torsdag 25 augusti 2011

Han är snart redo för tuffare utmaningar

Snart har Nyköping en licensierad förbundsdomare. Mattias Karlsson genomgår nu till helgen det sista steget på utbildningen. Bloggen har kollat läget med Mattias.

Vad innehåller kursen?
- Kursen innehåller till största del utbildning i regelskunskap. Vi går igenom de nya reglerna samt direktiven för åren. Dessutom ser vi mycket på olika videosekvenser och får göra bedömningar utefter dessa. Vi kör även ett beeptest där man måste klara 9,5 för killar och de tjejer som är med kör 8,5. Sedan avslutar vi med regeltest.

Hur lång utbildning har du gått för att nå hit?
- Jag har gått hit i fyra steg. Man börjar som föreningsdomare och dömer ungdomsmatcher. Efter det blir man distriktsdomare och får döma herrar division 3 samt damer division 2. Sedan regiondomare med herrar division 2 samt damallsvenskan som högsta serier. Vi har även varit med på ungdoms-SM samt junior- och Sverige-cuperna som led i vår utbildning.

Vad kommer du att kunna döma för matcher efter detta?
- Efter klarad kurs är vi berättigade att döma division 1 herrar samt damelit. Gör vi bra ifrån oss har vi även utbildning för herrallsvenskan men det beror på hur det går för oss i de andra matcherna.

Vad siktar du på?
- Målet i första hand är att bli stabila och accepterade på den nya nivån. Sedan får vi se hur långt det räcker men det vore helt klart kul att få komma ut i Europa nån gång.

Förutom att vara fokuserad på regler mitt i matchen, kan du som domare även uppskatta spelet i sig när du dömer?
- Det beror lite på vilken typ av match det är. Vissa matcher har jag svårt att efteråt kunna säga vilka på planen som ens var bra. Medans jag vid vissa tillfällen verkligen kan njuta av spelets elegans.

Vad är oddsen för att du kommer att kugga på den sista utbildningen?
- Jag ser oddsen som obefintliga faktiskt, haha.

Finns det några skäl som skulle kunna göra att man blir av med sin domarlicens? Finns det något regelverk för sådant?
- Nej, jag har inga konkreta själ som jag känner till. Det skulle väl vara att man gör något som är oerhört dumt på sidan om planen eller så. Bedömningar är ju svåra att stänga av någon för då det helt klart kan bli fel ibland. Men som sagt, det finns inget klart regelverk utan det är en bedömning från sitution till situation.

Vi önskar dig ett stort lycka till!

***

Matchen mellan Skånela IF och bröderna Asps Caperiotumba blev inställd igår. Det var inte p.g.a. att matchen inte kunde spelas i Nypan, som jag nämnde var en aktuell spelplats, utan matchen hade spelats i Vikingahallen om inte hemmalaget hade drabbats av en massa sjukdomar i spelartruppen.

***

På tal om Caperiotumba så kör de sin hemmapremiär i Elitserien mot Sävehof lördagen den 17 september, kl 17:15. Jag har bokat en plats i bloggkollegans vita och fräscha Audi A4. Där kommer även Björkman, Kurre och förhoppningsvis även en av tränarna i HK Extra (heja!), Jögge "Falo" Elmsäter, att finnas med. Känner redan nu att hela tillställningen kommer att bli legen... wait for it... dary!

Inga kommentarer: