tisdag 20 januari 2009

Lokala hjältar

Som alla andra handbollsfrälsta sitter jag klistrad framför teven nu när det är handbolls-VM. Det är till och med så att vi flyttade måndagsträningen lite för att få möjlighet att se hela matchen mot Spanien - och vilken rysare det blev! Dessvärre för oss med blåvita hjärtan kunde inte Lukas Karlsson vara med och kanske är VM över för hans del. Jag vet inte mycket mer än det som sagts i teve eller stått i tidningarna. Hans axel hoppade ur led, vilket den gjorde då han blev skadad förra gången. Musklerna ska troligen vara på plats men det får ju magnetröntgen utröna.

Jag tror det är många som önskar honom åter i landslaget, men här i Nypan finns det naturligtvis varmare känslor för honom. Han är vår på något sätt. Nu är jag visserligen ny här i stan, men det är lätt att smittas. Och att han är lite av en lokal hjälte blev tydligt när jag läste SN imorses om våra idrottselever på Tessinskolan. De intervjuade får frågan om en idol, och Lukas namn dyker upp direkt. "Han är härifrån", som en tjej säger. Det räcker långt. Att ha någon att titta extra på gör att intresset ökar. Tror att det är fler i Nyköping som tittar på handbolls-VM nu när Lukas är med i truppen, och fler som känner en extra stolthet samt en känsla av att vara representerad. Kanske dyker det upp ett tiotal till på våra matcher för att se laget där Lukas gjorde A-lagsdebut, där allt började.

Kvar i Nypan och IFK finns det gott om talanger - om än inte i Lukas kaliber just för tillfället. Vi har ett grymt publiksnitt, delvis för att alla grabbar är från stan (med undertecknad som enda undantag). Läste någon av stockholmslagens bloggar som tog upp just det: det är för lite lokala hjältar i Stockholms elitserielag för att generera ett genuint intresse. Senast var Swittes coach mycket imponerad av vårt arrengemang. Men arrengemanget kommer av att det finns intresse, och intresset finns därför att IFK är ett lag med lokala hjältar. Killar man kan morsa på på stan, killar man har tittat på sedan de var c-pojk, som står i kassan på Citygross eller hjälper dig med väskan på Skavsta. Det blir bekant och det blir familjärt. Det blir IFK Nyköping!

Heja Lukas! Heja IFK!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Pelle!

Anonym sa...

En blir ju tårögd när man läser dessa poetiska rader...

glenn sa...

6 månader och redan hjärntvättad/acklimatiserad. ;)sannerligen, man blir änna tårögd. sa du: "jag har alltid drömt om att få spela för ifk nyköping", på första presskonferensen? :)

synd om lukas. svårt att se hur han skulle kunna ha förebyggt skadan mer. pojken ser ju hyfsat bredaxlad ut numer.

har du nämnt att du liksom sjöstrand är sprungen ur den skaraborgska målvaktskulturen? :)

fortsatt lycka till mot stockholm!

Anonym sa...

Visst har Pelle påpekat sitt ursprung. De måste tom ha haft samma MV-tränare. De är ju exakt lika mjuka i baksida lår...

I brist på presskonferenser så tar vi gärna blogg-åsikterna istället. Keep it up Pelle! :)

/Germe