fredag 24 juni 2011

Blir division 1 norra sämre 2011/2012?

Jag satt och reflekterade lite om hur division 1 norra kommer att bli kommande säsong. Lite tidigt att göra så redan nu men vad ska man annars skriva om, tänkte jag? Roligt om det kunde bli lite diskussioner.

Det verkar oroligt för lag som Täby där alla spelare glider över till HK Tyrold/Hammarby och Hammarby som i sin tur håller på att gå i konkurs. Vad händer då med alla spelare? Darrigt och jag tycker just nu, tyvärr, att serien ser ut att gå ner sig i kvalitet och därmed gå mot sin sämsta upplaga, sett till helheten, sedan vi i IFK Nyköping gick upp i serien 07/08. Profiler försvinner från serien (Asp, Skuthälla, Jepsson, Lönn, Lasse Jonsson, Boqvist i Lidingö, Daglund och Morén för att nämna ett gäng) bortsett från spelarna i lagen som gick upp. De lag som ersätter har inte samma klass, eller jag har åtminstone svårt att tro det. Den här Simon Karlsson i Strömnäs GIF, som också spelat med IFK Tumba, verkar ju vara något som lär sticka ut i serien. Säkert någon till i deras gäng. Men sen då? Kommer alla hål att fyllas efter spelarna som jag rabblat upp här ovan? Till viss del kanske det blir så. Säkert några nya junisar som får sitt stora genombrott. Jag är ju inget orakel, har aldrig varit och kommer inte att bli, men jag tycker om att tycka till om handboll.

Det positiva med att en del profiler lämnat serien är att det är ett gott kvitto på att många föreningar i division 1 norra jobbar rätt. De levererar spelare till högre divisioner. På så sätt öppnar det också upp för de som "bara" var tvåa på sin position att kliva fram och ta ansvar och på så sätt bli nästa generation av handbollsspelare i de högre serierna.

Ja, men jag har ändå en magkänsla i dagsläget som säger att det lutar åt att serien kommer bli sämre nästa säsong. Botten blir sämre. Mitten blir sämre och inget av topplagen kommer ha, på pappret, en lika stark trupp som topplagen haft de senaste säsongerna i serien. Sedan att inga lags webbsidor skriver ett dugg om eventuella nyförvärv kanske bara gör mina åsikter löjliga och onödiga och att det inte alls finns någon rimlig grund i det jag säger? Svårt att veta. Hade alla uppdaterat lite mer hade jag läst på utav bara den. Och kanske inte varit så hård i mina ord här?

Om vi ska jämföra lite då. Om vi tar HK Country och IK Cyrus, som är nya i serien, så kan jag omöjligt se att de är i närheten av att vara bättre än Skånela IF och IVH Västerås HK som spelade i serien förra året. Visst, det är bra lag från division 1 södra men toppen i division 1 norra har varit bättre än södras dito, överlag, de senaste åren. Däremot tror jag att de bägge lagen från söder hamnar på den övre halvan, med råge. Kanske topp-3? Kul att skyttekungen Erik Höglund tillkommer som en stor profil i serien via IK Cyrus, synd bara att hans vänsterhänte kollega, tillika handbollsikonen, Johan Petersson lägger av. Fast det har han sagt många gånger förut. Nu har dock Jönköpingsklubben värvat en 19-årig högerkant från IFK Skövde som har meriter från det schweiziska j-landslaget. Maximilian Berglund-Schwarz var namnet. Petersson går inte riktigt att ersätta men IK Cyrus gör säkert en fin värvning för framtiden som säkert redan nu kommer att tillföra mycket.

Ett jämnt och spelande lag som Irsta HF har gått upp i Allsvenskan och in i klubben VästeråsIrsta. VI. WII. Wizex. De är alltså borta från serien. HK Eskil hör vi inte mycket om men det ryktas om att Adolfsson och Adamsson inte spelar vidare. Även om de får in Johansson i målet från Guif så ser det inte ut som att de kommer att bli bättre än förra året. Talangfulla junisar fyller dock på - som alltid. De tar ut varandra helt enkelt från det ena året till det andra. Tappar rutin men kanske inte i slagstyrka? De är dock alltid att räkna med i toppen. Sollentuna HK får, om de behåller samma trupp som i kvalmatcherna mot oss, det mycket svårt i serien.

Strömnäs GIF har jag aldrig sett spela. Vann sin tvåa utan problem och kommer plocka många pinnar hemma efter tunga resor upp till Piteå för bortalagen. Får det säkert tufft på bortaplan, det visade sig ju även vara så för Sikeå när de kom tvåa i serien 07/08 där i alla fall vi tog en pinne efter att de spelat sin andra match på två intensiva dagar. Ska bli kul att spela mot ett nytt lag och få höra lite Peitmål på planen. Helskön dialekt där man t.ex. säger nagerst istället för någonstans. Helt logiskt och samtidigt charmigt. En orsak till att jag kommer sakna Sikeås Rickard Jonsson i laget. Han som var bördig där utanför Pite. Vi får se om det blir inslag av annat norrländskt i vårat lag istället. HK Tyrold tror jag kommer få det ännu tuffare beroende på vad som händer med Hammarby. Tappar de Holmberg också och lägg därtill Söderström, är det godnatt. De verkar bli av med det mesta så HK Tyrold blir väl samma som Hammaräby var den gångna säsongen. Ja, Täby blir bara Täby och inget Hammaräby som de var nyss. Ingen Hallberg som står och spikar igen. Ingen Pujol, Byrén eller Pettersson-bröder som dominerar på planen. Det lär väl bli ett lag med helt nya spelare. Vad blir det för gäng? De lär väl inte ersätta alla Hammarbyspelare med division 1-spelare? Var skulle de komma ifrån i sådana fall? Nu råkar jag faktiskt ha sett att de uppdaterat lite på sin webbsida. Täby har ett juniorlag som ska deltaga i Eskils elitcup för just juniorlag. Där samlas åtta vassa juniorlag. Är det dessa som sedan kommer att utgöra A-laget?

Ricoh HK använde sig av totalt 40 spelare förra säsongen. Kan de ligga och pumpa med Sundin och Holmberg (om de får hans signatur) på högersidan kryddat med Quinones, Järeholm, Isaksson och Damberg längst bak slår de vilket lag som helst i serien. Tränade som otränade så är det allsvensk klass på laget vilket ett par spelade visade i kvalet med DIF. De måste få in lite kontinuitet i truppen bara för att gå hela vägen. Frågan är om de har motivationen? RP Linköping tappar Adam Lönn och Robach i kassen har väl skadebekymmer? Ett talangfullt och jämnt lag som, utan nyförvärv, tappar sina två viktigaste spelare. M6:an Nygren gjorde redan förra säsongen en fin säsong och blir nu ännu viktigare. V6:an Blomqvist gör ju sina mål men en kantspelare skjuter sällan sitt lag till toppen. Bortsett från Asp då. RP Linköping är ändå jämna över hela banan, är ett spelande lag men blir ett mittenlag. HK Silwing/Troja med samma manskap som förra säsongen och lite beroende på ryktet med Brun/Eriksson blir det lätt den övre halvan.

Vi i IFK Nyköping då? Jag gillar inte att bedöma mig själv eller oss själva. Det får gärna andra göra. Jag kommer i alla fall inte att göra det här och nu. Därför väntar jag med att placera in oss i tabellen tills jag vet om Lukas kommer eller inte. Höhö. Här kommer en grovt tippad tabell, alltså utan oss själva (boring), baserad på dagsläget med trupperna lagen hade förra säsongen och utan alla Silly Season-rykten:

1. HK Silwing/Troja
2. HK Country
3. Ricoh HK
4. IK Cyrus
5. HK Eskil
6. Tyresö IF
7. RP Linköping
8. Strömnäs GIF
9. HK Tyrold
10. Täby HBK
11. Sollentuna HK

Tja, varför inte...

***

Treijner & Söderberg, genom Söderberg, önskar eder alla en riktigt trevlig och skön midsommar!

3 kommentarer:

pelle sa...

Bra redogörelse Rille! Tror jag kan sticka ut hakan och säga att vi i IFK behöver få några tillskott av kvalitet om vi inte ska husera i de nedre regionerna i serien. Tror också som du att årets norra serie kommer tappa något mot förra året.

Ska bli spännande att se vad Country och Cyrus kan göra i serien. En bra redogörelse för hur Cyrus vinster och förluster ser ut på spelarfronten hittar ni på den här länken: http://www.jnytt.se/nyhet/40746/lang-malvakt-och-langa-resor-for-cyrus

whisms sa...

Silwing har gjort klart med esteban olivares som tidigare spelat i Djurgårdshof.

sthlm sa...

Nu händer det grejer -> http://www.silwingtroja.com/sv/bloggen/cirkus-hammarby