torsdag 19 april 2012

Efter 2011/2012 med IK Cyrus

Jönköpingslaget IK Cyrus är ett nygammalt lag i division 1 norra. Säsongen 2007/2008 vann laget serien och gick upp i Allsvenskan. Men de senaste säsongerna har laget spelat i division 1 södra - fram till den här säsongen. Bloggen har snackat med tränaren Christian Grönblad om säsongen som gick.


Er målsättning var att utveckla ert spel men även att hamna topp-6, utan att ni kände till lagen så bra inför säsongen. Nu blev det ingen topp-6 för er men hur har utvecklingen varit annars?
- Vi har haft omstrukturering i klubbens styrelse och fokus har flyttats från Allsvenskan till att utbilda och utveckla individen. I februari stod det klart att 4 spelare i första 7:an lämnar oss. Vi i ledarstaben valde därför att investera speltiden i de spelare som ska vara IK Cyrus i framtiden med fullt stöd från klubbens ordförande Fredrik Johnsson. Många spelare har visat att de vill slå sig in i nästa års matchtrupp och en kommande första 7:a. Är extra glad över att Fredrik Wendel tagit för sig som han gjort under säsongen. Innan föregående års försäsong körde han stenhårt för att komma väl förbered.

Varför räckte ni inte till rent tabellmässigt den här säsongen?
- En kombination av för mesigt försvar och för få räddningar. Vi behöver jobba hårdare med vårt försvar och framför allt vår tuffhet. Vi behöver bli mycket tuffare. Vi i IK Cyrus arbetar vidare och bygger på sikt.

Vilka spelare kunde ni har fått ut mer av sett till hela säsongen?
- Tobias Andersson har inte alls kommit upp i närheten av den standard han höll föregående säsong. Han har haft problem med skador och har dessutom haft svårt att komma loss från jobbet. Detta ha resulterat i att han inte alls kunnat träna lika mycket handboll. Roger Elf har haft väldigt ont i kroppen och därav missat en hel del träning. Tobbe och Roger drog ett väldigt stort lass när vi gick till kval förra året. En lärdom av detta är att träna bör man!

Bästa matchen ni gjorde?
- RP IF Linköping hemma hade vi riktigt bra utdelning. Vi var välförberedda och fått träna med hela truppen på plats.

Sämsta matchen ni gjorde?
- HK Eskil borta helt klart. Vi var inte på plats. Vi sprang inte. Och vi var oerhört mesiga bakåt.

Spelare som lämnar laget?
- Tobias Andersson, Roger Elf, Martin Jönsson, David Jörgensen och Maximilian Berglund-Schwarz.

Spelare som tillkommer?
- Vi får snällt jobba med egna produkter. Carl Josefsson blir en spännande spelare att följa.

Spelare som blev det där utropstecknet?
- Fredrik Wendel som jag nämnde innan. Även David Svensson på H9 tog för sig fint. De har gjort en imponerande resa. Vet att båda är hungriga och kommer att fortsätta att jobba hårt!


IK Cyrus tränare Christian Grönblad.

Är ni ledare nöjda med er egna prestation?
- Coachat individerna bättre i år då spelarna fått och tagit mer ansvar för spelet på plan. Kommer att fortsätta att försöka utveckla den personliga coachingen under näsa säsong. Känner att jag i början av säsongen detaljstyrde de yngre för mycket. Känner att de gott kunde fått mer svängrum.

Blir ledarstaben kvar?
- Oklart just nu. Det handlar om vad styrelsen vill och vad hur mycket individerna vill satsa och investera tid.

Vem/vilka har utvecklats mest i ert lag?
- Fredrik Wendel.

Vad har fungerat bra respektive dåligt genom säsongen?
- Försvaret har varit mycket upp och ner. Framåt kommer vi till bra lägen men har haft svårt att sätta dit bollen i mål.

Bästa matcharrangemang?
- Helt klart Nyköping. Gött med folk på läktaren!

Hur ser planerna ut för nästa säsong?
- Utveckla unga talanger och försöka hänga kvar i ettan.

När börjar försäsongen och vad händer innan dess?
- Den började när vi hade 5 omgångar kvar. De fysiska förberedelserna startar 30/4. Fram tills dess sköter grabbarna träningen på egen hand. De som har under 12.1 på beep testet får personliga program omgående. Under 12.1 är för dåligt!

Ta ut ett All Star Team för hela säsongen!

Målvakt: Joachim Falk, Ricoh HK. Stängde igen butiken mot oss i gamla Idrottshuset.

M9: Carl-Johan Karlsson. IK Cyrus version av HV 71:s Johan Davidsson.

V9: Niklas Johansson, Ricoh HK. Grymt skott och jobbig i försvaret.

H9: Petter Holmberg, Ricoh HK. Det gick inte att få tag i honom. Helt klart jobbigast i serien att möta.

M6: Roger Järeholm, Ricoh HK. Stor, stark och rutinerad. Han är grym därinne och det var riktigt frustrerande när han hade lekstuga sist. En underbar M6:a.

V6: Rickard Oskarsson, Täby HBK. Han gör mål!

H6: Jim Andersson, RP IF Linköping. Känns som han gjorde vad han ville sist. Gå till någon elitserieklubb så vi slipper dig, haha!

Tränare: Mats Carlsson, RP IF Linköping. Han har gjort en riktigt fin säsong och utvecklat sitt lag.


Har du följt Treijner & Söderberg? Vad har i sådana fall varit den mest intressanta läsningen?
- Statistiknörd som jag är så kan ni ju gissa, haha.

Hur kommer HK Eskil och Ricoh HK, om de går upp, att hävda sig i Allsvenskan?
- HK Eskil tappar viktiga spelare. Hade de fått behålla laget så hade de klarat sig kvar. Nu måste de värva ordentligt. Ricoh HK går till kval. Om de vill alltså.

Hur kommer Strömnäs GIF, Täby HBK och Sollentuna HK, om de åker ur, att klara sig i division 2 om de får behålla samma trupp?
- Svårt att säga? Vet inte hur standarden är på division 2 i de olika regionerna. En bra fråga är nog om de får behålla sina trupper?

Blir ledarstaben kvar?
- Det arbetas för fullt med det. Handlar mycket om hur mycket tid varje individ har att lägga på handbollen. För alla vi handbollsnördar vet att det går "ett par" timmar i veckan åt världens roligaste idrott.

Bästa spelaren i division 1 norra?
- Roger Järeholm, Ricoh HK.

Bästa domarparet ni hade under säsongen?
- Jag gillar Bardia och hans polare. Det går att snacka med dem och de har en ödmjuk inställning. De tar alla matcher de får på största allvar. En del domare upplever jag vara lite för "fina" för att döma herrarnas division 1. Mig veterligen är de det enda paret som bett om att få en DVD på den matchen de dömt. Vill tillägga att Anders Wiiand med kollega är bästa domarna jag någonsin haft. Tyvärr har de lagt piporna på hyllan. Hoppas att de kommer jobba med lovande domare i framtiden!

Vilket av era mål har fastnat på näthinnan? Vem gjorde det, mot vilka och hur såg det ut?
- Minns inget från i år så där på rak arm. Men förra säsongens mål var Linus Berglunds 40-meterspass diagonalt över plan till Erik Höglund som gjorde en japan och flippade in bollen över huvudet på Borås målvakt hemma i Jönköping.

Säsongens skandal?
- Att Tobbe Andersson, bötersansvarig, missade alla Wennbloms böter i år! Pinsamt! En annan fick snällt langa upp 980 kronor.

Säsongens skönaste upplevelse?
- Vinst borta mot Ricoh HK. Skön resa hem!

Välj en spelare från ett annat lag i serien du helst skulle vilja ha i ditt lag?
- RP IF Linköpings målvakt Alexander Rosén. Tränar hårt och ger alltid sitt yttersta. En bra kille och han tar bollen!

Man brukar säga att tabellen inte ljuger. Kan du hitta något/några lag som borde hamnat annorlunda?
- Hm! Beror på hur man ser det. Hade Ricoh HK spelat med samma lag hela säsongen hade de inte förlorat en match. Sen vet jag inte vad som hände med Tyresö IF?

1 kommentar:

Marcus sa...

Hej Grönis, kommentar angående Tyresö så hade vi många spelare som saknades de sista 5 omgångarna. Blev t.o.m. tvungna att låna in Wille Nguessu de sista 3 matcherna för att få ihop ett hyfsat slagkraftigt lag...