tisdag 10 april 2012

Östgötarna krossade Sten & Co

Igår drogs DirektOff 1 igång. Jag håller främst lite bevakning på de lag som kvalar till division 1 norra men även på Ricoh HK som kvalar upp till Allsvenskan. Det känns också intressant att kolla vidare på Alstermo IF, som i förra kvalsteget slog ut vår seriekollega HK Country.

Och Alstermo IF fortsätter övertyga. Hemma i "Grytan" är de ruskigt starka och nu krossade man allsvenska HF Kroppskultur. Jag hann se första halvlek på Smålandspostens webb-tv innan det började strula och blev svart. Och lika svart var det för gästerna som låg under med hela 20-10 i halvtid. Den elitseriemeriterade målvakten Petter Hansson (IFK Skövde, Redbergslids IK samt Alingsås HK) byttes ut men det hjälpte inte HF Kroppskultur. Alstermo IF hade flertalet heta spelare med Daniel Steen (9 mål), Johan Svensson (7 mål) och Mikael Blom (7 mål) i spetsen. Det ska mycket till nu för att smålänningarna ska missa den allsvenska platsen. 37-27 slutade matchen.

I Sjöstadshallen spelade Ricoh HK mot IFK Ystad HK i jakten om den andra allsvenska platsen. Jag följde matchen via en liverapportering på bloggen "Dövinkel med Gladh & Sjöberg". Min första känsla var att hemmalaget skulle ta detta ordentligt efter deras fina inledning upp till 4-1. När sedan skåningarna ledde i halvtid med 13-10 och sedan med 16-13 var min känsla att de skulle köra matchen. Att deras träningsdos och högre tempo nu skulle straffa Ricoh HK. Men vad fel jag hade. Petter Holmberg blixtrade till och gjorde totalt 10 mål i matchen. Daniel Rudh gjorde en storstilad insats i försvaret enligt Knorrtummes blogg. Seger med 24-23 och nu är frågan hur mycket favören av hemmaplan betyder för skåningarna. Kniven mot strupen för anrika IFK Ystad HK!

De röda vargarna från Sollentuna begav sig igår till Västertorpshallen för mötet med IF Gauthiod. Hemmalaget drog ifrån till en sexmålsledning men vi som spelat mot Sollentuna HK vet att de aldrig viker ner sig. IF Gauthiod ledde enligt uppgift med 15-12 i halvtid men bortalaget kom sedan ikapp och förbi. De valde också att punkta skytten Henrik "HP" Persson hela andra halvlek. Men hemmalaget kom igen och vann matchen med 29-26. IF Gauthiods tränare Pekka Palonen Westberg kommenterade matchen kort till bloggen:

- Vi vann tack vare rutin mixat med lite ungdom. Givetvis bra målvaktsspel av Michael Bergström (40 år) också.

Målbäst i hemmalaget blev H6:an Pelle Danielsson med 7 mål. Danielsson öste in mål i division 1 norra senast laget var uppe. Bra i matchen var även deras mittlås med Ola Roos och Erik "Jerka" Lönnemar. Jag vet inte om Roos var med när vi spelade mot laget för några år sedan men jag minns i alla fall att Lönnemar var en av seriens vassaste M6:or då. Stor och svårfångad.

Nu är det alltså två raka som gäller för Sollentuna HK om inte vistelsen i division 1 bara ska bli ettårig. Av resultatet att döma har de bra chans att vinna två raka för de är starka på hemmaplan. Frågan är hur de kommer hantera pressen?

Sista matchen jag spanat in är den som spelades i Klämmetorpshallen mellan Mantorps IF HF och Täby HBK. 14-4 i halvtid (!) till hemmalaget. Hemmalaget spelade ett inspirerat försvars- och målvaktsspel. Deras utgrupperade försvar ställde uppenbarligen till det ordentligt för Täby HBK. De skott som kom igenom tog målvakten Tom Andersson hand om. Här verkar det vara klasskillnad men jag trodde nog att det skulle vara jämnare. Nu är det upp till bevis för östgötarna om detta var en match på hundra eller som skillnaden är så här stor även fortsättningsvis. Och jag undrar också om de, liksom många lag i division 1 norra, kommer uppleva att det är vissa svårigheter med att spela i Tibblehallen CC. Kommer det unga Täby HBK kunna lägga nerverna åt sidan och bara köra?

***

Vi kan alltså konstatera att lagen underifrån vann sina matcher. Det är också lagen underifrån respektive serie som snabbt fick ut matchreferat på sina hemsidor eller i Ricoh HK:s fall på bloggen. Tillfälligheter eftersom de vann sina matcher? I vissa fall kanske det var så. Överlag har det varit så under säsongen i division 1 norra att lag som förlorar väntar några dagar med att skriva eller så skriver de ingenting alls.

IFK Ystad HK skrev två och en halv rad om matchen. HF Kroppskultur i princip endast resultatet, dock kryddat med några länkar. Sollentuna HK nöjde sig med att skriva inför matchen. Täby HBK varken inför eller efter matchen.

Lite tråkigt måste jag säga.

***

För att inte jobba ihjäl både mig själv och tränarna i lagen gör jag en uppföljning av matcherna och inför nästa i en och samma intervju. Hoppas kunna bjuda på det om någon dag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej !

Hur går det i kvalet för Ljungsbro

Har du någon koll på det ?

mvh Göran.

NIklas sa...

anonym: förlust med 3 i första mötet i bäst av 3, returen hemma på söndag, eventuell 3e match uppe i sthlm

rille: för övrigt saknar jag frågan till tränarna om vilket sek som varit bäst i serien.. ;)

Söderberg sa...

Jo, östgötarna förlorade, som NIklas skrev här. Handens SK vann med 33-30.


Och visst borde en sådan fråga ha varit med, NIklas. :-)