onsdag 29 februari 2012

Söderberg tippar omgång 20

Nu börjar det bli spännande i tabellen. De flesta har något värdefullt att spela om. Några andra ska mest låta bli att göra narr av föreningen och klubbmärket. Här har jag tippat omgång 20.

HK Eskil - RP IF Linköping, fredag kl 19:00 i Eskilstuna Sporthall
HK Eskil spelar normalt sett sina fredagsmatcher kl 19:30. Nu har man bytt tid. Varför byta en vinnande koncept? Aja, de får nog stå som favoriter oavsett. Plockar de minst en poäng är de klara seriesegrare med två omgångar kvar. Det är väl både en för- och nackdel att gå in till en sådan här match med den vetskapen. Visst, rejäl tändvätska men samtidigt har de två chanser till. Men grabbarna har varit med förr och deras maskineri bara ångar på samtidigt som deras inställning normalt inte brukar vackla, oavsett match. Men jag tror det är bäddat för en jämn match där bägge lagen har bra målvakter och försvar. Deras kontringsspel har knäckt många lag under seriens gång men jag skulle nog vilja påstå att det är en liten fördel HK Eskil där med anledning av Tobias Olssons utkast. I det uppställda spelet känns lagen ganska jämnbra. Jag tror istället att det blir individuella prestationer som blir tungan på vågen. Alexander Karlssons skytte är en spetskompetens i täta matcher. Samma när det gäller bortalagets Calle Andersson. Den rivige Petter Wåhlin lär uppvakta hemmaförsvaret ordentligt men lär samtidigt få känna på hur det är att möta ett tight försvar som inte lär stöta ihjäl sig. Därför blir det viktigt att de kommer till i det breda läget och får igång kanterna, något som de allt som oftast får. Jim Andersson på H6 är mer än het där just nu. RP IF Linköping får se upp med Rasmus Nilsson på M6, som är riktigt vass i läget, när de går upp och stöter på Karlsson/Horti och ”Tuben”.

Mitt tips: 27-23.

***

HK Country - IFK Nyköping, lördag kl 16:00 i Skövde Idrottshall
Härligt med en heldagsutflykt. Ska bli trevligt att få spela i Skövde Idrottshall igen. Måste plocka fram ett gammalt minne först bara. Senast jag var där var i januari år 2000. Då var det division 2 östra (som förmodligen motsvarar dagens division 1 på något sätt?!) och vi mötte IFK Skövdes b-lag. I hemma- och bortamötet ställde de bland annat upp med spelare som Rasmus Wremer, Daniel Leo, Magnus Järlström, Anders Rylander , Niklas Forsmoo, Kristian Svensson, Klas Hermansson, Henrik Frykler, Fredrik Wahlström och Rickard Svensson. De var ett riktigt bra lag men av någon anledning lyckades vi göra vår livs match och kunde knipa en poäng efter att Stefan Germerud (9 mål i matchen) satte dit sista bollen till 31-31 efter att jag bränt kantläget. Dock fick jag in 6 mål innan det avslutet så Germerud räddade mig kan man säga. Vår tränare Jakob Sundberg satte för övrigt 7 mål i den matchen. Men på lördag möter vi inte IFK Skövdes b-lag utan HK Country. Visserligen har några ett förflutet i just IFK Skövde. De är ett bra handbollslag, det är en sak som är säker. Vi höll sånär på att vinna en poäng efter mötet i Nypan. Då saknades bland annat norrmannen V9:an Eirik Rolid och H6:an Erkan Demirbag. Men deras stora matchvinnare då var Robin Wärn på M6 och Jimmy Otter (H9/V9), med nackspärr! Nu lär vi inte stöta ihop med varken Wärn eller Otter på lördag men däremot Rolid och Demirbag. För vår del väntar en match där vi kan spela helt avslappnat kryddat upp med en stor revanschlusta. För deras del är vinst ett måste om de ska vara med och kriga om kvalsplatserna. Normalt sett ska de vinna matchen om vi kollar på pappret och i tabellen. Fast vi ska spela om det först och vi åker till Skövde med en god känsla i truppen. Vi ska kriga in i det sista.

Mitt tips: 27-28.

***

HK Silwing/Troja - Täby HBK, lördag kl 16:30 i Högdalshallen
Täby HBK krigar för att hänga kvar och hemmalaget spelar för märket på bröstet. I Högdalshallen hämtar man inga poäng. HK Silwing/Troja har nu också fått tillbaka Markus Berg Loen efter semestern så det kryddar förstås upp det hela även om laget visat att de spelat bra även utan hans medverkan. Utöver honom har flera spelare visat fin form så jag tror helt och hållet på ”Vestis” gäng här.

Mitt tips: 35-24.

***

Strömnäs GIF - HK Tyrold, söndag kl 15:00 i Norrmalmia Sporthall
Ska Piteålagets första seger komma här? Vinner de inte här är det kört även i teorin med två omgångar kvar. Alltså en jäkla press på hemmalaget att få till det. Även om de vinner lär de inte nå kvalspelet eftersom de har Tyresö IF på bortplan nästa helg. Johnny Landgren är tillbaka efter axelskadan och det är mycket värt.

Mitt tips: 28-31.

***

Sollentuna HK - IK Cyrus, söndag kl 16:00 i Sollentuna Sporthall
Målvakten Erik Mattelin ställs mot sitt gamla lag från Jönköping och han lär vara mer laddad än vanligt. Bara det inte blir för laddat så han får ett rött kort eller drar på sig någon tvåa. Han behövs och är helt ovärderlig för sitt lag. Faktum är att jag inte kommer på någon annan spelare i serien som är lika värdefull för sitt lag som Mattelin är för Sollentuna HK. Kommer Andreas Fuxborg bli punktad må tro? I sådana fall gäller det att Sollentuna HK börjar tränar ordentligt på spelet 5 mot 5. Men jag tror inte de räcker till i den här matchen, som i sig inte har något större värde för något av lagen.

Mitt tips: 23-30.

***

Tyresö IF - Ricoh HK, onsdag kl 19:00 i Tyresöhallen
Nu gäller det. Det här är en rätt avgörande match. Förutom den här matchen har bägge lagen kvar att möta HK Eskil men de har även "plockmatcher" mot Strömnäs GIF respektive Sollentuna HK. Brejdings gäng har mer ork och fart men de möter samtidigt det överlägset mest rutinerade laget i serien som bara älskar sådana här matcher. De är inte bara rutinerade utan de är även ruggigt bra, vilket de verkligen visat här efter jul och nyår. De har tungt skytte från både höger (Holmberg) och vänster (Johansson/Quinones) och känns förutom det väldigt kompletta. Ett kryss här skulle vara smått förödande för bägge lagen eftersom det är två lag bakom som flåsar på. Full fart framåt!

Mitt tips: 26-30.

***

Snackade lite med den långtidsskadade V6:an Daniel Blomqvist i RP IF Linköping. Han gör framsteg med sin segdragna stressfraktur i foten men något spel den här säsongen lär det inte bli.

- Jag har börjat jogga och hoppa lite smått nu i alla fall men antagligen blir det inget spel den här säsongen.

Kanske bäst att låta bli och komma ifatt ordentligt till nästa säsong istället?
- Precis.

Hur går det för den nya spelaren David Andersson som kom från Oppsal Håndball?
- Han ska börja spela i division 2 och han blir bättre för varje träning.

Att de fått klara sig utan Blomqvist i stort sett hela säsongen är förstås negativt även om både Adam Sjöö och Philip Claudius presterat bra. Den sistnämnde är också ytterst användbar på M9. Ser man det så vore det förstås optimalt att pumpa på med Sjöö och Blomqvist på V6 och flytta upp Claudius och då få ännu mera bredd ihop med Petter Wåhlin. Till nästa säsong lär de alltså få en ännu mer slagkraftig trupp om nuvarande hålls intakt och kanske kryddas upp med några nya. Handbollen ser starkare ut än på länge nere i Linköping - det behövs för handbolls-Sverige och Östergötland som väntat länge på ett nytt "IF Saab"!

4 kommentarer:

Tobias Wikström sa...

Är det verkligen helt kört för Strömnäs även vid torsk? Tyrolds hopslagning med Tyresö borde väl innebära att det inte kvalar och då får väl lag 11 i serien kvala istället?

Det skulle ju innebära att sista matchen mellan Strömnäs och Täby kommer bli halvviktig..

Söderberg sa...

Jag är inte helt klar med vad som gäller. Tror HK Tyrold får välja om de vill kvala eller inte, oavsett deras framtida ihopslagning. Därför kan deras kvalmotståndare få en friplats, som Sollentuna HK fick efter kvalet mot oss. Men väljer de att inte kvala får väl Täby eller Strömnäs kvalplatsen.

Anonym sa...

Man håller nog på det i det längsta, skulle Tyresö gå upp och Tyrold bli kvar så får man ju ett lag i vardera division. Vilket man troligen hoppas på.

Tobias Wikström sa...

Visst finns risken att det väljer att göra så och kanske är mest riktigt också eftersom det lag som kommer på plats 11 och 12 uppenbarligen är för dåliga för ettan.

Bara se till att vi vinner semioffen då så det får kasta bort 20 000 på att åka upp till norrland en sväng;)