tisdag 24 april 2012

Efter 2011/2012 med Täby HBK

Sejouren i division 1 blev bara ettårig för det unga Täby HBK. Laget hade den yngsta medelåldern i serien. De spelade upp sig ju längre säsongen led men kom in i division 1-kostymen lite försent och den formen räckte ändå inte till i kvalet efter att man fick en gratisplats där. Mantorps IF HF visade sig vara alldeles för bra. Bloggen har snackat med tränaren Mats Nyberg om säsongen som gått.



Jag märkte att jag aldrig kollade av vad ni hade för målsättning med säsongen. Antar att det inte var att åka ur direkt även om ni fick en gratischans via kvalet. Vad hade ni för målsättning?
- Målsättningen var att utveckla spelarna och få så många som möjligt att bli division 1-spelare, att det skulle bli svårt att hänga kvar visste vi men det var givetvis målsättningen. Fick flera kommentarer som lät ungefär: Hur ska ni överhuvudtaget kunna ta några poäng? Vi lyckades ta 7 vilket var för lite.

Det blev alltså två rejäla förluster mot Mantorps IF HF i DirektOff. Varför räckte ni inte till?
- Givetvis var de ett bättre lag, resultatet ljuger inte även om jag givetvis tycker att det blev för stora siffror. Den viktigaste anledningen till att de vann var att de lyckades väldigt bra med sitt försvarsspel samt att de var starkare man mot man.

Vilka spelare kunde ni har fått ut mer av sett till hela säsongen?
- Alla har utvecklats ordentligt så det vore fel att säga att jag väntade mer av någon spelare. Det som varit oturligt är att vi haft flera centrala spelare skadade och framför allt att vår enda vänsterhänte spelare Fredrik Larsson missade en stor del av säsongen.

Bästa matchen ni gjorde?
- Måste säga Nyköping hemma då vi lyckades både bakåt och framåt samtidigt som alla våra bästa spelare presterade samtidigt. Vi har haft fem spelare som varit mer framträdande och i den matchen presterade alla fem.

Sämsta matchen ni gjorde?
- Tyrold borta var ingen rolig historia.

Spelare som lämnar laget?
- Vet inte riktigt än men Erik Sten ska nog börja plugga i Linköping så det finns nog lag han skulle ha närmare till träningen med.

Spelare som tillkommer?
- Ingenting klart än.

Spelare som blev det där utropstecknet?
- Jag sa innan att Erik Sten skulle vara det och hans höst var riktigt bra, tror många lag blev överraskade av nivån på hans bombande.

Är ni ledare nöjda med er egna prestation?
- Varit en lite annorlunda situation som ledare då spelarna i laget inte spelat på nivån tidigare. De flesta spelarna och hela laget utvecklades löpande men inte tillräckligt vilket givetvis är en ledarfråga.

Blir ledarstaben kvar?
- Ingenting klart än.

Vem/vilka har utvecklats mest i ert lag?
- Tycker två av våra 94:or utvecklats från debutanter till viktiga division 1-spelare under året. Carl Lindblad har haft en viktig position i vårt centrala försvar vilket han gjort bra. Gustav Nyberg utvecklades under året och var under slutet av serien en av seriens hetaste spelare rent målmässigt.

Vad har fungerat bra respektive dåligt genom säsongen?
- Det som fungerat sämst är att vi inte haft tillräckligt stor trupp samt att vissa spelare inte förstått vilken tid som behövs läggas ner på seniornivå och division 1. Det har gjort att spelmomenten på träningarna blivit lidande då vi inte kunnat köra med fulla lag. Det har varit jättetydligt de perioder vi haft mycket folk gentemot de perioder vi inte haft det. Trots allt har vi lyckats få upp ett antal unga spelare till en division 1-nivå vilket ändå är det som vi lyckats bäst med. Undan för undan har de förstått att de behöver spela annorlunda jämfört med juniorhandbollen, t.ex. att du straffas direkt av motståndarna vid misstag samt att det fysiska spelet blir mer påtagligt.

Bästa matcharrangemang?
- Skulle väl vara fel att säga något annat än Nyköping här? Skämt åsido var ert arrangemang riktigt bra även om det smälldes av bangers på läktaren.

Hur ser planerna ut för nästa säsong?
- Klubben får ta nya tag i division 2, hur är inte klart än.

Mats Nyberg, tränare i Täby HBK.

När börjar försäsongen och vad händer innan dess?
- Först tar vi ett break men försäsongen sätts igång i början av maj.

Ta ut ett All Star Team med en tränare för hela säsongen!

- Svårt då jag får gå efter det jag sett och inte vad alla presterat under året. Dessutom finns det ju spelare som har kapacitet men inte alltid visar upp den. Mitt lag blir dock:

MV: Olof Damberg, Ricoh HK. Tycker Ricoh HK:s målvakter varit de som spelat smartast samt samarbetat bäst med sina försvarare.

V9: Erik Sten, Täby HBK. Skjuter klart hårdast och utvecklas på övriga delar av spelet. Med rätt uppbackning så är han svårstoppad.

M9: Markus Berg Loen, HK Silwing/Troja. Har liksom en del spelare i Ricoh HK en annan dimension i sitt spel än de flesta andra i serien. Gör omgivningen bra.

H9: Petter Holmberg, Ricoh HK. Bäst på sin position helt enkelt.

V6: Christian Knutsen, HK Eskil. Bäst reportoar av de jag sett.

M6: Roger Järeholm, Ricoh HK. Tvåvägsspelare, en nivå över de andra.

H6: Jonatan Eriksson, HK Country.

Tränare: Stefan Karlsson, HK Eskil. Vann serien.

Har du följt Treijner & Söderberg? Vad har i sådana fall varit den mest intressanta läsningen?
- Bloggen har följts löpande och det har varit kul att se all statistik samt matchrapporter.

Hur kommer HK Eskil och Ricoh HK att hävda sig i Allsvenskan om de får behålla samma trupp?
- Tror de klarar sig bra, de lag som gick upp från serien förra året har ju inte direkt misslyckats i Allsvenskan.

Hur kommer Strömnäs GIF, ni och Sollentuna HK att klara sig i division 2 om alla får behålla nuvarande trupper?
- Med samma trupper blir alla topplag, men frågan är om vi får det.

Bästa spelaren i division 1 norra?
- Säger väl som de flesta andra att Petter Holmberg i Ricoh HK ligger bra till.

Bästa domarparet ni hade under säsongen?
- Vi hade Johnny och Petri en match och då blir det ju en nivåskillnad, precis som det skulle bli när en elitspelare skulle gå ner i ettan. Annars tycker jag det är kul att se att även domarparen utvecklas. T.ex. tvillingarna som agerar med en helt annan pondus än tidigare och killarna från Lindesberg som under året utvecklades väldigt positivt. Vi ledare måste ju komma ihåg att även domare måste börja någonstans.

Vilket av era mål har fastnat på näthinnan? Vem gjorde det, mot vilka och hur såg det ut?
- Erik Sten hade ett borta mot Strömnäs GIF när han blev punktad så fort han kom in på plan, första gången han fick bollen var i andrafas och då gick han upp från tretton och bombade in den i bortre krysset. Behöver jag säga att de fortsatte punkta efter det?

Säsongens skandal?
- När HK Country kom till oss och vår tid i hallen var bortbokad. Bilden av Stockholmsarrangemangen blev ju inte direkt bättre.

Säsongens skönaste upplevelse?
- Första segern, hemma mot Nyköping.

Välj en spelare från ett annat lag i serien du helst skulle vilja ha i ditt lag?
- Vi skulle helt klart behövt en spelare som Markus Berg Loen i vårt orutinerade lag.

Man brukar säga att tabellen inte ljuger. Kan du hitta något/några lag som borde hamnat annorlunda?
- Nej, skulle ju helst vilja säga att vi skulle varit högre upp men vi kom på en placering som motsvarade vår nivå.

1 kommentar:

Anonym sa...

Erik Sten är mycket välkommen till RP Linköping *S*