fredag 3 februari 2012

Om en framgångsrik tränare

Ni kanske läste i mitt tidigare inlägg där kommentatorn Ahnberg undrade om "Jacke" var en framgångsrik tränare. "Jacke" kopplade direkt till att avancera uppåt i tabellen. Visst, det är ju oftast så vi mäter framgång.

Jag funderade lite på det där och snubblade till på ordet framgångsrik. Ordets betydelse är glasklar. Lyckosam, gynnad av framgång, resultatrik och lycklig, om man kollar lite synonymer.

Jag tycker redan nu att "Jacke" och hans stab är framgångsrika (och nej, jag fjäskar inte för att få mer speltid.) och de har de rätta verktygen i bagaget för att lyckas. Jag tänkte jag skulle redogöra för det. "Jacke" själv har varit där i hetluften som spelare och nu även som tränare, är och var en bollvirtuos utan dess like och han kan mycket handboll. Han vet vad som krävs för att nå Elitserien och mer därtill, inte minst genom att ha goda kontakter i handbollssverige och ute i proffslivet. Jag ser redan hur han utvecklat våra yngre spelare, på flera plan, bara sedan han tog över i somras. Vi äldre är väl lite hopplösa med utvecklingen, även om vi kämpar på. Dock suger vi åt oss av tipsen och jag känner personligen att det är väldigt inspirerande att ha en gammal kantspelare som tränare. Att han också spelat en hel del på niometer gynnar även dessa spelare lite extra (heja!).

Att mäta om en tränare är framgångsrik kan vara svårt om man nu inte bara stirrar sig blind på resultaten. Jag tycker man kan pilla in lite mer saker i ordet framgång än bara resultat och fina placeringar. Det beror ju också på vilken typ av organisation man är verksam i och vilket spelarmaterial man har att jobba med. Helt enkelt vilka förutsättningar som ges för att nå fina resultat, på kort som på lång sikt. Finns inte dessa är det svårt att göra stordåd men en tränare har, oavsett, chansen att göra skillnad och utveckla det som utvecklas kan. Och jag tänker främst på laget och individen i första hand.

Tar vi Brejding i Tyresö IF som exempel så tycker jag att han är en skarp taktiker, dessutom brinner han för sporten som få. Han har säkerligen många fler kvaliteter som inte jag känner till. Vi brukar bara ljuga lite handboll över mobilnätet och inte gå in på varandras filosofier inom sporten. Hur bra förutsättningar Brejding har i föreningen Tyresö IF vet jag inte men när vi fått mäta våra krafter med hans spelarmaterial kan jag väl bara konstatera att de ska ligga där i toppen. Många av hans spelare har varit med förr, trots att de är unga. I regel finns två jämnbra spelare på varje position och dessa håller bra klass på den här nivån. Sen att serien känns svagare nu än för bara ett år sedan är en annan sak. Och de har till exempel Johan Brun som presterade bra i Allsvenskan och öste in mål för Djurgårdens IF HF. Han gör ju inte bort sig i den här serien så här långt heller om jag får vara lite underfundig. Att ha en spelare av den kalibern kommer man långt med här. Se bara på vad Hampus Asp gjorde för oss under fyra matcher. Han höll fin klass i Allsvenskan och får även till det bra i Elitserien. Men truppen som Tyresö IF har ska helt enkelt ligga där i toppen och med Brejding vid rodret har det också gått planenligt. Jag tycker han är en framgångsrik tränare, både vad gäller resultat och få ihop laget. Hur utvecklingen ser ut på individnivå vet jag inte. Men resultaten går deras väg och Brejding har fått ihop laget. De vinner till och med när de spelar dåligt och håller division 3-klass, som jag läste i en kommentar här på bloggen. En oerhörd styrka av både tränare och spelare. För alla gör vi våra djupdykningar då och då.

När det begav sig och Brejding var spelande tränare i Djurgårdshofs IK stängde han stundtals igen kassen samtidigt som han mäktade med att styra taktiken. De var knappast purunga i truppen och tränade heller inte ihjäl sig. Likt förbaskat fixade de kontraktet ett par år på raken innan spelaromsättningen blev för stor och laget rasade. Blir lätt så vid generationsväxlingar och dessa ska ersättas av en massa nya spelare och ett helt nytt lag ska byggas och formas i klubbens anda. Få nya spelare att utveckla ett gediget hjärta för föreningen och så vidare. Resan han gjort med Tyresö IF är imponerande, inte minst efter att ha gått obesegrad genom division 2 förra säsongen men även för att nu hålla till i toppen av division 1 norra, dock med några förstärkningar. Men återigen, en bra tränare som förfogar över en bra och bred spelartrupp ska ligga däruppe. Och det gör dem.

Nu känner jag inte till HK Eskil-tränaren Stefan Karlssons kvaliteter men vet bland annat att han spelat i Allsvenskan med HK Eskil, skolats på handbollsgymnasiet i Eskilstuna och på ett framgångsrikt sätt också lotsat klubbens 94-pojkar till grymma resultat. Klart att han också snappat upp en massa handboll i staden som andas handboll i varje gatuhörn. Han har nu samtidigt en bra mix av spelare som både är rutinerade men som även är unga och utvecklingsbara. Och vilken bänk Karlsson har att tillgå! Ett mycket bra division 1-lag helt enkelt. Bäst i serien. Och i Karlssons fall kan vi väl klart säga att han är en framgångsrik tränare - i ett av ordets rätta bemärkelser - resultatrik!

Vi själva får ju anses ha en tunn trupp där många fått "debutera" i ettan till den här säsongen och utvecklats fint. Jag tänker främst på Kassem Awad, Amel Suljevic, Viktor Brofjord, Martin Pettersson och Niklas Fogelgren i första hand. Och de har gjort ett hästjobb under "Jackes" tuffa men rättvisa ledning. Axel Eriksson har tagit ett jättekliv på sin V6-position och jag tycker han sticker ut lite extra med sina handbollskunskaper. Vi ska heller inte glömma bort Tommy Dalin, som finns vid "Jackes" sida. Han ligger givetvis också bakom mycket av utvecklingen av spelarna.

Trots tabelläget tycker jag att vi har framgångsrika tränare. Vår framgång ligger i att vi tagit små steg i rätt riktning som lag. Några av de nyss nämnda spelarna har tagit jättekliv i sin utveckling den här säsongen. Ibland har det också varit resultatmässiga framsteg. Allt detta känns som framgångsrikt. Framtiden ser ljus ut för vårt blåvita gäng.

Men klart att resultaten är viktiga. Vi spelar för att vinna och många av våra resultat lämnar en del övrigt att önska så här långt.

Vi i IFK Nyköping har riktigt bra förutsättningar för att lyckas. Föreningen är välskött, har grymma matcharrangemang också med många slipade människor som jobbar ideellt, men det kanske är allmänt känt vid det här laget. Handbollsfredag. Så ni förstår säkert att det är en dröm att få spela en hemmamatch inför stämningen från 500 personer i Nyköpings Sporthall en fredagskväll. Det triggar lite extra (heja!) och gör det bara roligare att hålla på.

Och "Jacke" är rätt man att leda IFK Nyköpings herrlag nu och i framtiden, gärna med Tommy Dalin vid sin sida som även han gör ett utmärkt jobb. Sten-Åke "Stugan" Olsson är klippan som sköter allt runtomkring laget. Han är grym och får gärna fortsätta han också.

Vår styrelse älskar sporten och gör jobbet i det tysta. De ser till att vi har de rätta förutsättningarna för att kunna göra det vi gillar allra mest - spela handboll!

Oj, lätt att sväva ut ibland. Hoppas ni fick ihop det. Alla tränare i serien är säkert framgångsrika på sitt sätt och alla kan inte ha allt vad gäller erfarenhet, rätt spelarmaterial för att ligga i toppen, kunnande om allt från spelsystem till att erbjuda rätt fysträning och inte minst en proffsig organisation i ryggen.

Alltid är man bra på något och kan hitta framgångar i laget på olika sätt, stora som små.

Till er tränare kan jag väl bara säga: Fortsätt kämpa på! Ni gör livet roligare med ert engagemang så vi spelare kan utöva sporten vi älskar mest!

***

Såg att Tyresö IF:s förre V6:a Viktor Hallén fick sätta en balja hemma mot Lugi HF. Kul för Hallén att få vara med och trixa med trasan i Elitserien.

***

Ricoh HK borta i Sjöstadshallen på lördag. Vi drar upp lite tidigare så vi hinner kika på en halvlek mellan Djurgårdens IF HF och VästeråsIrsta HF.

***

Höll på att snubbla på tangenterna när statistiken skulle uppdateras efter att sista match- och arbetsprotokollet kom in. I Strömnäs GIF fanns nämligen två stycken Erik Karlsson. Och båda spelar H9. Men de hade som tur var inte likadana personnummer. Den senaste Erik Karlsson i laget är 19 år och den andra är lika "ung" som jag och född 1980.

Det är inte lika rörigt i HK Eskil, även om de har två stycken Rasmus Nilsson. Dock spelar de M9 respektive M6..

I övrigt finns det två stycken Daniel Adolfsson. En i HK Eskil (M9) och en i HK Tyrold (målvakt). Det finns också två stycken Sebastian Johansson där en spelar i HK Tyrold (M6) och en i Strömnäs GIF (V6).

Lite onödigt vetande kanske.

Inga kommentarer: