torsdag 25 augusti 2011

Inför 2011/2012 med HK Silwing/Troja

Laget från Högdalen med tränare Rolf "Vestis" Vestberg i spetsen får äran att vara först ut i den här intervjuserien inför säsongen 2011/2012.

En klar övergång är Esteban Olivares från Djurgårdshofs IK. Något annat som inkommit/försvunnit?
- Esteban är klar som sagt var och Joakim Engeström (HK Tyrold) är på väg in. Har tränat med oss sedan maj. Tyvärr tappar vi nog Niclas Gyllsdorff (M6:a) som flyttar till Uppsala för att plugga. Därutöver är alla kvar.

Ni förfogar över den gamle elitseriespelaren Markus Berg Loen (Tumba, Alingsås) som, av målen (117 stycken) att döma och de satta straffarna (40 stycken) är en viktig spelare. Lägg därtill alla assists. En sevärd spelare minst sagt. Ska han spela vidare?
- Berg har också sagt att han vill vara med och spela i år. Berg fick dispens och behövde inte vara med under vårens uppbyggnadsträning.

Hur har ni tränat i sommar då?
- Vi har sprungit 2 gånger kollektivt samt haft ett brottarpass i veckan (precis som ni). Brottningen var en succé. Otroligt roligt att bara sitta och titta på. Brottare är monster.

Jo, leker man med Asparna som vår brottningstränare gjorde är man ett monster. Ni har ju inte förmånen att träna och spela matcher i den bästa sortens handbollshallar och det tjatas ju en del om den lilla och trånga Högdalshallen från alla håll och kanter. Vad tycker ni själva, är det trivsamt där?
- När det gäller Högdalshallen så tycker jag att hallen får orättvist med kritik. Den har nog seriens skönaste golv (blått) i alla fall. T.o.m. Boqvist tyckte att hallen var helt okej när vi mötte IVH förra säsongen. Jag tror faktiskt att de flesta lag tycker det är roligt att möta Silwing i Högdalen, som trots att vi kanske bara har mellan 50-100 personer där, blir ett bra "drag" med hög ljudvolym (bra stämning). Vi har nog även bästa caféterian med otroligt gott hembakat (a-lagsspelarna bakar).

Hoppas kunna testa erat hembakta under säsongen. Får bli efter matchen i sådana fall. Stora skillnader mellan er och t.ex. oss är hallfrågan och tiderna. Hur ser det ut för er och träningstider?
- När det gäller tider så är ju Stockholm ett u-land när det gäller hallar. A-laget får träna 2 gånger i veckan med start kl 20.30 till 22.00. Då förstår du hur svårt det är att bedriva någon form av elittänk. Förra året fick vi en extratid i Gubbängshallen på lördagar kl 11.00-12.30, den var lyckad. Nu får vi lov att spela våra matcher på lördagar då basketen skall ha söndagar. Då tappar vi den tiden. All idrott i Stockholm är på väg att i princip dö ut. Vi har politiker som är totalt ointresserade vad ungdomar gör på fritiden, det viktigaste är att bygga bostäder.

Trist. Mål med kommande säsong?
- När det gäller Silwing så är vårt primära mål att bygga ut vår ungdomsavdelning och att vi därigenom kan rekrytera spelare till a-laget. Tror att lag som t.ex. DIF Handboll på sikt får oerhört svårt att överleva då de inte vill vara med att driva upp en egen ungdomsavdelning. Man kommer då alltid att vara beroende av andra föreningar och deras talangutbildning. Givetvis vill vi att a-laget skall vara så bra som möjligt och efter våra resurser. Vi spelade ju i "gamla" Allsvenskan (dåvarande division 1) och vi vet av erfarenhet att det är oerhört jobbigt både organisatoriskt samt ekonomiskt. Vi vill inte sätta oss i en sådan sits igen. Numera är ekonomin bra i Silwing (ca 2 miljoner bättre än t.ex. Hammarbys!!!). Vi har inga kontrakterade spelare utan de får som alla andra betala sin medlemsavgift (2.000 kr) samt baka till matcherna.

Vad kännetecknar HK Silwing/Troja som förening?
- Silwings kännetecken är att man är en "familjär" förening. Ingen är bättre/sämre än någon annan. Vi jobbar väldigt mycket med att integrera ungdomsspelare med varandra (olika åldersgrupper) samt att vi tar upp lovande spelare till a-laget tidigt för att provträna. Fungerar väldigt bra.

Hur ser träningsmatchandet ut innan serien drar igång?
- Vi har redan mött Skånela (förlust 23-16, reds anm). Kommer sedan att spela i Eskil Cup, även 2 matcher i Borlänge samt avslutar mot Täby. Det duger gott och väl för oss.

Mest sevärda spelaren i serien?
- Seriens mest sevärda spelare? Erik (Höglund, reds anm) i Cyrus är väl rolig och teknisk. Själva har vi ju Berg som är både väldigt bra och sevärd.

Bästa spelaren i serien?
- Båda dem (Höglund och Berg) får väl rankas som de bästa i serien också?

Vad är din uppfattning om division 1 norra i jämförelse med division 1 södra?
- Division 1 norra i år och förra året. Föregående säsong var ju helt unik på bra lag och många lag i vår serie hade absolut spelat jämnt med lag i Allsvenskans nedre del. I år ser serien lite mer "urvattnad" ut. Jag har faktiskt dålig koll på nykomlingarna. Division 1 södra är alltid uppskriven men den brukar till stor del bestå av spelare som lagt av och spelar för att ha roligt (inget ont i det). Skall man scouta spelare skall man titta på division 1 norra som oftast består av unga spelare (inga lag har råd att värva).

Bästa spelaren/spelarna som HK Silwing/Troja har fostrats genom åren?
- Bästa spelarna som uppfostrats i Silwing är ju givetvis Nicklas Grundsten samt en spelare som jag tittade på när jag var ung, Kjell Sjöblom. Även Kjelle gjorde några landskamper, spelade i Elitserien med Lidingö som då hade Bertil Söderberg samt Anders Berg (Markus pappa). Det var riktiga "bollirare" det.


Vestis. Tränare och legend i HK Silwing/Troja.

Hur ser du på årets upplaga av HK Silwing/Troja?
- Årets upplaga av Silwing är att det är ett väldigt bra lag med mycket erfarenhet. Trots dåliga träningstider så är vi nog rätt bra tränade också.

Vem blir årets utropstecken i HK Silwing/Troja?
- Årets utropstecken är lite svårare. De flesta är ju redan etablerade. Hoppas att David Matsson (född 92) får sitt genombrott för han tränar väldigt hårt.

Mikael Glimbråten blir ofta omnämnd i matchreferat som en gigant i försvarsspelet. Är han er bästa försvarsspelare?
- "Glimman" har ju haft en osannolik otur med knäskador och numera älskar att spela försvar. Han är även väldigt genomtränad och jag tycker han är vår bäste försvarare. Han är även en otroligt skön kille och får hela gruppen att skratta, väldigt viktig för Silwing.

Efter Berg hade ni annars ett koppel med spelare som gjorde många mål. Daniel Gustavsson (98), Olle Hanserius (93), Oscar Mattsson (80) samt Fredrik Bäckman (73). Tror du att ni kommer att vara lika jämna över hela banan kommande säsong?
- Jag hoppas verkligen att vi i år igen sprider ut vilka som skall göra mål. Vi blir inte så sårbara om det är flera som kan avgöra matcher på slutet.

Vad behöver särskilt förbättras?
- Det blir ju ett lite tråkigt svar, i princip allt. Men får man inomhusträning 2 gånger i veckan är det svårt att lägga ned tid på att bara stå och nöta grundspel på en sida t.ex. Vi tar det lite pö om pö och litar på att de etablerade har en lösning på de problem som uppkommer.

Vad kan publiken runtom i division 1 norra förvänta sig att se när HK Silwing/Troja kommer på besök?
- När det gäller vårt spel så hoppas jag att alla tycker vi spelar en snabb och rolig handboll. Vi försöker verkligen så gott det går att spela som de "stora" lagen gör.

Vilka ekonomiska förutsättningar har ni som lag (t.ex. resor, material, utrustning, arbetstidsersättning)?
- Ekonomin har vi varit inne på tidigare men Silwing har en bra ekonomi samt styrelse. Dock så är ju alla ledare ideella samt även spelarna. I år får vi faktiskt både skor, tröjor och overaller (Kempa) gratis. Det är stort för våra a-lagsspelare.

Vad kostar inträdet på matcherna?
- Vårt pris är 50 kr. Tror det är 20 kr för barn under 15 år.

Vilka vinner serien och vilka får kvala till Allsvenskan?
- Normalt sett står väl seriesegern mellan Eskil och Cyrus. Hoppas vi kan gå till kval.

Vi tackar Vestis och HK Silwing/Troja för att de ville vara med och bidra till att hetta upp stämningen inför kommande säsong i division 1 norra.

4 kommentarer:

Jennie sa...

Har suttit och läst lite nu på morgonkvisten och tycker eran blogg är grymt bra och underhållande att läsa.
Keep it up!

Söderberg sa...

Underbart att höra Jennie, tack!

Lars sa...

Ett referat utan Olle eller Glimmbråten som matchvinnare är lika troligt som att det inte regnar på midsommar:)

Söderberg sa...

Hahaha, nu när du säger det så.