fredag 26 augusti 2011

Inför 2011/2012 med HK Eskil

Efter HK Silwing/Troja och Vestis redovisas helt logiskt och fint HK Eskil. Det grönsvartklädda laget från Eskilstuna har de senaste åren varit ett absolut topplag i division 1 norra. Så pass att de fick spela i Allsvenskan 2009/2010, men var till förra säsongen tillbaka i division 1 norra. Senast fick de spela allsvenskt kval där IK Cyrus blev för svåra med Johan Petersson och Erik Höglund som frontfigurer. HK Eskil är alltid att räkna med. Blir det så även i år? Här ger tränaren Stefan Karlsson sin syn på laget och lite annat.

- Tycker det är skoj att några följer och bloggar om serien. Drar gärna mitt strå till stacken då och ger lite svar, inledde Stefan.

Tackar för det! Ni har för vana att ligga med i toppen av serien när ni inte varit uppe i Allsvenskan. Senast blev det allsvenskt kval där ni åkte ut mot IK Cyrus. Är ni nöjda med den säsongen?
- Självfallet är det aldrig skoj att förlora i ett kval. Som vi gjorde! Men med facit i hand så var nog inte vårat unga lag riktigt redo för att ta steget upp i Allsvenskan förra säsongen. Så i stora drag är vi väldigt nöjda med vad vi presterade förra säsongen. Truppen tappade ju ett par etablerade namn när man ramlade ur Allsvenskan. Där vi fyllde på ur de yngre leden till största delen. Så vi ska vara nöjda med det vi presterade under hela förra året. Vi låg topp-3 under hela säsongen och ledde serien med endast 3 omgångar kvar. Så med lite marginaler och tur på våran sida kanske utgången hade vart annorlunda. Men tyvärr så satte skador, sjukdomar och tappet av Tomas Tverin, mitt under säsong, till Djurgården stopp för våra allsvenska drömmar. Plus självfallet att vi hade två riktigt bra lag i Skånela och IVH som var bättre än oss i det långa loppet. Men säsongen gav oss värdefull rutin. Där jag hoppas vi kan utvecklas och dra nytta av det till den kommande säsongen.

Det har varit lite tyst kring er trupp på webbsidan. Duktige målvakten Lasse Jonsson lämnade för VästeråsIrsta och Sebastian Horti har kommit till från Irsta HF. Något annat som inkommit/försvunnit?
- Som sagt Lars Jonsson lämnar för IVH, Kristoffer Adamsson och Filip Ellström lägger av och Adam Nilsson tar sabbatsår p.g.a. studier. De som tillkommer till laget är ovannämnda Sebastian Horti plus att vi släpper upp 2 stycken 92:or från förra årets juniorlag i Filip Flink och Niklas Larsson. I övrigt så är truppen intakt från förra säsongen. Eventuellt att det kan tillkomma nån spelare till innan serien drar igång.

Har ni någon ny som kommer sticka ut?
- Vi har ett jämnt lag där ingen sticker ut på sådant sätt direkt. Vi har ingen riktig "superstar" som kommer göra 10 mål i varje match. Utan det är mer att alla ska dra sitt strå till stacken. Där målen kommer vara rätt jämnt fördelade under säsongen. Det är mitt tips i alla fall.

Vad har ni för mål med kommande säsong?
- Vårt mål med säsongen är att vi ska ligga med och kriga i toppen i år igen. Så målet är satt på att knipa någon av topp-3 platserna. Sen att vi fortsätter utvecklas som lag och även individuellt. Plus att vi vill bjuda publiken på en rolig och bra handboll.

Hur har ni tränat i sommar?
- Vi har kört 4 dagar i veckan från i slutet av april. Det har varit styrketräning, löpning och handboll varvat. Sen så hade vi en månads ledighet från midsommar och framåt. Sen körde vi igång igen nu sista veckan i juli.

Hur ser träningsmatchandet ut innan serien drar igång?
- Vi hade träningsläger nu i helgen som var i Kungsör. I övrigt så kör vi på med 4 pass i veckan. Vi har ju våran egen Eskil Cup om några veckor och sen hade vi ju hoppats att åkt till Nyköping nu nästa helg. Men tyvärr så blev det ju inte av så vi raggar träningsmatch till den helgen. I övrigt har vi några träningsmatcher inplanerade där vi bl.a. ska möta Alstermo från söderettan. Så det är väl så upplägget ser ut i stort.

Vad är din uppfattning om division 1 norra i jämförelse med division 1 södra?
- Jag tror det är rätt så liknande kvalitet i alla fall när det gäller toppen i de båda serierna. Tror dock att söderettan kan vara lite jämnare i kvalitet när man tittar mittenregion och bottenlag. Men om man skulle slå ut någon form av medelvärde så tror jag det skulle vara jämnt mellan de två serierna. Fast norrlagen har ju varit starkare i kvalen senare år mot söderlagen. Så det kanske säger nånting.

Vem tror du blir seriens mest sevärda spelare?
- Nu när Patrik Söderström försvann från Tyrold så tror jag nog att Johan Henriksson (fd. Hammarby) i Ricoh blir det. Kommer bjuda division 1-publiken på en del faktiskt.

Bästa spelaren i serien?
- Har inte så bra koll på alla spelarna i serien. Eftersom det är så mycket nya lag. Men om man kollar på de lag som vi mötte förra året och deras spelare måste jag nog säga Petter Holmberg (Tyrold) numera Ricoh. Han hade vi problem med när vi mötte dem. En mycket duktig spelare med bra blick och bra skott!

Bästa spelaren/spelarna som HK Eskil har fostrats genom åren?
- Det finns ju ett antal duktiga från Eskil genom åren. Emil Berggren (Sävehof), Richard Hanisch (RIK), Martin Adolfsson (RIK), Rickard Åkerman (Guif) mm. Men den bästa spelaren som fostrats i klubben är nog Kristján Andrésson, numera Guifs a-lagstränare, som var en otroligt duktig handbollsspelare och talang. Han hann med några landskamper och OS-spel för Island innan han fick lägga av i förtid p.g.a. skador.

Vem blir årets utropstecken i HK Eskil?
- Tror faktiskt årets utropstecken för våran del blir Viktor Helleday, född 94:a. Speedig, orädd niometersspelare som kom upp i a-laget i slutet av förra säsongen och gjorde väldigt bra ifrån sig. Han har kört väldigt hårt i sommar och lagt på sig några viktiga kilon med muskler. Så tror han får sitt verkliga genombrott hos oss i år.

Hur ser du på årets upplaga av HK Eskil?
- Tror vi kommer bli ett strå vassare i år än vad vi var förra året faktiskt. Framförallt är vi bättre tränade i år än vad vi var förra året vid den här tiden. Truppen känns stabilare till den här säsongen. Sen har ju alla våra yngre spelare mognat ett år till och fått ännu en försäsong i benen. Så tror att vi är med och slåss däruppe i år igen.

Vad kan publiken runtom i division 1 norra förvänta sig att se när HK Eskil kommer på besök?
- Ett snabbt spelande lag med mycket spring i benen och som förhoppningsvis bjuder på bra handboll.

Någon de ska hålla ett extra öga på i laget?
- Viktor Helleday som jag sa tidigare, Rasmus Nilsson som spelar på niometer och sen även Kim Karlsson. Dessa kan man nog hålla lite extra koll på.

Vad är era styrkor?
- En av våra styrkor tror jag i år är att alla drar åt samma håll. Alla vill träna och vill bli bättre. Den hungern kommer göra oss bättre. Sen tror jag vi kommer vara starka i försvar och målvaktsspel också.

Vad behöver särskilt förbättras?
- Tålamodet och rutinen. Ibland kan ungdomlig entusiasm bli lite för mycket.

Vilka ekonomiska förutsättningar har ni som lag (t.ex. resor, material, utrustning, arbetstidsersättning)?
- Det där är jag inte så insatt i. Men klubben står för utrustning och material, resor och allt runtomkring. Sen har ju spelarna ersättning för eventuell ledighet som måste tas i samband med match o.s.v.

Hur mycket publik brukar ni ha på era hemmamatcher och vad kostar inträdet?
- Vi har väl kanske en 2-300 på matcherna i alla fall. Det är väldigt olika från match till match. Har för mig att vi har 60 kr i inträde. Men inte riktigt säker där heller.

Har ni något särskilt arrangemang kring hemmamatcherna?
- Inget direkt sådär inför varje match. Men vi har lite VIP-kvällar för sponsorer och anhöriga i samband med olika matcher. Sen har vi haft lite sponsormatcher med fritt inträde också nu under föregående säsong.

Vilka vinner serien och vilka får kvala till Allsvenskan?
- Man måste ju tro på sitt eget lag så säger att vi vinner serien. Sen får Country och Silwing kvala till Allsvenskan.

Vi säger tack till dig Stefan! Kör hårt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Går rykten om att Alexander Karlsson från guif ska spela i eskil, stämmer det?

Söderberg sa...

Jo men visst. http://ifknykoping.blogspot.com/2011/08/lite-nyheter-fran-eskilstuna.html