torsdag 26 april 2012

Lövgren: "Härligt go i svensk handboll"

Jag hade ett långt och trevligt samtal med Stefan "Lövet" Lövgren i förra veckan. Eller intervju rättare sagt men det var trevligt ändå. En del av intervjun har jag skrivit en artikel på som kommer att publiceras i det nya numret av Stjärnklart - IFK Nyköpings egna magasin. Men det blev också en massa andra frågor och svar som jag tänkte lägga ut här på bloggen i ett par omgångar. Imorgon kommer resten av intervjun, förutom frågorna till Stjärnklart, där "Lövet" svarar på frågor om OS. Frågorna var inte i den här ordningen i intervjun, så ni vet.

Du blommade ut ganska sent och spelade till exempel aldrig i något av våra ungdomslandslag. Ändå fick du en helt fantastisk karriär och var en av de absolut bästa spelarna i världen. Vad tror du det berodde på?
- Jag gick till RIK när jag fyllde 20 år. Sedan tror jag det var en mix av att jag utvecklades sent och inte var den där stjärnan tidigt med att det då inte scoutades lika bra som det gör idag på Riksläger och annat, haha. Idag scoutas det bättre och det är då lättare att hitta spelare som har potential.

Delar du åsikten om utmärkelsen som Mikkel Hansen fick, eller har du någon annan som du tycker
är bäst i världen?
- Mikkel Hansen är världens bästa offensiva spelare. För att bli världens bästa krävs, enligt mig, både defensiva och offensiva egenskaper och där ligger Filip Jicha och Nikola Karabatic före. Mikkel kommer säkert komma dit också. Men jag tycker mer att hans utmärkelse skulle vara bästa offensiva spelare.

Har du haft några förfrågningar från klubbar efter att du avslutade din karriär som spelare?
- Det har kommit förfrågningar men jag har hela tiden varit tydlig med att jag slutat.

Hade du och Peter Gentzel något förslag från Ricoh HK med tanke på att ni tränade ett pass där?
- Vi hade förlorat ett vad så vi hade lovat att komma och träna med dem en gång. Det var roligt.

Vad var det för ett vad?
- Något vi hade lovat vid ett tillfälle bara.

Är du med och tränar med något lag annars?
- Nej, jag tränar inte med något lag. Det blir inte så mycket träning nu för tiden.

När du själv spelade gjorde du hela 18 mål i en ligamatch mot Rhein Neckar Löwen. Är det någon form av rekord i ligan?
- Nej, 19 mål är rekordet.

Men 18 mål är ändå helt sanslöst bra. Var du 100 %:ig i den matchen?
- Nej, jag brände väl två lägen. Det blev 8 straffmål där jag var 100 %:ig och sedan blev det 10
spelmål.

Elitseriens bästa spelare i dam- respektive herr?
- Jag tycker istället att det är kul med hemvändarna som inte bara kryddar med sitt namn och rutin, de levererar också. Den biten är viktig för svensk handbolls utveckling. Jag tycker också att det är kul med alla ungdomar som kommer upp och tar för sig. Det är ett härligt go i svensk handboll. Sedan ser jag på många att det är ett steg kvar och man får inte vara nöjd där man är nu. Men jag tycker att blandningen av hemvändare och unga är bra. Jag tycker också att stämningen på läktarna är helt underbar att se nu under slutspelet. Handbollen finns ju där hela säsongen så det skulle vara fint om det var ett lika bra drag på läktarna hela tiden.

Har ni haft någon mer turné med Bengan Boys efter att ni bland annat var i Nyköping september 2010?
- Nej, ingen turné. Vi spelade någon match till förutom den i Nyköping. Det blir mest efter förfrågningar och det gäller att alla har möjlighet så vi får ihop ett lag.

Kan det bli aktuellt att komma tillbaka till Nyköping för ytterligare en match med Bengan Boys?
- Det kan det väl bli om det passar och det ligger bra till med ett bra upplägg.

Inga kommentarer: