söndag 19 februari 2012

IFK Nyköping - dåtid, nutid och framtid

Handbollen har alltid varit populär i Nyköping. Och vi får backa bandet ordentligt.

Det drogs igång redan 1934 med en lokal handbollsserie där IFK-laget också nådde final i DM, dock blev militärlaget I 10 från Strängnäs för svåra och vann med klara 25-10. De höll tydligen hög klass. År 1934-1950 spelades IFK:s matcher i den gamla Tennishallen och när man ser bilder från den tiden kan man undra hur det gick att spela på den trånga ytan. Och publiken hade inga större utrymmen heller för den delen.

Men det skulle utveckla sig.

Från och med 1950 fick handbollen installera sig ute på F11, i Skavstahallen. Då hette flygplatsen F11 och numera kanske ni känner igen flygplatsen Stockholm-Skavsta? Ja, precis. Hallen ligger där än idag, 5 stenkast från incheckningen. För övrigt borde den heta Nyköping-Skavsta men det är en annan sak.

1960 var ett magiskt år. Det var året då vår gamla anrika Nyköpings Sporthall blev ny spelplats för handbollen.

Det var också på 60-talet som Lennart Eriksson huserade här. En gång räknades han som Sveriges främste handbollsspelare genom tiderna och 1968 nominerades han till det då så kallade "Världslaget".

Lotta Söderberg (tidigare Engström) har spelat 81 landskamper för Sveriges a-landslag. Hon är fostrad här och fortsätter nu att dela med sig av sina kunskaper till många av framtidens a-lagsspelare i föreningen.

I modern tid heter vår starkast lysande handbollsstjärna Lukas Karlsson. Och hans meriter känner nog de flesta till vid det här laget.

Och IFK Nyköping fortsätter producera spelare till högre nivåer. Bröderna Asp i Caperiotumba, Simon Skuthälla i Trelleborg HBK och tidigare har även vår nuvarande tränare Jakob Sundberg spelat i Hammarby IF HF. Även de äldsta spelarna i nuvarande a-lagstruppen, Mikael "Gee" Gustafsson och Stefan Germerud, har prövat lyckan i andra föreningar och nivåer. "Gee" var uppe i Sikeå SK i dåvarande division 1 (nu Allsvenskan). Och Germerud spelade länge och väl med Lindeskolan (nu LIF Lindesberg). Faktiskt till och med året då de gick upp i Elitserien. Tyvärr satte skador stopp för elitseriespel.

IFK:s juniorlag med årgångarna 1976-1978 (Jakob Sundberg, "Gee" och Germerud m.fl) tog sig hela vägen till steg-5 i JSM. En stark prestation eftersom de flesta motståndarna spelade med sina 76-lag. Ovan nämnda spelare är födda 77 och 78.

Detsamma gjorde min årgång 1980. Nådde steg-5 alltså, fast då i PSM. Från vårt gamla järngäng spelar jag fortfarande. Men den största talangen, Lars Björkman, fick lägga skorna på hyllan efter skadebekymmer. Nu är han istället med och flippar och spelar försvar i HK Extra samt delar med sig av sin erfarenheter till de yngre. Även vi hade yngre killar med i laget. Både från 81- och 82-laget. Av de yngre spelarna skulle det visa sig att Lukas Karlsson, Tommy Dalin och Mikael "Smike" Andersson skulle fira stora framgångar i a-laget några år senare. De två sistnämnda spelade mer eller mindre hela 2000-talet i a-laget med stor framgång. Dalin är idag assisterande coach till Sundberg.

De senaste åren har våra a-pojkar tagit sig till steg-4. Där spelar bland annat Kassem Awad som spelat med a-laget hela säsongen. Målvakten Emil Björklund har fått några minuters spel i division 1. Och nu är även Johan Lindelöf och Hampus Engstrand med och tränar några pass med a-truppen.

Ung, talang och lovande? Rutinerad och fortfarande sugen på en satsning?

Då kanske IFK Nyköping är något för just dig! Det ryktas nämligen om att stadens mesta publiksport, bland bollsporterna, kommer att få ett slagkraftigt lag till nästa säsong. Och du kanske vill vara med på satsningen?

Då tycker jag att du ska dra iväg ett mejl till vår headcoach i a-laget - Jakob Sundberg.

Förutsättningarna är mycket bra för att få en bra handbollsutbildning i IFK Nyköping. Om bara den rätta viljan och motivationen finns har vi egentligen ingenting som sätter gränserna. Vi har en grym sporthall att träna i med vettiga träningstider, material och kompetenta ledare. IFK-andan är unik och vi är en stor familj där många vill vara delaktiga i våra framsteg. Detta visas inte minst i arrangemanget av produkten Handbollsfredag. En publikfest där det allt som oftast återfinns drygt 500 livade åskådare på läktaren. Sponsorerna trivs på VIP-hyllan och det vimlar av ideellt arbetande funktionärer. Det är få förunnat att få ha sådana hemmamatcher. Inte ens alla elitserielag kan stoltsera med något liknande.

Det är fart, det är fläkt, det är IFK Nyköping handboll!

***

Visserligen är det försent att söka till höststarten nu men kom ihåg att Nyköpings Gymnasium har NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning). NIU vänder sig till dig som vill kombinera en elitidrottssatsning med gymnasiestudier på valfritt program. Utbildningen erbjuder träning i din specialidrott upp till tre gånger i veckan under skoltid.

Givetvis är handboll en av idrotterna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Stockholm västerås flygplats finns ju också

Söderberg sa...

Just det. Storebror blandar sig i även där. ;)

Anonym sa...

Tror inte det är en Stockholmare som kommit med idén till det namnet.

Anonym sa...

Nej det var Nyköpings kommun ihop med Ryanair som ville profilera sig för att få fler resenärer.