Jag har haft en del kontakt med Tomas Lundberg, en av Alstermo IF:s tränare, under det allsvenska kvalet. Laget har imponerat på mig med sin bestämdhet i spelet som även kryddas med finess. När jag såg matchen DirektOff 1-matchen i "Grytan" via nätet kändes det otroligt att laget spelat i division 1 den gångna säsongen. Vilket kantspel och vilket skytte. Och vilken målvakt. De är ett vasst lag i alla delar och de har vunnit samtliga matcher i kvalet på ett övertygande sätt. Den lilla orten Alstermo har dessutom bara 800 invånare så det kändes angeläget att prata mer om Alstermo IF och den här gången blev det med Peter Hedin, som också tränar herrlaget. Hedin har själv en gedigen meritlista som ledare inom handbollen.
Du var ledare i det svenska handbollslandslaget mellan 1979-1984. Vad hade du för roll där?
- Före detta styrelseordförande Arne Elovsson frågade om jag ville hjälpa till med materialet på hemmaplan och när ”Ragge” Carlsson blev förbundskapten 1983 ville han att jag följde med permanent. Jag var Steg 3-utbildad och hade varit ledare i många år. Nu berikades jag med Steg 4-utbildning med Internationell prägel tillsammans med massor av härliga spelare som Claes Hellgren, Mats Olsson, Jörgen Abrahamsson, Göran Bengtsson, Per Carlén, Björn Jilsén, Magnus Wislander, Staffan Olsson och inte minst ”Ragge” själv.
Sommarolympiaden 1984 var visst din höjdpunkt under dessa år och särskilt ett av Björn Jilséns mål. Kan du återberätta hur detta mål gick till?
- Vi mötte Spanien i en placeringsmatch. Vinst i den matchen skulle innebära att Sverige skulle slippa ett ovisst kvalspel till nästa stora mästerskap. Laget hade tränat in en variant som påminner om en ”Gurkburk” där Sten Sjögren (LUGI) skulle få avgöra. Jilsén fastnade dock och vi fick endast frikast. ”Ragge” beordrade storskytten från Kroppskultur Peter Olofsson att ta detta frikast. Jilsén ville dock skjuta själv. Det var tack vare Mats Olsson, som övertygade ”Ragge” om att det var rätt, som vi nu fick vara med om ett av Sveriges genom tiderna viktigaste mål signerat Björn Jilsén. Den store spanske Piug skapade ett hål i den spanska muren och det hålet hittade Jilsén. Ett oförglömligt ögonblick!
Du har sedan en lång och fin meritlista som ledare inom handbollen efter att bland annat tagit upp Växjö HF i Elitserien men du har även vunnit SM-guld med Sävsjö HK hela fem gånger. Vilka är dina bästa och starkaste minnen från karriären?
- Som Växjögrabb är det ett mycket speciellt minne då Växjö HF blev klara för Elitserien i Kristianstad 1990. Jag fick också förmånen att vara förbundskapten för svenska damlandslaget över EM-kvalet 1996 och via ett starkt gruppspel, med bland annat Ryssland, kvalificerade vi oss för EM i Danmark. Där tog Claes Hellgren sedan över. Sävsjös framfart på 90-talet är en sådan prestation att det fortfarande är lite svårt att förstå. Femte och avgörande matchen mot Sävehof i Partillebohallen 1998 går inte att glömma och 1999 är året då Nordiska Ligan skulle ha sin premiär. Sverige skulle representeras av Sävsjö och Sävehof. Turneringen blev aldrig av då vissa tv-bolag i grannländerna inte kom överrens om villkoren. Besvikelsen var mycket stor i laget när vi fick beskedet. Tråkigheterna fortsatte då både Sveriges bästa spelare Elitza Josefsson och målvakten Sofie Toll korsbandskadades i semifinalen mot Polisen. Trots dessa svårigheter besegrade vi återigen Sävehof i finalen. Denna gång avgjordes det i Lisebergshallen.
Nu har du varit med och tagit upp Alstermo IF i Allsvenskan igen efter två raka segrar mot HF Kroppskultur här på slutet. Kommer ni värva spelare och försvinner några från er nuvarande trupp?
- Alstermo IF var uppe ifjol och den trupp som Tomas Lundberg då förfogade över räckte till kval. Väl där var IVH Västerås HK övermäktiga. Dagens trupp behöver nog kompletteras med tre till fyra nya spelare för att det ska vara realistiskt med målsättningen nytt kontrakt utan kval nästa säsong. Förhoppningsvis stannar alla utom Jonas Holmström som nu vill varva ner i Karlskrona.
Lilla Alstermo har bara 800 invånare. Hur kommer det sig att ni nu har ett lag i Allsvenskan?
- Alstermo har i Bengt Weidfors en eldsjäl som i många år gjort ett fantastiskt arbete för att handbollen i bygden ska vara möjlig. Tomas Lundberg har också bidragit med olika funktioner genom åren och de senaste åren som tränare med framgång. Publiken i ”Grytan” gör också sitt till så spelarna känner sig som hjältar.
Hur viktigt är det för Alstermo att ha ett lag i Allsvenskan?
- För Uppvidinge kommun och företagen i bygden är det en gratisreklam som är svår att mäta i pengar. Handbollsmässigt var det nödvändigt för att intresset för handbollen i landets sydöstra del ska leva vidare. Nu blir det återigen härliga derbyn mellan Alstermo och Hästö.
Kommer du ledarstaben bli kvar till nästa säsong?
- Är inte omöjligt men det kanske är dags både för Tomas Lundberg och mig att dra oss tillbaka.
Med facit i hand kan man ändå säga att ni vann de bägge kvalspelen tämligen enkelt. Ändå kom ni "bara" trea i division 1 södra. Borde ni hamnat ännu högre upp eller var HK Varberg och IF Kristianstad snäppet bättre?
- Ja, sett över hela säsongen var de bättre. Formen laget just nu har hade givetvis gjort det svårare även för de lagen. Upplägget i cupform ser också annorlunda ut än den vanliga serielunken, därför är det inte så viktigt att bli trea eller tvåa utan mer hur man kan hantera den typen av tävling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar