag skulle få göra det, haha.

Är Apelgren och Ove Sundberg lika vad gäller att hålla i plånboken? Har du någon skön story?
- Tyvärr måste jag avliva en myt. Apel blev omnämnd i min sporadiska Partilleblogg som Ove, mest på grund av att Apel är en rolig kille och Ove är en rolig kille som Apel imiterar bra. Han nischade sig väl lite för mycket och var under en period jättesnål, bara för att vara rolig. Flinck nappade direkt som skvallerbladet ofta gör och vips så var Apel snålast i handbollssverige. Eric Schefvert däremot, han slösar inte sina studiemedel i onödan.


Michael Apelgren och Ola Andrée (IFK Nyköping för ett gäng år sedan)

Haha, okej! Har man det bra som handbollsspelare i Sävehof?
- Tror våran situation ser ut som många andra klubbars. Vi är en större förening så det kanske är fler som jobbar runt oss men ingen märkvärd skillnad.

Vilket/vilka lag har störst chans att utmana er om guldet 2011/2012?
- Oj, det är många i år. RIK vinner om de får en målvakt som håller 40% över säsongen, vilket guldlaget oftast har en målis som gör. Lugi kan vinna om Goran (Garic, reds anm) visar sig vara bra. Skövde om de får igång ett alternativt försvarsspel. Guif kan vinna ifall de hittar ett sätt så man inte kan koncentrera sitt försvar bara på Aren och Robin. Alltså om Åkerman eller Zacke levererar på H9:e. Högst högstanivå tror jag RIK och Skövde har medans vi andra är nog lite jämnare. Men generellt är det extremt svårtippat. Nu nämde jag inte ens Alingsås, Malmö eller Ystad. De kan mycket väl gå hela vägen men vinner nog inte serien. Kan dock mycket väl vinna SM-guld.

Vilka åker ur Elitserien?
- Hammarby och Tumba.

Bästa spelare i Elitserien?
- Försvar Jeppe Nielsen, anfall Robin/Zoran.

Bästa svenska handbollsspelare?
- Kim Andersson.

Vem/vilka saknar du i det svenska landslaget?
- Marcus Ahlm eller Fritzon. Gillar att Andy är med men jag vill ändå ha in Fritzon. Om Arrhenius ändå inte spelar bakåt kan vi väl ha en linje som gör mål och som är inspelad med Kim och Jonas!?

Hur laddar du upp inför en viktig match?
- Inget speciellt.

IFK Nyköping, vad kommer du att tänka på då?
- Har spelat där en gång, gjorde tio mål. Efter matchen frågade en tjej chans på mig, jag sa ja. Hon hade fräcka byxor. Sen sågs vi aldrig mer. Kanske var 13 år då. Lukas Karlsson!

Du har gästbloggat lite på Partille Tidning. Kan vi förvänta oss att du kommer att starta en blogg eller starta konto på Twitter framöver?
- Nej, bloggar är tråkiga. Småtwittrar lite redan. Mest för att läsa Rio Ferdinands inlägg. Blockade Hysén idag, 9 inlägg på en timme, lugn!? Men har väl mäktat med cirka 4 inlägg på 2 månader hittills!

Twitter ID?
- EmilB86.

Vad har du för fritidsintressen annars?
- Kollar mycket serier och läser en del. Spelar COD.

Har ni något bötessystem i Sävehof? Vad är den värsta regeln som genererar böter? Vem har åkt på mest böter på en och samma gång och hur mycket var det på?
- Vi har en del grejer, vissa enklare och vissa lite mer komplicerade. Kommer givetvis inte att läcka några namn men saker som att lämna "bajrand" eller göra 40:e målet eller kolla i handen om man fumlat med bollen är väl våra konstigaste saker. Sedan har vi givetvis förseningsböter, tjötutvisningsböter och sånt smått och gott.


Hoppskott för kung och fosterland mot HK Drott. Foto: Viktor Ljungström.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?
- Ett turbulensfritt flygande under alla CL-resor. Inga luftgropar eller sidvindar, bara vindstilla och medeltemperatur.

Då håller vi tummar för det då Emil och tackar så mycket för intervjun. Grattis till CL-avancemanget och 9 fina baljor från din sida. Lycka till!
- Tackar så mycket!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Spelar ni träningsmatch i morgon.
RP och Alstermo söker motstånd i Linköping!

Då Eskil har hoppat av.

Söderberg sa...

Vi har ingen match imorgon. Ring kansliet!

Anonym sa...

Kul med en kille som kan säga mer än 5 ord på en fråga.

Kanonintervju, T&S.

Tummen upp, Emil.

Söderberg sa...

Tackar för det!

Anonym sa...

Bra grejer!
Kör hårt Emil

/Marre

Brejding sa...

Shit, jag trodde det var Fredrik Söderberg i Skånela på look-a-likebilderna. Sjukt likt.

Söderberg sa...

Haha, inte helt olikt Ola i alla fall.