måndag 13 februari 2012

Otter är uppväxt på talanggatan i Stöpen

HK Countrys Jimmy Otter är en av lagets viktigaste spelare med sin målfarlighet och inställning. Nu har laget fått klara sig utan hans tjänster i deras 3 senaste matcher och det är av dubbla orsaker. Först en befarad stukning som senare visade sig vara ett mellanben i foten som var av. Sedan började blindtarmen strula så Otter fick lägga sig på operationsbordet. Efter lagets suveräna höstsäsong med serieledning i halvtid, 10 segrar av 11 möjliga, har laget nu bara 2 segrar på 6 matcher. Visserligen har de mött topplag i hälften av matcherna efter nyår men det är uppenbart att Otters frånvaro påverkat en del. Bloggen har tagit sig ett snack med en av seriens vassaste spelare som just nu återhämtar sig i hemmet efter operationen.

Först ut var skadan med foten. Berätta!
- Ja, det var i matchen mot Tyresö IF. Jag spelade även matchen efter mot HK Eskil - med bruten fot! De hittade inget första gången jag var inne. Sen efter en vecka och ytterligare en match, samt en trevlig kväll på Bogrens, åkte jag in på nytt och då kunde de konstatera att ett mellanben i foten var av. Synd att de på röntgen inte kan sin grej.

Ajdå. Hur länge blir du borta då?
- Vet inte riktigt. Allt har med foten och magens rehabilitering att göra men jag antar att det tar allt från 3 till 6 veckor.


Otter drar ett avstämt mot HK Eskil. Foto: Viktor Ljungström.

Viktor Brofjord i vårt lag fick operera bort blindtarmen förra säsongen och han bjöd på några mobilbilder från sjukhuset och även en närbild på ärret. Mäktar du med att bjuda bloggens läsare på några bilder?
- Haha, sekretess.


Allt för bloggen, Otter! Haha. Nej, det är lugnt. Du spelar även boll på sommaren som forward i division 6-laget Lerdala IF. Är du lika målfarlig i fotboll som i handboll?
- Njaa, jag är väl mer en playmaker där. Men visst, man har väl en bra högerfot som också visar sig på våra fotbollsuppvärmningar i handbollen, haha.


En känslig högerdojja. Foto: Viktor Ljungström.

Du är rena ynglingen med dina 23 år och ändå är du veteranen i laget nu när du gör din sjätte säsong i HK Country. Hur hårt satsar du på handbollen?
- Jag valde att stanna i HK Country denna säsong och det ångrar jag inte. Men inför nästa säsong får jag nog ta klivet om jag ska spela högre upp.

Har du spelat handboll i någon mer klubb än HK Country?
- Jag hade ett gästspel i IFK Skövde en säsong som a-pojk men valde sen HK Country i division 3.

När började du spela handboll?
- Jag började vid 5 års ålder, så jag spelade med grabbar som var 2 år äldre. Sen blev jag kvar i handbollsskolan tills de i min ålder började.

Jobb?
- För tillfället sjukskriven. Min anställning på Volvo gick ut men hoppas på att komma tillbaka där senare.

Familj?
- Jag är särbo med Malin Hanold i Skövde HF.

HK Country har fostrat många bra handbollsspelare som Johan Sjöstrand, Andreas Larsson och Fredrik "Bedda" Larsson med flera. Vad är det som gör HK Country så bra på den fronten?
- Det som gör HK Country så bra är att man praktiskt taget bor i hallen. Man kommer dit när skolan slutar och lämnar inte hallen förrän pappa/mamma kommer och hämtar en för natten. Jag kan nämna en rolig grej om vår gata i Stöpen, där det finns cirka 30 hus. Spelare som Fredrik "Bedda" Larsson, Johan "Hubbe" Sjöstrand, Niklas "Gummi" Gudmundsson, hela familjen Båverud (Fränne, Johan, Daniel och Rasmus), Mattias Johansson (i vårt lag) samt Daniel Leo är uppväxta där. Sen har vi några division 1-spelare som jag, "Hubbes" bror Anders (som har gästspelat för oss), min kusin Micael Sköld och sist men inte minst Mattias Mäenranta, som också växt upp där. En inte helt dålig uppställning för elitseriespel?

Det var inte illa du. Ni skulle nog överleva i eliten. Åter till er klubb då. Är det något särskilt som ungdomstränarna fokuserar på?
- Det är oftast väldigt små grupper och man tränar mycket teknik. Och en grupp på 13 personer kontra en grupp på 30-40, som IFK Skövde har, så säger ju det sig själv att vi kommer vara bättre i unga åldrar. Framför allt hinner man ju köra övningen fler gånger.

Hur är det med mediabevakningen på ert herrlag?
- Inte så mycket. Det är väl som med alla "mindre" a-lag. När det går bra så är det mycket men annars väldigt svalt måste jag säga.

Jag har hört att spelarna i IFK Skövde är rätt heta i staden och firar stora framgångar på Bogrens Salonger, när väl tillfälle ges. Har även ni, som stadens näst bästa herrlag, en schysst status?
- Ja, de är väl rätt heta sådär men jag tror att vi i HK Country ser så sjukt mycket bättre ut, så vi står jämställt på golvet ändå.


Otter kommer igenom i en match mot Kärra HF. Till vänster ser ni IK Cyrus nyförvärv Jonas Jansen. Till höger den rutinerade Robert Goude. Bägge två var med och bidrog till segern mot oss i det allsvenska kvalet 2008/2009. Foto: Viktor Ljungström.

Dina handbollsmeriter?
- Har inte så många men har spelat i U16-landslaget i fotboll. Som målvakt!

Jäklar du! Häftigt! Apropå målvakt, vem är division 1 norras bästa?
- Svårt, men får väl följa strömmen så jag säger Tobias Olsson i HK Eskil. Inte för att han var så bra mot oss men alla kan ha en dålig dag.

Bästa utespelaren i division 1 norra?
- Jag tror jag passar där. Finns ingen som är så mycket bättre än någon annan som förtjänar den utmärkelsen.

Dina intryck av serien om du får jämföra med division 1 södra som ni spelat i tidigare?
- Södra är jämnare men topplagen är jämnbördiga, om inte bättre i norra.

Ni har ju norrmannen Eirik Rolid i laget som kom från Drammen HK, i den norska högstaligan, till den här säsongen. Jag träffade själv på norrmannen Joar Gjerde i somras och tyckte det skulle vara ballt att ha just en norrman i laget. Skönt språk och en skön humor, hos Gjerde i alla fall. Hur är Rolid att ha i laget?
- Jo, det kommer många roliga saker ur den munnen också. Ett tillfälle som jag har svårt att glömma är när vi lirade Gallionen Cup i Uddevalla. När vi låg och sov så snarkade vissa i laget och Eirik bara vrålade: Täpp igen näsflöjten!!! Senare på natten fick han tag i en biljardkö som fördes upp i...så han slutade i alla fall.

Se där ja, haha. Vi har tidigare sett Vegard Samdahl och Joar Gjerde i IFK Skövde och de spelar även i landslaget nu. Vad har Rolid för kapacitet?
- Det har han säkert men han behöver bättre kondition och kanske bättre försvarsspel.

Förresten, har Rolid någon koppling till de nyss nämnda landsmännen? Eller varför vill norrmännen så gärna dra till Skövde?
- De läser i Karlsborg. Finns nog ingen koppling mellan dem annars.

Kommer ni få tillbaka Robin Wärn här mot slutet?
- Det tror jag inte.

Har ni några andra på ingång nu innan övergångsfönstret drar igen?
- Kan komma till nån från IFK Skövde, eller någon av de forna IFK-spelarna.

Rör det sig om någon av spelarna Magnus Järlström, Johan Elf, Erik Svernling eller Magnus Johansson?
- Kan det vara men tror mer på spelare som spelar i IFK som lån.

Vilka är det då?
- Svårt att säga men tror att det handlar om de som inte spelar i a-laget. Kan ju hoppas på en målvakt då vi har lite tunt där med skador och dylikt.

Ingen som drar på någon mer semester nu på sluttampen eller som flaggat för att sluta?
- Nej, det tror jag inte. Men man vet aldrig, haha.

Du var ju ofin nog att avgöra matchen i Nypan med 3 sekunder kvar. Har du avgjort fler matcher, som du minns, med så lite tid kvar?
- Haha, jag hade ju ryggskott när jag kom till er så jag värmde liksom inte ens upp. Så det var därför jag bara spela 20 minuter eller så. Nej, inget jag kommer på annars.

Vad gör du bäst på handbollsplanen?
- Smäller på och bjuder på det lilla extra.


Otter bjuder på det lilla extra och skjuter med fel hand mot IFK Skövde. Foto: Viktor Ljungström.

Är du intresserad av det som skrivs om handboll i allmänhet och division 1 norra i synnerhet?
- Ja, jag brukar läsa er blogg några gånger i veckan. Mycket fin - keep it up.

Kul att du gillar den. Hur hänger du annars med i det som skrivs?
- Facebook och HEH är väl de jag besöker.

Då var det slut frågor för den här gången. Jag önskar dig ett snabbt tillfrisknande och tack för intervjun!
- Tack själv! Kul att få nåt att göra bara.

Inga kommentarer: