tisdag 17 april 2012

Efter 2011/2012 med HK Silwing/Troja

HK Silwing/Troja avslutade division 1 norra på bästa sätt genom att vinna de åtta sista matcherna vilket tog laget till en sjätteplacering. En starkare höstsäsong hade förmodligen tagit laget till en kvalplats. En starkt bidragande orsak till den magnifika avslutningen var V9:an Olle Hanserius som var dynghet och gjorde 62 mål under de här åtta matcherna, 7,75 mål/match. Samma målskörd och snitt hade Täby HBK:s 17-åring Gustav Nyberg. Och de blev endast slagna av Strömnäs GIF:s Simon Karlsson (64 mål) och Petter Holmberg i Ricoh HK (66 mål). Bloggen har snackat med lagets tränare Rolf "Vestis" Vestberg.


Er målsättning var att bygga ut ungdomsavdelningen så ni ska kunna rekrytera spelare till a-laget. Har ni redan nu några som är mogna att plockas upp i a-truppen till nästa säsong?
- Vårt P97-lag förlorade finalen i SM efter förlängning. Tyvärr så dröjer det ytterligare något år innan de är berättigade att spela med a-laget. Vissa utav dem skulle absolut redan nu vara med på bänken och sedan vara "avlastare". Vi har några otroligt bra årskullar på gång så framtiden ser ljus ut.

Är ni nöjda med tabellplaceringen?
- Är nöjd med avslutningen och våren men är grymt besviken på vår höst. Vi borde enligt min åsikt absolut vara med och slåss om kvalplatserna.

Vilka spelare kunde ni har fått ut mer av sett till hela säsongen?
- Det hänger inte på enskilda spelare utan det är kollektivet som brustit. Men jag måste ju nämna Olles vår. När han fick vara hel och bra tränad visar han ju, i mina ögon, att han är seriens bästa spelare.

Bästa matchen ni gjorde?
- Vi har gjort några väldigt bra matcher och att slå Tyresö IF borta var bra, vilket också blev Olles vändning. Sedan var det bra att slå HK Country hemma. Vi gjorde faktiskt väldigt bra matcher under våren och det är svårt att ranka någon före den andre.

Sämsta matchen ni gjorde?
- Vi vek ned oss totalt mot HK Country borta och det var en enorm besvikelse. Vi saknade folk men hade ett bra lag ändå men det blev fullständigt fel i allt.

Spelare som lämnar och tillkommer?
- De har haft möte men just nu är det lugnt. Sedan beror mycket på ålder och bruk (skador), familjeförhållanden (nykära) samt jobb vilken trupp man får att jobba med.

Spelare som blev det där utropstecknet?
- Vi fick in Adam Nilsson från HK Eskil som M6:a och flyttade då Fredrik Beckman till V6. Han avslutade säsongen på ett grymt sätt på den platsen.

Är ni ledare nöjda med er egna prestation?
- Svårt att svara på själv men jag tycker faktiskt att vi gör ett bra jobb efter de resurser vi har. Inte bara ledarna runt a-laget utan hela föreningen.


Vestis slutar som tränare och blir istället rekryteringsansvarig och scout för a-laget. Bild från HK Silwing/Trojas hemsida.

Blir ledarstaben kvar?
- Själv så slutar jag som tränare och det blir en ny tränartrojka som kommer att bli väldigt bra. Allt runt omkring a-laget ska bli mera "proffsigt". Känns otroligt bra att vi ordnat det här.

Vem/vilka har utvecklats mest i ert lag?
- Vi börjar ju få ett erfaret lag så det gäller att få dessa spelare motiverade så de tränar bra. David Matsson kommer att bli bra då han i år fått mer speltid än föregående säsong. Olle sjukt bra på våren samt att nämde Beckman blev en av seriens hetaste V6:or.

Vad har ni utvecklat mest som lag under säsongen?
- Vi har nog inte utvecklat något speciellt utan försökt bibehålla det vi varit bra på de senaste säsongerna.

Vad har fungerat bra respektive dåligt genom säsongen?
- Är nöjd med det mesta, vi kunde ju givetvis tränat mera tillsammans. Gjort är gjort.

Bästa matcharrangemang?
- Ert eget, alltid lika kul att komma till er.

Hur ser planerna ut för nästa säsong?
- Ledigt en månad och sedan börjar fysträningen i maj under "nya" tränarteamet Dennis Gustavsson och Martin Frölinger.

Ta ut ett All Star Team för hela säsongen!

Målvakt: Tobias Olsson, HK Eskil. Störst potential av de yngre.

V6: Johan Henriksson, Ricoh HK. Vaknade till på slutet och är då väldigt bra.

M6: Roger Järleholm, Ricoh HK. Bra tvåvägsspelare. HK Countrys M6:a Robin Wärn gick ju till IFK Skövde.

V9: Olle Hanserius, HK Silwing/Troja. Kan allt när han är tränad och axeln håller. Elitseriespelare.

M9: Markus Berg Loen, HK Silwing/Troja. Han har varit borta för mycket men valet faller ändå på Markus då han har högst kapacitet.

H9: Petter Holmberg, Ricoh HK. Bra hela året.

H6: Jim Andersson, RP IF Linköping. Kan bli riktigt bra.

Tränare: Att ta ut en tränare i All Star Team är svårare än att ta ut en spelare då jag inte har en aning om hur de bedriver sina träningar, är som matchcoach och så vidare. Därför tar jag ut dem på hur lite andra premisser. Som sagt, att vara tränare för lag som redan är välutbildade och för föreningar som är etablerade är ju uppdraget lite annorlunda än för tränare med liten trupp och/eller unga spelare. I mina ögon så är Lars Johansson i Strömnäs GIF den som gjort en bragd i år trots att de inte vann någon match. Vi kan gnälla över träningstider och dylikt som "Stockholmare" men att bedriva verksamhet i Norrland är betydligt svårare. Tycker de trots allt hållit uppe spelet bra och spelat en handboll som är helt okej efter sina förutsättningar. Tränaren måste ha fått in en otrolig lagkänsla och att man ställer upp för varandra i vått och torrt då de inte verkar ha tappat så mycket folk under resans gång. Tycker även att Mats Carlsson i RP IF Linköping gjort ett gott jobb med att utveckla de unga spelarna så att de nästan gick till kval. Dessutom tappade de Adam Lönn. Så det är starkt jobbat.


Har du följt Treijner & Söderberg? Vad har i sådana fall varit den mest intressanta läsningen?
- Matchrapporter och uppföljningen av matcherna. Din statistik är grym.

Hur kommer HK Eskil och Ricoh HK, om de går upp, att hävda sig i Allsvenskan om de får behålla samma trupp?
- HK Eskil kommer att bli bra då det är en riktig förening. Ricoh HK blir ju bra så länge de äldre spelar, sedan blir det ingenting. Då blir de beroende av att andra Stockholmslag har bra spelare och har bollskolor så det kommer in nya spelare i handbollen. Håller givetvis aldrig i långa loppet.

Hur kommer Strömnäs GIF och Täby HBK/Sollentuna HK, om de åker ur, att klara sig i division 2 om de får behålla samma trupp?
- Kan inget om division 2 så jag kan inte svara på det.

Bästa spelaren i division 1 norra?
- Petter Holmberg i Ricoh HK och Olle Hanserius hos oss.

Bästa domarparet ni hade under säsongen?
- Kan inga namn. Haft några unga från Lindesberg och de har varit bra.

Vilket av era mål har fastnat på näthinnan? Vem gjorde det, mot vilka och hur såg det ut?
- Är så gammal att jag inte kommer ihåg det. Jag hatar verkligen lobbar och flippar så det blir inga sådana. I mina ögon är en rejäl kullagerfint det vackraste man kan göra.

Säsongens skandal?
- Har inga.

Säsongens skönaste upplevelse?
- Inget ont sagt om Tyresö IF men två poäng borta mot dem var skönt.

Välj en spelare från ett annat lag i serien du helst skulle vilja ha i ditt lag?
- Tycker HK Countrys M6:a Robin Wärn som gick till IFK Skövde är bra. H6:an Jim Andersson i RP IF Linköping är grymt lovande.

Man brukar säga att tabellen inte ljuger. Kan ni hitta något/några lag som borde hamnat annorlunda?
- Nej, faktiskt inte. Tabellen blev klockren.

5 kommentarer:

Mathias Andersen sa...

Att inte Rolf lyckades med det material som han ändå hade att tillgå denna säsong, är (ytterst) hans ansvar, har man såpass mycket bra spelare men inte lyckas få alla att dra åt samma håll och inspirerar spelare (min uppfattning är att vissa sett väldigt oinspirerade ut?) är ett misslyckande i mina ögon.
Synd då jag gillar Silwing.

JO sa...

Tycker han/de lyckats relativt bra ändå. Du får tänka på att tre tongivande spelare knappt fanns med efter jul och ändå fick man igång kollektivet och gjorde en strålande avslutning på säsongen.

Markus Berg, en av seriens bästa spelare, försvinner i 3 månader på utlandssemester.

Oscar Matsson, förstavalet på h9, åker till sydamerika efter jul.

David Krusell, förstavalet(?) på v6, slutade efter jul.

Anonym sa...

Du har en poäng, men saken är ju den, att det fanns ju inget att spela för då, stjärnor skulle ha stått i led och en uppenbarelse starkare än Rolfs uppskattning för Olle, för att Silwing skulle nå kvalplats. Olle som jag tycker är en väldigt bra spelare, för övrigt!
men elitseriespelare?
Inte om man måste orka spela mer än 7minuter,tyvärr.
Men att han är duktig råder inget tvivel om.

JO sa...

Du får gärna definiera vad du anser en spelare måste "ha" för att kunna spela i elitserien.

Du får tänka på att halva Tyrold gjorde minuter i elitserien förra säsongen och visst hade Olle platsat i Tyrold?

Ett handbollslag har ju som bekant en trupp på ~15 man och visst hade en vältränad Olle kunnat få plats en elitserietrupp?

Anonym sa...

Dels en helt fungerande kropp utan (större) krempor.
Samt en kondition som står pall för mer än 7 minuter.
Att några från Tyrold gjort "minuter" i elitserien och i Hammarby är inget som jag ser som imponerande.
Att Olle platsar i Tyrold råder inget tvivel om, tvivlet är väl det att man ska orka spela, ta beslut på trött hjärna, där allt går betydligt snabbare än div.1 norra.