söndag 11 december 2011

Vi föll stort mot Täby HBK

Det är något speciellt med IFK Nyköping och den där Tibblehallen CC. Går vi tillbaka några år hade vi samma fenomen när vi skulle spela i Högdalshallen. All energi, grundspel och jävlaranamma är och var, även idag, som precis bortblåst.

Men vi började bra utan att vi kändes speciellt på hugget. Vi spelade med det gamla vanliga grundspelet och fick med oss några utvisningar och hade 7-2. Där tog Täby HBK timeout. Vet inte om tränarna matade spelarna med praliner från några överblivna Paradis-askar (matchens lirare-priset) eller vad som gjordes och sades. Klart var att de kom tillbaka och var fyllda med taggning. Erik Sten fick bomba in några och returer gick rätt i gapet på deras spelare som uppenbarligen var hungrigare än vad vi var.

Tyvärr kändes det som att ex-seriejumbon mötte oss i precis rätt läge. Vi har väl aldrig varit särskilt bra på att vinna på beställning i sådana här matcher. Nu hade vi dessutom två starka prestationer i ryggen efter segrarna hemma mot IK Cyrus samt borta mot Strömnäs GIF. Vi trodde nog att vi var världsmästare och när vi lämnade det kollektiva spelet till förmån för individuella uppvisningar gick allt åt skogen. Hemmalaget var inte sena med att utnyttja detta och de firade mer eller mindre stora triumfer från samtliga positioner samtidigt som vi också hade svaga avslut, oftast mitt på. Fast man får ju erkänna att deras målvaktsbyte var ett genidrag. Vi lockades gång på gång att skjuta i semaforen, vilken måste vara Johan Sjöströms favorit.

Efter den där timeouten, när vi ledde med 7-2, gjorde väl Täby HBK 8-0 på oss. De fick ett sjukt go i sitt spel. Förståeligt. Jag menar, de hade inte så mycket att förlora eftersom de stod med en nolla i kolumnen för segrar. Jag punktade bort Sten när vi hade spel 6-5. Hela andra punktade jag bort honom. Detta öppnade istället för svängdörrar i vårt försvar där var man fick jobba över för stora ytor. Vi låg under med fyra bollar i halvtid och kände att det var fullt möjligt att vända på steken i andra. Men det blev ju bara ännu värre.

Det är bara att inse att vi åker på storförluster mot alla lag i den här serien när vi inte spelar kollektivt. Vi tar lägen som bara Sten kan bomba in över ett dubbelblock. Och vi har ingen sådan skottkraft i laget i dagsläget. Kassem Awad kommer att kunna bli en sådan bombare framöver, även utan uppbackning.

Vi hittade heller inte ut i det breda spelet. Jag fick ta ett skitläge från kanten efter en passivitetsvarning. Flipp i ribban. Axel fick väl några lägen från sin vänsterkant. Det blev alldeles för tufft när vi skulle gå in mot mitten för där kunde Täby HBK tighta till det ordentligt.

Den där straffmålsprocenten var väl inget vi bättrade på i den här matchen heller...

Känns så här i skrivande stund riktigt piss att behöva gå på "julledighet" med en torsk i bagaget och på sättet vi uppträdde. Revansch direkt om några dagar hade suttit fint. Och revansch kommer det att bli fredagen den 6 januari 2012 när serien vänder. Då kommer både vi och Täby HBK att få uppleva ett arrangemang som är bättre än ett som motsvarar korpnivå.

Något positivt i vårt lag är att Viktor Brofjord fick chansen på M6 en bit in i första. Han hade fin procent i sina avslut och det märktes att han var sugen.

Okej då. 35-23 blev det till hemmalaget. Missade stora delar av hemmalagets offensiv i andra eftersom jag punktade Sten men min känsla är ändå att Bristedt och Oskarsson var heta tillsammans med nyförvärvet från Djurgårdens IF HF/Ricoh HK, Alexander Johansson. Ja, M6:an Wisaeus gjorde väl det han skulle och lite till också. Det blir lätt så att alla i ett lag framstår som omöjliga när inget i ens eget lag fungerar. Men det är klart som fan att ungtupparna gjorde det bra i Täby HBK. Räcker så.

***

Förresten, det råkar inte vara några fler matcher som är flyttade för vår del? För vi behöver nog alla spelare vi kan få tag på. I den här matchen hade vi behövt en scenförändring när alla lämnade det kollektiva spelet. Fast å andra sidan hade nog inte en eller ett par spelare till gjort någon skillnad. Handboll är svårt att spela ensam och det görs annars med fördel tillsammans.

***

Grattis till första segern, Täby HBK! Vi ses snart i Nypan och då kommer ni garanterat att få möta ett IFK Nyköping som inte är så här bleka som vi var idag. Kanske att vi kan överraska med något också.

***

Vet inte om jag försökte vara rolig i minibussen hem men det enda jag sa var att vi i alla fall håller liv och spänning där i bottenträsket. Jag menar, hur kul är det att vara som RP IF Linköping, IK Cyrus, Ricoh HK samt HK Silwing/Troja som alla bara kommer hänga i mitten och redan är "klara" från negativt kval men som inte har en chans på offensivt kval? Kanske ett litet inslag av ironi i det där resonemanget.

Själva kommer vi bara få spela viktiga matcher framöver. Hoppas det kommer ge en massa positiva saker till de unga i laget som har en massa år kvar i sina handbollskarriärer.

***

Grattis till våra A-pojkar som kom tvåa i gruppen i steg 3 som spelades i Erikdalshallen. Bara Hammarby IF HF var bättre. Kör hårt i steg 4 nu!

***

HK Extra (heja!) tog en viktig hemmaseger idag mot Gökstens BK. Hela 43-27 blev det trots att våra grabbar bara hade två avbytare. Grattis till det!

***

Men va tusan. Snart måndag. Ny vecka och nya möjligheter. Tomten kanske kommer om ett par veckor också. Kanske kan bli ett bra slut på året ändå och bloggen kommer med all sannolikhet att köra på som vanligt, alltså utan ledighet. Planerar några sköna tränarintervjuer som lite jul- och nyårsläsning.

Tyvärr ser det inte ut att bli några stora videoproduktioner med tomten som det var förra året. Men sök gärna upp de gamla fina filmerna här på bloggen. De gick under namnet Adventspecial.

2 kommentarer:

Anonym sa...

undrar om vi ska ta ut bensinpengar av ifk nyköping eller bara laget? Trogna ifkare som åkt 25mil x 2 . Var lämnar man in reseräkningen?

Söderberg sa...

Vilket som. Kolla med kansliet i första hand. Annars får ni komma förbi en träning så får vi splitta upp skiten per spelare, 50 mil x 15 kr/mil = 750 kronor. Om det kan vara nåt?