fredag 30 december 2011

Från Elitserien till division 5

Så sent som förra säsongen var det spel i Elitserien med Hammarby IF HF som gällde för den nu 21 år fyllda Hampus Elgán. 27 baljor på 74 skott (36%) blev resultatet. Nu återfinns Elgán i Bajen IF, i division 5 (!). Och han är nu aktuell eftersom han blev blixtinkallad till HK Tyrolds bortamatch mot IK Cyrus. En match de förlorade men Elgán hann med att göra fem mål.

Du spelade i Elitserien förra säsongen. Hur kommer det sig att du valde att lämna laget för farmarlaget i division 5?
- Jadu, jag lämnade laget och min elitsatsning för att jag tyckte det kostade mer än det smakade. Det tog för mycket tid och jag fick inte ut tillräckligt mycket varken sportsligt eller ekonomiskt för att jag skulle tycka att det var värt ett år till. Plus att jag drogs med ryggproblem under hela förra året. Då lade jag av på grund av att jag tappade gnistan för att göra den satsning som krävs, så därför valde jag att spela med division 5-laget istället.


Elgán laddar mot Ystad. Foto: Hanna Asplund.

Du blev blixtinkallad till HK Tyrold på grund av skadekrisen och bortfall av spelare till JuniorElitCupen. Är det aktuellt med fler matcher för dig i HK Tyrold?
- Ja, att jag blev blixtinkallad kan man väl säga. Fick ett samtal på torsdagen om att det bara fanns 5 tillgängliga spelare. Jag vet faktiskt inte om det blir några fler matcher. Om de har kris igen kanske jag snörar på mig dojjorna för lite högre spel men jag kommer inte att ta upp min satsning igen bara för jag gjort en match.

Vad är det för legender som spelar i Bajen IF?
- Det är lite smått och gott i Bajen IF faktiskt. Några som spelar där är Kalle Mattsson (nuvarande tränare för Hammarby) och Fredrik Brask (ungdomsansvarig). Det är lite gamla elitspelare samt folk som vill lira för skojs skull.

Så, det är alltså inte aktuellt med en elitsatsning i framtiden?
- Som det är i dagsläget så kommer jag inte att uppta min elitsatsning igen. Jag trivs väldigt bra med livet som jag har det just nu. Självklart känner jag lite sug när jag är nere och kollar på grabbarna i laget men samtidigt vet jag hur mycket tid som krävs att man lägger ner för att vara på den nivån igen.


Olsson ger goda råd till Elgán. Foto: Hanna Asplund.

Följer du Elitserien idag?
- Ja, jag följer Elitserien idag. Eller Elitserien och Elitserien. Jag följer Hammarby och ser hur det går för mina gamla lagkamrater.

Vad har du representerat för klubbar?
- BK Salem, Täby HBK, Hammarby IF HF, Bajen IF och HK Tyrold.

Handbollsmeriter?
- Ett och ett halvt år i Elitserien i Hammarby, 4:a i pojk-SM, vunnit DM-guld som a-pojk och vunnit Eken cup två gånger.

Bästa handbollsminnet?
- Mitt bästa handbollsminne är min debutmatch mot Alingsås borta 2009. Vi åkte ner med ett väldigt ungt lag på grund av skador och sjukdomar. I första halvlek höll vi jämna steg men i andra halvlek gjorde de ett ryck med sju bollar och Mats sade åt mig att gör mig klar. Jag blev nervös som aldrig förr. Kom in i första anfallet och gjorde ett inspel till Pettersson. Andra anfallet satte jag den rakt upp i bortre krysset. Sen tullade det på och till slut blev det 5 mål på 8 försök i elitseriedebuten. Tyvär så förlorade vi med en boll. Men det var den dagen jag spelade in mig i a-truppen på riktigt och fick visa vem jag var.

Skön start för dig! Favoritmat?
- Tacos på mitt vis! Hårt skal, sallad, gurka, tomat, majs, fetaost, ananas, riven ost och guacamole.

Tacos är ett säkert kort. Avslutningsvis då. Tre ingredienser för en lyckad kväll?
- En Newcastle Brown Ale, trevligt sällskap och Queens Park Rangers på tv:n!

Nice! God fortsättning Hampus!
- Tack detsamma!

***

Och på tal om engelsk fotboll och Elgáns förkärlek till QPR så har många i vårat lag en ständig hatkärlek till tränare Jacke Sundbergs Arsenal. Vinner dem får vi spela fotboll på uppvärmningen. Men jag tror att antalet Manchester United-anhängare är desto fler. Hur som helst så ville Jacke släppa veckans bomb här på "fiskebloggen" som han saxat från Arsenal Swedens hemsida:

Thierry Henry kan vara på väg tillbaka till Arsenal och det är väl få som tvivlar på att det kan ha en fantastisk påverkan på laget, både på och utanför plan. Här kommer därför 10 anledningar till varför det är en god idé att låta storskytten komma tillbaka.

10. Henry har ensam gjort fler mål än Gareth Bale sett på tv.
9. När Henry springer står blixten stilla - gammalt Highburyordspråk.
8. Henry använder Gillette, den bästa rakhyvlen för benen, det är därför det går så fort när han springer.
7. Han har vunnit European Golden Boot två gånger, en till varje fot.
6. Han har vunnit titlar i Arsenal och en av de få som fortfarande kan berätta om den tiden...
5. Henry var något av en assistkung i Arsenal, Arsjavin behöver all assistans han kan få.
4. Henry har spelat för Barcelona - alla förtjänar en andra chans.
3. Henry gjorde 226 mål för klubben, märkligt nog är det samma antal dagar sedan Chamakh gjorde mål på träning.
2. Han kommer på lån - vi kan inte hjälpa om vi glömmer att lämna tillbaka honom...
1. Med Henry tillbaka kan vi äntligen säga att vi har vad som krävs för att få tillbaka våra gamla hjältar - kom tillbaka Jeffers, allt är förlåtet.

***

Om inte annat kanske detta generösa bloggutrymme av Arsenal kan ge oss en fotbollsuppvärmning i bonus. Vad säger du Jacke? Jaaa!

Inga kommentarer: