onsdag 29 juni 2011

Eldsjälar leder framgångsrika F 96

IFK Nyköpings talangfulla F 96-lag har skördat fina framgångar den senaste tiden. Bloggen bestämde sig för att ta reda på hur de egentligen jobbar. Hur lyder framgångsreceptet? De verkar göra rätt saker och det är dessutom många som bidrar. Både spelare och ledare.

Anders Hagman är ledaren som sticker ut. Främst eftersom han saknar eget kött och blod bland spelarna i laget. Han lägger ner åtskilliga timmar för lagets bästa och han gör det för att han älskar sporten. Fast han skulle inte klara det på egen hand utan har några eldsjälar till sin hjälp. Göran Johansson sköter allt kring och med laget. När Anders son, Daniel, inte är med och tränar/spelar med seniorerna gör han själv stor nytta i laget där han främst kört individuell teknikträning med tjejerna. Till den gångna säsongen lade Anneli "Linkan" Lindqvist tyvärr av. En mycket engagerad själ som gjort mycket för laget.

Men det är inte bara handbollen som måste fungera. En viktig del, som alltför få i handbollssverige förstått, är att ha en fungerande webbsida. Mycket viktigt både för den interna informationen men även utåt sett. Att synas och marknadsföra sig själva och sporten. Den biten sköter Tommie Haukirauma alldeles strålande och han har t.o.m. ägnat sig åt live-rapportering för detta lags räkning. Stort.

Behövs det fler som hjälper till? Ja, för att det ska fungera smidigt så. I F 96 finns en aktiv och engagerad föräldragrupp. Om inte den funnits, med Evalotta Lagsjö och Maria Skogqvist i spetsen, hade eldsjälar som Anders och Göran tappat orken för det är mycket mer än man kan tänka sig att dra runt ett lag. Resor, försäljningar, sekretariat, arrangemang osv. är bitar som tar mycket tid utöver träningar, matcher och förberedelser kring dessa.

F 96 har alltså en riktigt bra stab. Bloggen har snackat med Anders Hagman.

Vad är det som gör laget så bra?
- Vi har en bra laganda och har förstått att man måste hjälpa varandra, det spelar ingen roll vem som gör målen - alla är lika delaktiga. Och så hatar vi att förlora.


Foto: Tommie Haukirauma. Anders (i vit keps) och Göran diskuterar i en paus under Järnvägen cup medans tjejerna pustar ut.

Ni lyckades kalasbra i både Katrineholm och Järnvägen cup (tvåa resp. trea). Partille cup nästa?
- Hoppas på Partille 2012 om vi får behålla laget som det ser ut i dag. Några spelar fotboll och är riktigt bra. Snart måste de bestämma vilken sport de ska satsa på. Hoppas att Partille lockar alla att satsa nästa säsong.

Finns det redan nu någon som kan bli aktuell för träning- och matchspel med a-truppen till nästkommande säsong?
- De måste träna mera med styrka, kondition och spelförståelse innan de tar nästa steg. Men det finns några stycken som säkert kommer att ta en plats om några år.

Du får en hel del beröm för din insats i laget och klubben. En eldsjäl som brinner för detta helt enkelt. Vad är drivkraften?
- Som du vet tycker jag att handboll är en rolig och tuff sport. Har spelat själv många år. Sedan när grabben Daniel ville prova så började jag att träna P 87 med framgång. Sedan hoppade jag på P 93. Tränade dem några år med Lasse Brofjord och sista året kom Peter Melchersson in med nya bra idéer. Sen frågade Göran om F 96 och på den vägen är det. Roligt men svårt att träna ett tjejlag men de har utvecklats enorm på några år.

Vad gör ni för att nå så bra resultat och ha så bra stämning?
- Vi pratar ofta om att inte snacka skit om varandra och hör vi något som tyder på det så tar vi upp det på en gång. Innan varje match peppar vi spelarna hur de ska spela och att de måste lyssna på oss tränare att de förstår att vi hjälper till så mycket vi kan från sidan. Och så hatar de att förlora. Kommer väl från Göran och mig.


Foto: Tommie Haukirauma. Fin hopp- och skotteknik under matchuppvärmningen.

Hur tränar ni nu i sommar?
- Några spelar fotboll hela sommaren men alla har fått ett träningsprogram av Göran om vad de ska träna lite extra på. De måste bli mycket starkare i hela kroppen.

Ditt bästa IFK-minne?
- Har många minnen men naturligtvis framgångarna med de lag jag har varit med och tränat. Och när jag satt på läktaren och såg på när Daniel spelade matcher i Sörmlandslaget, det var kul.

Önskar dig, dina kollegor i laget och F 96 en riktigt skön sommar och ett stort lycka till i framtiden!

De senaste framgångarna för F 96:

* En till synes ruskigt jämn serie slutade "bara" med en fjärdeplats för IFK, se nedan.



* Tvåa i Katrinholms cup. Läs mer här.

* Trea i Järnvägen cup. Läs mer här.

* Efter Sörmlandslagets första gallring återstod 22 spelare. 8 av dessa spelar i IFK Nyköpings F 96.

Inga kommentarer: