torsdag 9 februari 2012

En titt i backspegeln

Jag fick för mig att jämföra serien 2010/2011 med hur årets ser ut just nu, alltså efter 16 omgångar. Ja, jag vet att det gäller att sikta framåt och inte bakåt. Men ibland kan det vara lite intressant att kika i backspegeln också. Och här har jag smattrat ner drygt två A4-sidor och om det inte dyker upp något sensationellt under dagen får detta inlägg räcka för denna torsdag. Hoppas det smakar!





HK Eskil har tagit ett jättekliv i år och tagit tre poäng mer än föregående år, gjort 88 mål fler och släppt in 18 färre. De är alltså 106 plusmål bättre än förra säsongen så här långt. Imponerande! De var kompletta redan förra året, kanske främst innan Tomas Tverin lämnade laget efter 13 omgångar. Men i år har de både Alexander Karlsson och Sebastian Horti, bägge vänsterhänta, på H9 så den positionen är urstark. Tappet av Kristoffer Adamsson på V6 är förstås tungt eftersom han öste in mål och förmodligen kunde klassas som den bäste i serien på sin position. Han och Christian Knutsen gjorde efter 16 omgångar 101 mål ihop. Nu är det Knutsen, Niklas Larsson och Ludvig Öhrbom som huserar på V6. Deras facit är 89 mål tillsammans så här långt och då har ändå Knutsen missat 5 matcher på grund av skada. Deras V6-facit är därför marginell mellan säsongerna och slår vi ut det per match är differensen mindre än ett mål per match på den positionen.

RP IF Linköping är också ett bättre lag nu. Petter Wåhlin har tagit division 1 norra med storm. Kanske att deras Sebastian Storm har något med saken att göra? Vad vet jag?! Och så blev jag tvungen att göra ett ”swisch-tecken” här för mig själv. Visst kan ni se det framför er? Fredrik Robach och Jaafar Khachab spelade bra i kassen förra säsongen men Alexander Rosén är väl ändå snäppet vassare. Jag gillar Robachs toppar och rutin men Rosén kanske står för en annan jämnhet efter det lilla jag sett deras målvakter spela senaste säsongerna. Adam Lönn öser just nu in mål för Tobias Nordendorphs IF Hallby. Och mål gjorde han även i Linköping förra säsongen men inte så många som nu. Stark utveckling! Dock har Calle Andersson axlat rollen som skytt, efter Lönn, på ett föredömligt sätt. Det enda tappet som jag kan se tydliga tendenser på är att de inte utnyttjat M6 lika bra i år. Sedan om det har med Lönns tyngre pådrag att göra är svårt att sia om eftersom jag inte sett dem mer än i två matcher (mot oss). Hampus Nygren satte nämligen 63 mål på 15 matcher från M6 men i år ligger målskörden på 36. Sedan har inte 18-åringen Jim Andersson på H6 gjort laget besviket heller. Han levererar.

Jag tänkte inte jämföra Tyresö IF mer än att de ångar på och ligger tvåa nu och vann sin division 2-serie överlägset förra året. Ny spetskompetens till i år också. Ett bättre lag med bättre spelare nu.

Fyran och femman just nu, HK Country och Ricoh HK, känns vassare än förra årets upplagor av Irsta HF och RP IF Linköping, som då låg på motsvarande platser. Gänget från Stöpen tappade visserligen V6:an Alexander Åkerman till IF Hallby men jag tycker att Joakim Kjellgren spelade väldigt inspirerat på den positionen mot oss och en kantspelare av Kjellgrens klass räcker i division 1 för att ligga i toppen. Givetvis saknar de Robin Wärn som tillsammans med Roger Järeholm är seriens bästa M6:or. Man förfogar nu också över V9:an Eirik Rolid och H6:an Erkan Demirbag som är vassa spelare på den här nivån. Ricoh HK då. De är ett bra mycket vassare lag nu. Inte minst efter värvningen av H9:an Petter Holmberg, M9:an Johan Båverud och V6:an Johan Henriksson. Även om man kanske räknat med fler mål från Henrikssons sida. Men oklart för mig hur många lägen han får varje match. Annars har de målskyttar så det räcker och blir över. Lägg därtill när de plockar in spelare från Djurgårdens IF HF som exempelvis Johan Szybanow på H6 och dyngskytten Niklas ”Josen” Johansson. Stommen från förra säsongen är också vass och laget kommer bli hyperfarligt nu på sluttampen. Kan de också krydda det med att företaget Ricoh köper in Peter Gentzel och Stefan Lövgren för några matcher lär kvalet ligga nära tillhands. Men de står inte och faller med Bengans gamla världsstjärnors eventuella medverkan. Truppen är tillräckligt bra för att nå en kvalplats ändå.

Lagen på platserna 6-8 var nog lite vassare förra året. Jämför man oss i år, på plats 8, med förra årets dito, Täby HBK, hade ju de många gånger ett kanongäng med Johan Henriksson, Adam Johansson, Nils och Gunnar Pettersson, Josef Pujol, Albin Tingsvall, Anders Wiik-Rydberg och Robin Hallberg med flera. De snodde värdefulla bonuspoäng mot topplagen som normalt sett inget bottenlag mäktar med. Därför klarade de sig också undan kvalet. Men med dessa grabbar i startsexan var de, som ni kan förstå, inget bottenlag men de var ju heller inte med i varje match. Kort om HK Silwing/Troja så tycker jag att de var bättre förra säsongen. Det motiverar jag med att Markus Berg Loen, Oscar Matsson och David Krusell spelade utan semestrar eller andra uppehåll. De kunde i princip matcha samma lag hela vägen. Annars en ganska oförändrad trupp.

Jag har svårt att jämföra oss själva mellan de två säsongerna. Förra året hade vi givetvis en toppspelare i form av Andréas Asp men även i en hårt krigande Simon Skuthälla. Bägge två hämmades av skador och Asp var även avstängd några matcher. Samtidigt har vi nu en av seriens bästa M6:or i Rikard Ahlin. Och Hampus Asps medverkan under fyra matcher var verkligen en succé. Men nu har vi andra spelare som fått kliva fram och ta för sig. Främst debutanter på division 1-nivå. Våra bärande spelare är nu i princip ”färskingar” i division 1 och därför värderar jag vår prestation högre i år. Tycker också att vårt lagspel fungerar bättre denna säsong. Förra säsongen fick vi spelet söndertrasat på grund av skador, sjukdomar, avstängningar och dåligt självförtroende. Förluster har vi även den här säsongen men självförtroendet och stämningen har varit bättre så det är inte där skon klämmer. Nu har vi många nya som inte var med om den resan och truppen luftas mer eftersom bänken många gånger är lika jämn som de som får förtroendet att starta matchen.

Ahh, svårt det där. Klart att Andréas Asps flytt är kännbar men samtidigt får fler spelare nu utrymme att visa vad de går för. Asp ska inte heller spela i division 1. Han ska spela med likasinnade som tål hans fysiska kapacitet och där det finns utrymme för att maxa den. Så han måste fortsätta kämpa på i Elitserien för att fortsätta sin utveckling.

Ser vi tabellerna har vi nästan samma målskillnad, två oavgjorda men en seger mer och därmed två poäng ytterligare.

HK Tyrold känns svåra att utvärdera mellan de bägge säsongerna. I princip två helt olika trupper. Förra året kretsade det mesta kring Petter Holmberg, Patrik Söderström, Daniel Karlsson och Marwin Adjovi i kassen. Ingen av dessa är kvar nu. Istället har Toni Johansson blivit ännu bättre och Karl Ågren har nog tagit det största klivet efter att bara ha fått smaka lite på division 1 förra säsongen. Nu snittar ju ynglingen (17 år) 6 mål/match under de fem han varit med innan viruset klamrade sig fast i hans kropp under några månader. De hade förstås mer rutin och spets förra året men ligger kvar på samma position nu, med färre poäng och sämre målskillnad. Men så har de också behövt använda 28 spelare den här säsongen mot 18 stycken under förra så här års. Sådant spelar in och det kan inte vara helt lätt för Magnus Oscarsson att få ihop det med så många inblandade. Eller så är det lätt för Magnus, vad vet jag.

Den absoluta botten då. Platserna 11-12 hade tagit fler poäng för ett år sedan. Svårt också att utvärdera Täby HBK nu då många av spelarna inte spelade alltför mycket i förra årets upplaga. Svårt också med HK Lif Blå, som i vissa matcher kunde ha en annorlunda uppställning beroende på vilka som fick chansen i a-laget, eller inte platsade där. Strömnäs GIF hade jag inte sett spela förrän i mötena med oss. De kämpar och krigar på bra men förlorar för det mesta sista kvarten och det symptomet är knappast revolutionerande för ett lag i botten. Många lag pallar med att spela jämnt i 45 minuter. Sedan kommer de tekniska felen och bortkastade bollarna som på beställning. Att också förlora gång på gång sätter sig på psyket och när inte orken och fler matchvinnare finns är det just sista kvarten som avgör. Men det är långt ifrån kört för Strömnäs GIF.

Bredden och spetsen tycker jag däremot fanns i förra årets seriejumbo, Lidingö SK, men årets dito har istället en ännu farligare M9:a i Simon Karlsson och M6:a i Rickard Jonsson. Tycker Lidingö SK kändes riktigt farliga med en av seriens bästa målvakter som också har underbara utkast, Anders ”Boken” Boqvist. Tycker även H6:an Michael Lind, H9:an Tomas Hagman (som nu färgar i Skånela IF), M9:an Rikard Petersson, V9:an David Nordman och V6:orna Sonny Östermark och Mikael Huzelius höll bra klass. Och gör fortfarande även om Östermark lagt ner handbollen. Den uppställningen hade säkert klarat en kvalplats i årets division 1 norra.

Men deras division 2-sejour lär bli kortvarig då de leder den norra serien tämligen överlägset. Kul, då blir det att höra Lidingömorsorna nästa år igen. Det piggar alltid upp!

***

Okej. Vi har några nya lag och några har lämnat men jag tänkte jämföra vilken upplaga av serien som håller högst klass mellan de bägge säsongerna. Finns samma lag med i bägge upplagorna blir det en jämförelse mellan samma förening/klubb. Annars blir det i rangordning som tabellen ser ut mellan gamla och nya lag.

HK Eskil = Bättre innevarande säsong.
RP IF Linköping = Bättre innevarande säsong.
Ricoh HK = Bättre innevarande säsong.
HK Silwing/Troja = Bättre förra säsongen.
IFK Nyköping = Bättre innevarande säsong.
HK Tyrold = Bättre förra säsongen.
Täby HBK = Bättre förra säsongen.

Så. Nu har dessa lag tagit ut varandra. Då behöver jag ställa topplagen IVH Västerås och Skånela IF mot Tyresö IF och HK Country. Mitt utfall där är att förra årets lag är bättre än årets.

Därefter får det bli IK Cyrus mot Irsta HF. Där tycker jag att Irsta HF klår dagens IK Cyrus.

Sollentuna HK i jämförelse med HK Lif Blå. Hmm. Svårt val faktiskt eftersom laget från Bergslagen matchade så olika spelare hela tiden men jag måste bestämma mig och det får bli HK Lif Blå.

Sist ut att jämföra är respektive seriejumbo och där tycker jag att Lidingö SK är farligare på fler positioner än Strömnäs GIF.

Min lilla snabbkoll gav alltså ett överläge på 8-4 till förra årets division 1 norra. Så nu är det upp till bevis, åtminstone för oss själva, att visa att vi är bättre än förra säsongen. Och det måste vi greja.

4 kommentarer:

Kekke & Raimo sa...

Bra inlägg!

Söderberg sa...

Tackar! :-)

Marcus sa...

Hej! Såg en del av förra årets matcher och jag är övertygad om att Lidingö och LIF blå hade kommit sist respektive näst sist även i årets serie. Det finns många fler aspekter än spelarmaterial, t.ex. harmoni.
Ser man till spelarmaterial skulle Ricoh vinna serien...

I övrigt håller jag med i stort även om det självklart är svårt att jämföra.

Söderberg sa...

Hallå Marcus! Trevligt att du delar med dig av dina åsikter.

Ricoh HK är mycket vassare den här säsongen samtidigt som truppen varierar rätt kraftigt från match till match. Deras absolut bästa uppställning skulle nog alla gånger kunna mäta sig med förra årets topp-3: Skånela IF, IVH Västerås och HK Eskil.

Sett till en hel säsong tror jag inte att de skulle rå på dessa lag. Min känsla givetvis men samtidigt svårt att sia om och jag kan bara relatera till hur utskåpade vi blev av t.ex. Skånela IF och IVH Västerås förra säsongen. Och vi har inte blivit utskåpade av årets Ricoh HK!

Fortsätt gärna tycka till och kommentera!