tisdag 21 juni 2011

Lidingö bäst i sol och regn

Mellan 17-20 juni har det spelats Eken Cup i Stockholm på Gubbängsfältet. Handboll på gräs. Helt klart en annorlunda men mycket trivsam upplevelse om man bara spelat och kollat handboll inomhus. Det stora favoritskapet i herrseniorklassen fick givetvis allsvenska Djurgårdens IF HF ikläda sig men division 1-lag som Tyresö IF och HK Tyrold skulle inte heller få räknas bort. Nu ska visserligen Sollentuna HK också spela i division 1 men det känns som de är en bit ifrån de tidigare nämnda lagen, men på gräs kan allting hända. Men inte för Sollentuna HK, den här gången. Överraskade gjorde däremot Lidingö SK, kanske inte direkt genom att vinna sin grupp men att ta sig hela vägen till finalen och där stå som slutsegrare får ändå anses som en enastående bedrift. Att också på vägen avfärda Tyresö IF i semifinal var starkt. Tyresö IF som ändå få anses ha något stort på gång. Lidingö som nu åkte ur division 1 norra lär istället bli ett lag för toppen i division 2, om de får behålla stommen av laget från den gångna säsongen.

Anders Boqvist är veteranen i Lidingö SK där han alltför ofta, sett ur motståndarnas perspektiv, har den fula ovanan att spika igen kassen och därefter bjuda på precisa kontringsbollar till kantspelarna. Bloggen har pratat med Anders.

Grattis till segern i Eken Cup. Har ni fått in några nya spelare?
- Några nya spelare har vi inte tyvärr men vi har lyft upp våra juniorer så vi får ett helt okej lag i division 2.


Anders Boqvist - Levande väggen i Lidingö SK!

Kan du beskriva er insats, vad var framgångsreceptet?
- Man kan väl säga som så att vi blandade och gav under Eken Cup men vårat spel blev bättre och bättre. Försvarsspelet som har varit sådär förut såg riktigt bra ut stundtals. I vårat lag har vi ju inte direkt någon stjärna att lita på utan alla måste leverera för att vi ska vinna och det var väl det som vi gjorde.

Vad har du att säga om de tre förhandsfavoriterna i Eken Cup, Djurgårdens IF HF, Tyresö IF samt HK Tyrold?
- DIF saknade Timmy, Niklas och Tverin. Men de såg helt okej ut de matcherna jag såg men kommer nog att få det tufft i Allsvenskan. Såg inga matcher med Tyresö förutom den vi spelade mot dem. Man kan väl säga att det inte var handboll med tanke på att det öste ner och var lerigt som fan. Men det var väl vi som löste det bäst eftersom vi gick vinnande ur den matchen. Men Tyresö får ett bra lag för division 1 och har två bra tränare som kan vara lite luriga. Jag såg inga matcher med Tyrold.

***

Resultat från Lidingös succéhelg.

Gruppspelsmatcher:
Stockholm Finest HK - Lidingö SK 18-18
Lidingö SK - Spånga HK 25-9
Sannadals SK - Lidingö SK 10-18
Lidingö SK - Sollentuna HK 21-16

Slutspelsmatcher:
Kvartsfinal: Lidingö SK - Matteuspojkarna 16-8
Semifinal: Tyresö IF 1 - Lidingö SK 7-13
Final: Djurgårdens IF HF - Lidingö SK 11-13

***

En av favoriterna i Eken Cup var alltså Tyresö IF med sitt lag 1. Uppstickarna som verkar ha nåt stort på gång gick fram som en ångvält i gruppspelet. De gjorde flest mål och släppte in minst mål av samtliga lag efter gruppspelsrundan. Tog sig sedan vidare från kvartsfinalen för att sedan förlora i en målmässigt jämn semifinal mot slutsegraren Lidingö SK.

Det satt på sin plats att få en kommentar av Thomas Brejding, känd både som målvakt, bloggare och numera en taktisk lurig tränare och coach. Ja, för att sväva ut så kanske ni minns intervjun vi hade med Brejding här på bloggen tidigare. Där kunde man läsa att Brejding har fått sig ett uttryck i IFK Nyköping uppkallat efter sig. "Att göra en Brejding". Alltså att limma bollen som målvakt. Någon han gjort alltför många gånger under sin aktiva spelarkarriär mot oss.


"Att göra en Brejding", här med den riktiga Brejding.

Så, några reflektioner från Brejding och hans cupäventyr med Tyresö IF.

- När det blir det väder som det blev så vinner det lag med bästa målvakten (Boqvist i Lidingö, reds anm). Det var omöjligt att göra mål från niometer och spelarna började göra fotbollsinkast (skott med två händer). Den i särklass bästa målvakten avgjorde under söndagen. Lördagen var spelbar och söndagen ospelbar. Vad gäller Eken Cup så måste det göras något. Inför en elitklass och locka bättre lag och garantera spel på konstgräset om det skulle bli regn. Den i särklass roligaste turneringen när vädret är som på lördagen och den tråkigaste vid ihållande regn som det var på söndagen.

2 kommentarer:

noodg sa...

Breiding har alltid en förmåga att få sitt lag hypat oavsett hur bra man är. Jag tror de kan få det rätt svårt och de lär nog ligga till i den nedre regionen...

Anonym sa...

Det skulle vara intressant om noodg utvecklade vad Brejding sagt för att hypa Tyresö. Jag tycker det mest är andra som gör det. På denna blogg bland annat.