onsdag 4 maj 2011

Söderberg prisas under SM-finalerna

Önskar att det hade varit jag som får mottaga pris under SM-finalerna. Nu råkar det finnas fler som heter Söderberg i IFK Nyköping. Denna Söderberg, Charlotte eller Lotta inom handbollskretsar, är en riktig klippa i föreningen samtidigt som hon har en gedigen handbollsbakgrund. Under sin aktiva karriär hette hon Engström i efternamn.

Nu är hon aktuell att som en av fyra stipendiater få erhålla 5000 kr från Peo Söderbloms Minnesfond. Ett stipendium som alltså kommer att delas ut i samband med SM-finalerna i Scandinavium den 7 maj.

En klassisk fråga Lotta, hur känns det?
- Det känns först och främst smickrande att någon (dvs. Veronica) har ansträngt sig och sökt stipendiet till mig. Dessutom är jag självklart mycket stolt och tacksam för att det jag gör uppskattas.

Med din handbollsbakgrund är du van att stå i rampljuset. Hur är känslan att få ta emot detta stipendium inför ett fullsatt Scandinavium?
- Det känns som om det var länge sedan rampljuset lyste på mig senast, så det kommer att vara spännande att få ta emot priset inför så mycket publik.

Detta är femte gången som stipendiet delas ut och det går till förtjänta ungdomsledare. Vad är dina styrkor inom föreningslivet tycker du?
- Det skulle självklart någon annan än jag själv svara på. Men jag tror att jag bidrar med en positiv ledarstil där alla känner att de är välkomna. Glädje och kamratskap är viktigt samtidigt som jag vill att man ger järnet när man är på träningen. Min önskan är att ge tillbaka lite av det som jag själv fick under min uppväxt i IFK. Dessutom älskar jag ordning och struktur.

När inte ditt engagemang i IFK binder upp din tid, vad gör du helst då?
- Vilken tid då! Jag har två barn som spelar både handboll och fotboll i IFK. Men om det blir tid över tillbringar jag den tillsammans med min familj, gärna ute på vårt lantställe på Fredön.


Lotta Söderberg, en av stipendiaterna under SM-finalerna.

Vad tror du om Sävehofs chanser att ta dubbelt SM-guld?
- Chansen finns ju, men jag hoppas givetvis på Guif.

Vilken final blir jämnast, dam- eller herrsidan?
- Jag skulle tro att det blir damfinalen.

Du har verkligen en gedigen handbollsbakgrund, både som spelare och ledare. Om du får välja ut dina tre bästa handbollsminnen, vilka är det?
- UVM i Nigeria -89 där vi placerade oss på en 5:e plats.
- VM i Seoul -90 ingen sportslig framgång men en otrolig resa.
- VM i Norge -93 inför en fantastisk publik, samt en 6:e plats.

Men det som handbollen framförallt har gett mig är en mängd fantastiska vänner.


Under din tid som landslagsspelare, körde ni några roliga practical jokes som Bengan Johansson hade med herrarna? I så fall, vill du dela med dig av någon?
- Det var tyvärr inte så mycket av den varan vad jag kan minnas. Jag får nog passa på den frågan.

Du spelade högersexa under din framgångsrika karriär. Vad var dina styrkor på handbollsplanen?
- Återigen skulle väl helst någon annan svara på den frågan, men jag var snabb och stark och dessutom rätt säker i mitt avslut. Jag var nog även en ledare på planen framför allt i klubblaget. Jag kämpade alltid.

Förutom IFK så har du en lång lista med erfarenhet av handboll. Bland annat riksinstruktör, förbundstränare, hållit i föreningsutbildningar och varit med i SHF:s tävlingskommitté. När du sett så mycket, hur skulle du rangordna IFK Nyköping som förening? Jobbar vi på ett bra sätt och vad behöver utvecklas?
- Jag tycker att IFK är en fantastisk förening som gör ett kanonjobb. Tyvärr är vi för få som vill engagera oss. Utvecklingsarbetet faller ofta på att det inte finns tillräckligt med folk som vill jobba ideellt idag. Jag tror att en klubb i IFK:s storlek behöver ytterligare en anställd som bara arbetar med ungdomsverksamheten.

Det föreningsutvecklingsarbete som IFK driver just nu verkar vara en bra start men det gäller att det sedan finns folk som vill engagera sig som tränare, ledare, i styrelser, kommittéer o.s.v. Det vi dessutom har emot oss är den hallbrist som det är i Nyköping när det gäller fullstora handbollsplaner. Det jag gillar allra bäst med IFK är att alla är välkomna att vara med!


Bloggen tackar dig Lotta så mycket för intervjun och ett stort grattis till stipendiet. För handbollens bästa!
- Tack själva! IFK heja!

***

Övriga stipendiater hittar ni på följande länk.

***

Lotta har ett handbolls-CV som få kan matcha:

IFK Nyköpings a-lag, div.1, 85-88
Skuru IK, elitserien, 88-97

Sörmlandslag
J-landslag
U-landslag
A-landslag 89-97 (81 landskamper)

UVM Nigeria -89 5:a
VM Sydkorea -90 13:e
VM Norge -93 6:a
EM Tyskland -94 7:a

Ungdomstränare
Riksinstruktör
Förbundstränare, J-landslaget flickor 81-82
Föreningsutbildningar

SHF:s tävlingskomitté

Instruktör och utvecklare av handbollsprofil på högstadiet, 99-11

***

Saxat ur IFK Nyköpings stipendiumansökan för Lotta:

Lotta som person är ödmjuk, lyhörd, positiv och noggrann. En verklig ambassadör för vår förening. Hon älskar handboll och vill att så många som möjligt ska få ta del utav den, samtidigt som hon poängterar för våra barn att det är viktigt att prova på olika idrotter.

Lotta är en på miljonen, hon gör inget för egen vinning. Hon älskar och brinner för handboll, så enkelt är det!

Stefan Germerud
Kanslichef, IFK Nyköping

2 kommentarer:

mammahandboll sa...

STORT GRATTIS, LOTTA! Njut av dina dagar i Göteborg. Jag ska vinka åt dig, när du syns i TV, om du vinkar till oss:)

pelle sa...

Riktigt kul läsning om en så duktig IFK:are!