lördag 21 maj 2011

Utvärdering av Lägets pizzor

Tiden går fort när man har roligt och tränar som ett litet as. Pizzorna från pizzaprovningen är för längesedan absorberade av kroppens inre organ och nu, med lite eftertanke och analys, har det då äntligen blivit dags för att sätta ord på de fantastiska smakerna vi fick uppleva under Restaurang Lägets pizzaprovning.


Interiör med lite känsla av havet kan ju aldrig vara fel på ett ställe som Läget, som ligger precis intill en båthamn.

Jag hade jämnt göra att konkurrera med lokaltidningens fotograf som var där för att ta diverse annonsbilder. Återigen blev jag ordentligt brädad av någon med vassare kamerautrustning. Fast min blixt höll faktiskt måttet.

Pizzorna dukades fram i jätteformat för att mätta alla de särskilt inbjudna gästerna och dess hungriga magar.

Först ut var en pizza fylld med godsaker. Lufttorkad skinka, chévre, pinjenötter, ost och ruccola. En fräsch pizza med smaker som fick ens sinnen att vandra söderut, mot Italien. En ljuvlig dusch av sommar och ett stänk av Medelhavet. Perfekt kombinerade smaker och ingredienser. Ville man laborera och förnedra pizzamästarna nere i södern funkade också pizzan utmärkt även med bearnaise eller kebabsås. En pizza för alla tillfällen.


Lufttorkad skinka, chévre, pinjenötter, ost och ruccola.

Pizza nummer två var en pizza som nog de flesta pizzerior runtom i Sverige har på sina gedigna menyer. Denna matiga pizza bestod av oxfilé, rödlök, tomater, champinjoner, paprika och ost. Oftast ligger en sådan här pizza under rubriken för specialpizzor. Lite vassare, lite dyrare och lite godare. Vad som däremot är klart är att denna pizza, på Läget, inte konkurrerar med vanliga pizzeriors specialpizzor. Den var istället något i särklass i sin kategori. Fräscha och färska ingredienser på en botten av högsta klass. Här pratar vi en perfekt sammansatt deg som gräddats sådär oförskämt, gentemot oss lekmän, lagom länge för att behålla spröd- och frasigheten. Den här pizzan gifte sig även duktigt bra med bearnaisen.


Oxfilé, rödlök, tomater, champinjoner, paprika och ost.

Sammantaget då så ger de bägge pizzorna ett intryck av något rejält och utöver det vanliga. De tävlar inte i samma liga som en pizza från en vanlig pizzeria. De smakfyllda och spröda pizzabottnarna i kombination med naturliga och fräscha ingredienser gör det helt enkelt värt att, även fortsättningsvis, svänga förbi Läget för att frossa i sig en pizza.

Har du dessutom laddat en heldag, som vi gjorde, för dessa pizzor och också medvetet svultit en aning under dagen, kan vi garantera att smakupplevelsen inte kommer att finna några gränser.


Pizzorna funkade perfekt även med bearnaise, vitlökssås och stark kebabsås.


Nyhet på Restaurang Läget i år - pizza!

Som ni kanske förstått redan vore det kriminellt att inte dela ut fem av fem IFK-sköldar för dessa pizzor. Därför delar Treijner & Söderberg ut just vårat mest ädla och högsta betyg. Detta är inga vanliga pizzor. De är mycket godare än så.



Vi rundade av den magnifika pizzaprovningen med att ta en reklam/annonsbild på Restaurang Lägets sill- och nubbetallrik. En svensk kulturklassiker.


Målvaktslegenden själv kan vi se mellan glasen, njutandes av solnedgången över Oxelösunds idylliska båthamn.

***

Roger Fredriksson, om du har vägarna förbi här i sommar tycker jag att du ska bränna förbi och beställa pizzan med oxfilé samt be att få en skål med bearnaise till. Lohmanders kan inte konkurrera här nämligen och pizzan i sig är ju bara bäst.

2 kommentarer:

Roger Fredriksson sa...

Det ska jag göra. För är det något som jag gillar så är det bea. Jag har tom en tjej som heter Beatrice. Jag äter bea precis som den är, med stor sked, eller rättare sagt en slev. Kommer det lite bea i mungipan så slickar jag i mig den snabbt som tusan, inget ska gå till spillo som jag brukar säga. //MVH Roger Fredriksson

Söderberg sa...

Hahaha. Det är bra Roger!