måndag 12 december 2011

Straffspecialisten tränar inte på straffar

Här kommer en härlig intervju med seriens säkraste straffskytt Simon Karlsson, tillika tvåan i den totala skytteligan (efter omgång 10), som spelar i Piteålaget Strömnäs GIF. Hoppas det ska smaka bra!

Du är onekligen en viktig spelare för Strömnäs GIF där du ligger tvåa i den totala skytteligan samt ligger på imponerande 86% på dina 28 straffar. Berätta om din handbollskarriär!
- Handbollskarriären fick en tidig start eftersom brorsan Erik lirade och farsan var tränare, därför fick jag oftast (läs alltid) hänga med och agera kona, bollplank, waterboy osv. Mycket av tiden gick dock åt att försöka härma de stora grabbarna. Öjebyn är min moderförening, men har även hunnit med spel i Hornskroken (division 1), IFK Tumba och idag med Strömnäs GIF. Avancemanget till Elitserien med Tumba får väl ses som största meriten.

Du och brorsan Erik bor i Stockholm. Hur mycket hinner ni träna med lagkamraterna hemma i Piteå?
- Det blir väldigt begränsat med träningar tillsammans med laget. När vi spelade premiären mot Täby hade t.ex. brorsan fortfarande inte träffat alla i laget. Men vi försöker alltid resa hem till Piteå dagen innan hemmamatcherna och träna med gänget för att sedan spela match söndag.


Strömnäs GIF efter vinsten mot Djurgårdshofs IK borta. Erik gjorde sin första match och blev chockad över den avslappnade inställningen i omklädningsrummet där det spelade Idas sommarvisa som taggmusik.

Hur lägger ni upp träningen hemma i Stockholm? Ett rykte var att ni körde med Handens SK, med bland annat Timmy Sundin i laget.
- Är Handens SK ett Stockholmslag? Nää tyvärr, har sett Timmy spela och han är verkligen en irrationell spelare med en sjukt konstig (dock effektiv) kastarm. Vi tränar med MP:s division 2-gäng (precis, de som bara behöver ETT matchställ). Det funkar bra med mina juridikstudier och även med brorsans doktorandtjänst. Det blir två handbollspass och ett fyspass gemensamt med MP, sedan egen fys på det.

Det känns väldigt speciellt att du och brorsan valt att spela i Piteå fast ni bor i Stockholm. Berätta lite om varför ni valt att göra på detta sätt!
- Kan verkligen förstå tankegången när de flesta suckar över EN bortamatch i Piteå. Det är alltid kul att träffa laget och det var en stor anledning till att jag blev kvar. Sedan är det väldigt länge sedan ett herrlag från Piteå var på denna nivå. Moderklubben kvalade till Allsvenskan 1985 (dåvarande högsta serien), men åkte på torsk mot Hallby med bl.a dåvarande landslagsspelaren Claes Ribendahl.

Hur stort är det med handboll i Piteå? Snackas det nåt på stan?
- Handbollen är väl ganska stor egentligen. Det finns tre herrlag (två mils radie), två damlag och ungdomsverksamhet i samtliga. Vad jag förstår på grabbarna i laget engagerar vårt spel i ettan många och det snackas en hel del på stan, vilket är väldigt kul. Utöver det har vi en lokaltidningen som är väldigt bra på att skriva om oss.

Vad ska du bli och när är du klar med dina juridikstudier?
- Jag är strax klar med min andra termin (av nio) på juristlinjen. Än så länge har jag inte bestämt mig för vilken typ av jurist jag vill bli, men har ju en del tid på mig att fundera.

Visst har du det. Har du haft anbud från några andra klubbar annars?
- Nej, inga anbud.

Vad tror du era lagkamrater tycker om att du och brorsan samt Rickard Jonsson och Anton Wikman (bägge Umeå) inte är med och tränar så mycket men ändå oftast spelar i startuppställningen?
- Vad gäller mig och brorsan så har vi tyvärr endast fyra stycken niometersspelare och därför blir det helt enkelt mycket speltid. Rickard och Anton ser jag som en av de bästa M6 respektive målvakterna i serien och det vore dumt att inte spela dessa så mycket man bara kan. Tror dessutom övriga i laget förstår att det är bästa man som spelar, inga konstigheter.

Hur känns det för dig och de andra tre att behöva spela hemmamatcher på "bortaplan"?
- Det är en konstig känsla det där att spela hemmamatcher på ”bortaplan”, men det går väldigt bra ändå. Kan nästa känna mig mer taggad att komma hem och spela inför hemmapubliken nu än tidigare.

Är det inte jobbigt för dig och brorsan att behöva flyga varje gång ni ska spela hemma?
- Jo det är klart, men det tar bara nån timme så är man framme. Inga problem. Har faktiskt tagit nattbussen från Piteå ner till Stockholm en gång för match mot Täby. Det var sjukt tråkigt! Som norrlänning växer man upp med bussar som går en gång i timmen och bortamatcher i Kiruna, 40 mil enkel väg. Flyga en timme till Piteå är lyxigt i jämförelse.

Till ditt straffskytte då. Hur mycket tränar du på det?
- Träna på straffar? Haha, inte en enda straff på träningstid denna säsong faktiskt. Helt sjukt egentligen.

Har du alltid varit säker på att sätta straffar?
- Hmm, får oftast förtroendet att lägga straffar och oftast med gott resultat.

Vad fokuserar du på när du lägger en straff, har du bestämt dig innan eller har du den iskalla förmågan att i samma tiondel se vad målvakten gör när du skjuter?
- Jag är ett stort Boston Celtics-fan (NBA) och hämtat lite inspiration från Ray Allens straffskytte i form av rutiner innan själva kastet. Brukar kasta upp bollen och "leka" lite med den innan allvaret, ta bort lite nerver helt enkelt. Sedan försöker jag se vad målvakten gör och skjuter i mål, hahaha.


Simon och brorsan Erik (med jättenäven) i TD Garden när Orlando Magic mötte Boston Celtics i semifinal 5 i NBA-slutspelet.

Låter barnsligt enkelt Simon. Kommer Strömnäs GIF att ha högst straffmålsprocent efter säsongen?
- Absolut!

Haha, det går inte att ta miste på självförtroendet hos seriens säkraste straffskytt. Så ska det låta. Vad tror du om fortsättningen på säsongen för er del?
- Det kommer bli tufft, det kanske inte räcker med att ta poäng i de "viktiga" så kallade fyra-poängs-matcherna. Men jag tror absolut vi kan resa oss efter juluppehållet, stärkta av julmaten. Bara vi får vara skadefria.

Ni tog hem division 2 norra förra året. Har ni samma lag, förutom Rickard och Anton, som då?
- Vi har i stort sett samma lag. Rickard och Anton är nya, samt brorsan som endast spelade de fyra sista matcherna förra säsongen.

Du har erfarenhet från spel i Allsvenskan med dåvarande IFK Tumba. Elitserien också? Vad känner du av för skillnader i år mot förra året i division 2?
- Lirade aldrig i Elitserien då jag kände större längtan efter utlandssemester (blev sju månader backpacking i Australien och Asien) och att ta itu med mina universitetsdrömmar. Det är en stor skillnad mellan ettan och tvåan. Tempo, tuffhet, målvakter och tekniken är de stora skillnaderna. Men framförallt är jag glad för att inte behöva lira bortamatcher mot Kiruna och Malmberget igen. Otroligt tråkiga resor och det känns som att man ligger under med 5 bollar redan innan matchen startat.

Piteå då. Är det verkligen Sveriges första gågata som går förbi alla galleriorna?
- Precis, det stämmer. Även Piteå Dansar och Ler sägs vara en föregångare för alla gatufestivaler i landet med anor från 1961. Dessutom föll de sista skotten under finska vinterkriget i Piteå, vilket visade sig vara den sista krigiska drabbningen på svensk mark (under denna tid använde ryssarna Piteå stadskyrka som stall för deras hästar).

Tack för den historielektionen. Äter du pitepalt?
- Givetvis äter jag pitepalt!

Står det överst på menyn av vad du helst äter när du är hemma och hälsar på?
- Högst upp på listan står alltid palten, helst rullad med kärlek av mormor Eivor - en sann mäster av paltkonsten.


Simon delar med sig av ingredienserna för en lyckad paltmiddag.

Hur populär är Paltzerian i Öjebyn?
- Turister är tokiga i Paltzerian. Finns de som tar omvägar för att få sig ett smakprov eller bara ta ett foto på deras paltmeny (det har 18 olika paltversioner).

Lagar du och brorsan pitepalt nere i Stockholm?
- Tyvärr, inget gemensamt paltkok ännu.

Behärskar du pitemålet? Kan du bjuda på 5 "oförståeliga" ord med en översättning?
- Behärska vore att ta i, det finns väldigt många ord som jag inte kan. Men i det stora hela förstår jag "Peit’-måhle". Några ord då:

Törrfuru vedagock = Hackspett
Göudat = Galet, exempelvis "he vart så göudat" - Det blev så galet.
Remidjen = Bestick
Paltscwiimen = "Matkoma" som uppstår av att du ätit för mycket palt.
Fjuksnönn = Lätt snö. "He jär et tåongt móka fjuksnönn" - Det är inte tungt att skotta lätt snö.

Snabbmatsstråket på Sundsgatan med Sunes Gatukök, Max, Big Boy och Blå Ängeln är svårslaget efter en kväll på Stat. Var går grabbarna i Strömnäs GIF helst och sätter i sig ett skrovmål? Och vilken meny ska man då helst ta?
- Jag tror alla är överens om att Sunes levererar den flottigaste och bästa burgaren där lyxmålet är överlägset bäst. Förresten så snodde ni inte bara två poäng av oss senast utan även ett lyxmål då ni belägrade Sunes och vi tvingades dra på Max och käka. Sånt ser vi inte lätt på här uppe utan det blir dubbel revansch nere i Nypan.

Haha, skönt att vi märktes även utanför planen då. Tack ska du ha Simon för en härlig intervju. Välkomna till Nypan efter jul. Och här nere dominerar Max och Brejdings restaurang. Tipsa Sunes Gatukök att även söka sig söderut.
- Tack ska du ha och tack för en härlig blogg!

Tackar så mycket!

1 kommentar:

mammahandboll sa...

Se till att ha med Pitepalt, när ni kommer ner, tack! Bara älskar det.................